用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資
go

進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資   [複製鏈接]

【明報專訊】傳統名校香港華仁書院及其直屬小學、番禺會所華仁小學分別醞釀轉制為直資學校,我的第一個反應是,時移世易,耶穌會喎……服務大眾為宗旨喎……華仁也要考慮轉直資,想起某直資校長名言﹕「現在教育制度下,無得同佢(個制度)玩,唯有唔同佢玩。」名校為何趨之若鶩轉直資,甚至不惜衝擊宗教辦學團體的理念底線?家長替孩子選校時,是否非直資不入?

直資最吸引是收生自主

直資與資助學校最大分別是自由度——「在直資計劃下,學校在多個範疇上享有較大的彈性,當中包括資源調配、課程設計和收生等。」教育局毫不諱言名校轉直資最吸引的條件是收生自主。在現時小一、中一派位制度下,不單家長感到無力,學校也感無奈。小學而言,資助學校收生過程,只有叩門的幾個位可控制,正式的派位程序自行收生階段、統一派位,均是「零自主」、「零面試」。資助中學較小學稍為理想,有三成自行分配學位可面試收生,其餘均是統一派位,也同樣無法控制。

成績組別「5改3」 學生差異大

不少中學名校因早年由5個成績組別(banding)改為3個成績組別,學校收生差異擴大,以往可能衰極也是band 2學生,也是最頂尖的2/5學生。「5改3」後,名校獲派的band 2學生,可能是屬於以往的band 3,甚至成績更弱的學生。名校學生質素被「大鑊飯化」,不論學業及操行均被拖低,有校長坦言,中一新生英文基本表達都困難,更遑論以英語學習;亦有女校校長稱新生上課玩火機、發夢,是以往從未想像過的,名校校長教師面對這「大鑊飯」均疲於奔命或應接不暇,更有校友看不過眼,籌款為師弟保底,尤其是英文科。至於當時有一批學者專家研究指「5改3」影響不大,今天若再問問前線教育工作者及校長,未知會否仍堅持?

難脫直資貴族化形象

「5改3」為免打擊學生自信心,但苦了名校,相信是其中一個轉直資的重要誘因,也形成今天「貴族化」的批評,即使直資對清貧學生有學費津貼或減免,亦有部分直資學費低廉,但始終難脫直資貴族化的形象。

擇優取錄 維持名校招牌

學校收生自主當然是擇優取錄,維持名校招牌及質素,對家長而言,子女入讀直資名校不單因為名校的名氣,更重要是同輩均經學校篩選,水平會較為相近。反過來說,若傳統資助名校也具收生自主,我相信一樣有能力維持質素,但有否引起學生操練或怎樣扭曲整個教育生態,則無法估計。

作者簡介:明報前教育新聞組長,育有一子一女,從新聞前線真正跳入教育大洪流

文﹕梁永樂@八爪魚家長

1    0    2    0

Doray 發表於 17-5-10 12:42
論盡教育﹕香港華仁轉直資的委曲

【明報專訊】王師奶早就講過傳統名校轉直資,壓力來自津校與直資收生不公 ...
可以建议港華搬入將軍澳,大把好學生。將軍澳一些好學生舟居勞頓,出去讀書

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

論盡教育﹕香港華仁轉直資的委曲

【明報專訊】王師奶早就講過傳統名校轉直資,壓力來自津校與直資收生不公平,也許還有其他因素,主要是收生限制太多,影響大學入學率,長此下去,會失去家長信任。連堅持了這麼久的名校如香港華仁(港華)也動搖了,政府不應瞌埋雙眼,任由這些辦學的有心人自生自滅。

有直屬小學的資助中學面臨壓力,因要預留一定學額給其直屬小學,可能當中部分小學生的英語未達水平,因而拖低中學程度。香港華仁書院蘇英麟校長坦白承認,直屬小學番禺會所華仁小學英語程度不足,長遠來說有拖垮英中落車危機。照理港華是名牌,收生不成問題,可是資助學校受制於只能收區內學生,又再受制於要讓直資先放榜,再加上區內小學生人數減少,層層限制下,廟多和尚少,轉直資是唯一生路。據王師奶所知,東區好多原本頗有名氣的中學已在吊鹽水階段。港華轉直資難關重重,外在原因是教育局拒絕聖保祿中學和聖士提反女子中學在前,若批准港華在後,好難自圓其說;內在原因是家長和舊生,大部分人以為學校已不再為普羅階層服務,轉向侍奉富貴人家。再進一步,有人以為學校已不再「有教無類」。

誤解「有教無類」 拖垮教育

提起「有教無類」這理想,好多人都誤解,亦正是拖垮香港教育重要原因,將IQ爆棚和IQ零蛋編埋一班就叫有教無類?香港一團糟的融合教育就叫有教無類?將李家大少的千金和執紙皮婆婆的孫女共讀一校就叫有教無類?

