用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資/私小的課外活動問題
go

考直資/私小的課外活動問題 [複製鏈接]

請問有冇邊種課外活動係對考直資/私小係比較有利?

3    0    0    0

引用:阿仔學phonic,+唱choir同trumpet,+無考任何

原帖由 h9800318 於 15-08-21 發表
阿仔學phonic, 唱choir同trumpet, 無考任何cert/比賽,但有choir表演,練膽量,佢好鍾意睇圖書,英文卡通 ...
我女其實都已學緊cambridge, jolly phonics和跳舞,跳舞有表演,出街都唔算太怕羞,識同人打招呼,大人(陌生叔叔例外)問佢野會答人,雖然唔夠大聲,但我相信經過特訓應問題不大,我唔想佢參加太多課外活動,驚佢第時驚左學野

回覆:考直資/私小的課外活動問題

如果小朋友本身學術能力唔夠,或講說話太細聲甚至唔敢講野,有乜野 cert 乜野獎都無用

阿仔學phonic, 唱choir同trumpet, 無考任何cert/比賽,但有choir表演,練膽量,佢好鍾意睇圖書,英文卡通片,玩迷宮/matching/board games 等,無學畫畫,覺得學畫畫只會限制了阿仔的創意空間,除非將來大個佢要水彩油畫等。有同學仔參加好多比賽,時常獲奨,有一次學校朗誦得優異奨,小朋友問即係第一,二定三,家長話無一二三,即喊。家長是否應反思呢?

暫時in 左兩間,好好彩,已有一間offer, 剛2nd in 第二間

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得學好語言係王道, 無論係咪for考cert都好, 一生受用

mcl203 發表於 15-8-20 19:38
我見識唔多...當年KG 60位小朋友...相信全部有上起碼4-5個興趣班...100%入一線官/私/直

我又當年考到坑真 ...
你就好la, 當時我都有用過類似理由去信kg要求轉上午班,但校長唔show 我之ma。
Anyway, 言歸正傳,cert 唔係冇用,但要睇乜cert, 好似前spcc校長在簡介都講到明,佢係"好努力"子細睇每份portfo,除非有代表性,otherwise懇請家長只需list out 普通獎項和eca 便可.
都係嗰句,given limited time n effort, 比我就focus 係language 方面, 一張flyers cert 會比其他eca有用。

當然家長培養興趣、多元智能、blah blah blah 我冇異議,亦相信有些學校會賞識。

MrBeast 發表於 15-8-20 19:21
曾幾何時看過lmc brochure, lei 間應該重要

我見識唔多...當年KG 60位小朋友...相信全部有上起碼4-5個興趣班...100%入一線官/私/直

我又當年考到坑真幼 下午班...太太致電學校尋機會轉上午班...因下午班有礙上興趣班
被接電人士帶傲氣地回覆...從不考慮...無先例
我叫太太無須理會...直接去信校長提出要求...一星期後來電校長破例接納轉上午班
KG都咁重視興趣班多方向培育...小學 反為唔睇

又當年...只直接見過2次老師/校長...2位都望過portfolio

ps...我小朋友有上興趣班...無去考公開Cert...Cert有無用??...蝕底DD lol ~~~

mcl203 發表於 15-8-20 18:48
首要搞清楚....考邊D直資/私小先...現實係有頗大分別

如目標係 DBS/DGJS/SPCC/SPCS/GHS/RC/SC/APS/KTS/SFA ...
曾幾何時看過lmc brochure, lei 間應該重要

回覆 monkeydiary 的帖子

如果認真去準備, 過程盡了力, 成績唔會太差.
我只知英文就算發音唔準, 只要小朋友無背錯, 有表現到佢明首詩的意思, 都會過80分.

都係果句, 將紙唔係咁有用, 參加speech festival如令小朋友學到用咀巴表現到自己, 有自信, 明白有付出, 肯冒險先有收穫, 呢d會令小朋友在面試時直接加分.

參加比賽會有分紙, 會寫comment, 你落comment紙在portfolio, 學校都有野去自行判斷小朋友的能力.

咁執著細節有無用就無意義, 最重要係小朋友參加完會完善到自己,幫到小朋友成長更多. 你永遠計唔到咁多.
覺得小朋友參加係件好事, 父母又有信心在背後支持和識做debriefing, 就可試下. 如果呢d基本野都唔肯定自己做唔做到, 就諗其他活動吧.