王師奶一向欣賞傳統天主教名校不轉直資的高風亮節,但傳統資助名校已被不公平制度逼到埋身,或可以說已逼到無路可退,港華因為有直屬小學拖住,所以先行腳軟。九華無負累,加上校網小學數目多,收生情况較好,但不公平制度之下,始終有腳軟一天。蘇英麟校長說得好,不同水平學生一起學習有裨益(希望程度好的帶起程度低的),但需維持合適範圍(好一個「合適」範圍),如差距太大,學校為落後學生「保底」也不能解決問題。蘇校長說出了「有教無類」的矛盾和局限,家長和非教育界的舊生又能了解得多少?

王師奶完全理解港華轉直資的委曲,對聖保祿中學和聖士提反女中亦作如是觀。政府本來要求直資學校撥10%學費收入作獎助學金,港華計劃撥25%作此用途,受助家庭若經濟情况不變,將獲6年資助。這項承諾十分重要,學生不會因恐懼年年申請而卻步。小婦人對耶穌會神父的博愛精神充滿信心,稍為存疑的是否真能透過轉直資而取錄更多基層學生。

新特首,新局長,增加50億教育經費是好事,但更重要是改革好教育制度,不能讓真正辦學有心人長期受壓,在傾斜的壓迫下受苦受難。改善資助學校與直資的偏差是當務之急,所有教育團體都應挺身而出,為同業發聲,挺起胸膛,不再做橡皮圖章。

作者簡介﹕不是普通師奶,家中米缸有幾多斤唔知,但對香港教育界有幾多牛鬼蛇神,有幾多「嗚喱單刀」措施,卻一清二楚。「論盡教育」絕不手軟

文﹕王師奶

邊作得出咁多理據呢我

Vanadium 發表於 17-5-8 21:50
估唔到結果都係咁,對網上討論真係感覺幾失望,連一個算自命有D文化、講睇書既人,都只係用單打方式回應。 ...
其實你第幾次咁講呢,或者我記錯左?

Vanadium  若討論多清楚講出理據及別人之問題,照妖效果會比單打好。  發表於 17-5-9 00:36
Vanadium  你記錯了....多謝你照妖鏡,後會有期。:)  發表於 17-5-9 00:23

你喜歡陰損人嘅作風,最好收檢下,我,祗係一塊照妖鏡,照下…睇到唔順眼,你就會明點解,心照不宣。

ABC-DAD 發表於 17-5-8 09:52
無興趣講你,個icon好用,又刺激到你咩,忍受下囉。寫得好唔駛咁介意喎。我唔寫,睇你一個人寫囉,就曬你 ...

估唔到結果都係咁,對網上討論真係感覺幾失望,連一個算自命有D文化、講睇書既人,都只係用單打方式回應。

Sorry,真係誤會左。不過你放心,你唔會激到我,當然有少少奇怪大又係咁細又係咁,單打、起底加互窒,唔知幾時做左必然既溝通方式。

我甚至懷疑EK網部份人聲稱背景,都唔似會咁講野。

OK...在此若有冒犯,在此致歉,應承大家永不再在EK留言,免傷大家和氣。:)

October.  你d文好有水準,學到嘢。  發表於 17-5-9 08:38
October.  不愿意懂的人,你講咩都冇用,你哋文好有水準,學到野。  發表於 17-5-9 08:35
MC1128  我已放棄同天山童姥討論
精神上支持你  發表於 17-5-8 22:18
cow  雖然立場不同,但欣賞你的作風  發表於 17-5-8 22:00

曲線可講明,算把啦,有紅綠灯,都有衝燈嘅人,戴有色眼鏡嘅唔覺嘅

ABC-DAD 發表於 17-5-8 09:52
無興趣講你,個icon好用,又刺激到你咩,忍受下囉。寫得好唔駛咁介意喎。我唔寫,睇你一個人寫囉,就曬你 ...