積奇百事 發表於 15-8-20 17:08
一定加好多分, 但大前提下, 要校長知你識得讀本 Harry Porter 先. 要知道依家競爭大, 叩門唔係個個見, 如果 ...
Lei 個問題易搞,係cover letter 度mention 便可。當然大前題是校長會不會遂份仔細看和first round 考d乜,lei 樣就要多上ek做功課,又或者好彩的話整件魚蹄都得

首要搞清楚....考邊D直資/私小先...現實係有頗大分別

如目標係 DBS/DGJS/SPCC/SPCS/GHS/RC/SC/APS/KTS/SFA...大家不妨分享下無cert定有cert既考到%較多...判斷下係咪真係有cert唔重要

小朋友有參加興趣班...點都會俾番張紙瓜...唔係點知你俾過錢去培育小朋友

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+15-8-20+14:05+編輯

原帖由 四隻貓 於 15-08-20 發表

我既經驗係: 課外活動既証書同普通比賽既獎狀對考直資私校用 ...
咩為之適量?個答案好難界定喎

引用:今年螢火蟲+果篇5歲可參加,廣或普都有。你

原帖由 zanezane 於 15-08-19 發表
今年螢火蟲 果篇5歲可參加,廣或普都有。
你可去朗誦節網頁看看。
有無名次唔係太重要,你今年有名次,唔代 ...
我剛睇過學校朗誦節的章程,廣東話有5歲或以上的組別,但評分只有abcd和評語,是否足夠報學校用?

用充實小朋友學習生活,俾多d唔同經歷小朋友的心態去報比賽或興趣班,比諗點有利面試得著更多。

小朋友點會無端端喜歡朗誦俾咁多人睇? 但小朋友挑戰到自己,開始了第一次,加上父母處理得好,佢地真係會學到好多。最緊要小朋友都知自己得到什麼,我個女輸拎唔到獎都好慶幸自己參加過,雖然一開始練時話好驚同唔想。

Portfolio學校都可能未必睇,但面試表現點可以令老師覺得小朋友係好正好重要。例如,教小朋友答老師野唔好一句就停,至少答3句,俾下例子。例如,問長處時,自己主動問老師洗唔洗表演?
平日有努力付出的小朋友一定可以令老師有驚喜。好似我都估唔到老師問平時畫過的一幅畫。如果小朋友平時畫畫交行貨,被迫,在學習時無享受的感覺,就會答得唔好。

平時有豐富有趣的經歷,加面試技巧,禮貌和自信,面試表現應見得人

MrBeast 發表於 15-8-20 16:41
我又會咁唸,如果我portfo 只有kg 豬肉奬但我可以攞本Harry porter 讀比校長聽,唔知會加幾多分呢? ...
一定加好多分, 但大前提下, 要校長知你識得讀本 Harry Porter 先. 要知道依家競爭大, 叩門唔係個個見, 如果連面試機會都無, 就算小朋友識飛都無用.

Ps 如小朋友happens to be 喜歡表演,參加一些公開比賽的確能如虎tim亦、如魚得水⋯

我又會咁唸,如果我portfo 只有kg 豬肉奬但我可以攞本Harry porter 讀比校長聽,唔知會加幾多分呢?

我既經驗係: 課外活動既証書同普通比賽既獎狀對考直資私校用處不大. 學校根本唔得閒睇. 考直資私校最重要始終係面試表現.

不過, 係學習課外活動同比賽既過程中, 小朋友會有一些得著同經驗, 之後對小一面試係會有幫助. 例如校際朗誦比賽, 除了上台表演訓練到自信同勇氣, 小朋友比賽前要自己坐定定等上台, 要安靜有耐性, 都係考小一時經常遇到既情境.

津校叩門方面, 課外活動既証書同普通比賽既獎狀就有一定用處. 學校好多時會揀人面試, 點揀? 就係睇小朋友既portfolio, 仲有我估計讀咩幼稚園都會睇的.

所以不妨參加適量的比賽和課外活動.

siden    發表於 15-8-20 13:57

醒目開學勳章 王國長老

積奇百事 發表於 15-8-20 10:43
咁樣講啦, 朗誦係一個好好機會俾校長或老師即場睇到小朋友係依方面概能力. 如果表現得好, 我估一定會加分概 ...
我意思係, 普通話朗誦, 叻咪有分加, 係去到考oral啞左, 可能仲衰(俾人印象, 只識背果一首誦材, 連基本會話都攪唔掂lor)

用另一個例子

有個小朋友攞左 MOVER 15盾, 校長見到一定會試下小朋友英語能力, 簡單問佢幾句, 如果小朋友乜反應都無, 你估仲會唔會加分比佢呢?
‹ 上一主題|下一主題