我覺得唔睇指定作者或網友 icon 更有用,即是自選空窗!

係呢啲平台,我就係提供簡單易明嘅睇法。唔想某啲所謂權威性言論去做審判,但又一咀臉公平,為人呈命

Vanadium 發表於 17-5-7 22:30
如果你係講我,不如你清楚指出我前後矛盾既地方,唔使人地睇得咁辛苦,況且未必有興趣去睇。

我都想知我 ...

無興趣講你,個icon好用,又刺激到你咩,忍受下囉。寫得好唔駛咁介意喎。我唔寫,睇你一個人寫囉,就曬你。

cow 發表於 17-5-7 20:51
既然直資自由度咁高,點解津校唔轉免費直資?

係囉,繼續服務基層也可以,做乜唔轉呢? 淨係識眼紅人地,與其臨淵羡魚。

有D野唔可以宣之於口?

cow 發表於 17-5-7 20:51
既然直資自由度咁高,點解津校唔轉免費直資?

最最最重要,轉唔轉直資,係由校董會決定,我之前都講過,津校校董會基本上唔係間間都好認真去跟學校運作同教育,有時係大家朋友街坊街里走埋一齊做校董,教育局根本無得管。你地學校想轉直資當然佢地唔會比,轉左點保証佢間學校每年都有咁多津貼去運作?

其次,名校轉直資可改善收生,仲可以收費費學費,因有傳統名氣,可攞足18區尖子,比錢既家長亦係唔介意比錢買個名校學生身份。普通津校轉直資可以收到咩學生、有咩吸引力令人比學費? 與其同派位既學生一樣,何必搞咁多野轉直資。不要忘記,所有名校都開宗名義講轉直資係要保收生質素,令成績不要下滑,保名校個名。

有D地區名津中絕對有條件轉直資,但佢地又未去到好似名校咁要保住個名,個名又未必夠照到可以收貴學費,依家收足3個band既band 1學生都夠用,同樣何需轉直資?

最後,其實唔少學校係的確有心維持"不論貧富免費教育",特別天主教會同部份基督教宗派,名校喇沙、瑪利諾/馬利曼等,都好堅持。

剛睇過真係有一批band 3中學轉晒做直資 (無錯...係3個band就band 3、5個band就band 5),一睇就知....同名校一樣原因,為收生.....不過係為可18區收生,盡量想收足唔使學校執笠,同事實即使最後得2班,津校要執,但直資唔使,講到底又係為生存。

ABC-DAD 發表於 17-5-7 17:45
左上角有個  [只看該作者]  嘅 icon 可以click入去,好易睇到啲前後矛盾內藏魔鬼細節的帖文。 ...

如果你係講我,不如你清楚指出我前後矛盾既地方,唔使人地睇得咁辛苦,況且未必有興趣去睇。

我都想知我點前後矛盾。

呢個唔係一個深思熟慮既辯論平台,寫意見唔係寫論文,無必要下下捉住咩"前後矛盾" (但又無舉例),一句前後矛盾就代表意見無意思?

好笑。

shadeslayer 發表於 17-5-7 09:05
其實講呢D係多餘的。津校可自由申請轉直資, 計劃亦行左十幾廿年, 而家津校四百幾間和直資幾十間己反影左在 ...
[size=34.9597px]既然直資自由度咁高,點解津校唔轉免費直資?

shadeslayer 發表於 17-5-7 20:24
真心覺得正義, 沒有直資便沒有港同 logos 等新派好學校。每一間津校也可申請轉直。
...
無問題,各自相信自己想法。自由最重要。

samsam123321 發表於 17-5-7 20:04
真心覺得邪惡。最邪惡係已看見問題都無法改變,仲要係用公家錢支助。

真心覺得正義, 沒有直資便沒有港同 logos 等新派好學校。每一間津校也可申請轉直。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

真心覺得邪惡。最邪惡係已看見問題都無法改變,仲要係用公家錢支助。

ABC-DAD 發表於 17-5-7 17:45
左上角有個  [只看該作者]  嘅 icon 可以click入去,好易睇到啲前後矛盾內藏魔鬼細節的帖文。 ...

其實在這種評台,只有以提供多些角度思考,補充資料,冇乜需要說服對方。

前後矛盾就因人而已,知道其他觀點,然後修正自己看法,是正常的。如果加上接受其他看法,就更清楚!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題