用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西 ...
go

聖若瑟英文小學(Kwun Tong) vs 聖公會聖彼德小學(中西區) [複製鏈接]

地區不是考慮之列因為可以搬屋。

2    0    0    0

大埔有不少好中學,反而不熟觀塘區,除聖言還有那些是較重學術?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-3 11:18
如果你認同大埔間救恩都屬於一線中學, 其實大埔區入到一線中學既機會比觀塘區高, 而且高過沙田區添, 參考下 ...

係呀, 我都正考慮中, 大埔的確中學校網係比觀塘好, 沙田唔熟都唔打算去

kk80400 發表於 14-12-2 16:10
因為升中可以靠小學入到比較好既地區, 所以會加埋呢d資料去選小學, 所以先甘問埋升中派位事情 ...
如果你認同大埔間救恩都屬於一線中學, 其實大埔區入到一線中學既機會比觀塘區高, 而且高過沙田區添, 參考下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758&extra=&page=1

大埔區一線中學2014統一派位資料係#26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-12-3 10:13
其實你可以直情攞返兩間小學個升中派位嚟比較,咁會更準確。因為同一band既中學,唔等於响你心目中係一樣, ...

明白, 多謝指教

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-12-2+15:26+呂郭係

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 14-12-2 15:26
呂郭係靠減班而全開英文班的「英中」,我唔覺得係好「一線」囉。無錯佢在自行係炒
得好熱,但聽聞在大抽 ...

因為升中可以靠小學入到比較好既地區, 所以會加埋呢d資料去選小學, 所以先甘問埋升中派位事情

HappyMommy138 發表於 14-12-2 15:00

咁banding information 係咪公開的?我覺得大家都係估估下。例如,我地點知St Joe (KT) 定 St Peter's 本區 ...

SJACPS全級十名內(全級九十至一百人)的學生大都可以考入男拔、聖若瑟書院、
喇沙、港華、九華、CoEd之類的區外學校,呢個派位結果有無啟示?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 14-12-2 14:23

聽講觀塘區有1,2間一線男女校(其中一間好似係呂郭, 最好去升中版問清楚)只會揀D屬於Band 1既學生嚟見, 可以試下報睇下佢見吾見你個仔, 就知仲係咪Band 1.....不過如果你唔心儀佢就浪費咗個機會

呂郭係靠減班而全開英文班的「英中」,我唔覺得係好「一線」囉。無錯佢在自行係炒
得好熱,但聽聞在大抽獎都有B2生「碌」到入去囉。我仔小學的老師唔鼓勵同學選呢
間,印象中學校幾年的派位都無乜同學派去呢間。

觀塘區的最一線中學都係男校或女校,至於其餘的男女校均為1b到1c,當中個人會
偏好順天。

另回kk問題,B1尾轉區無著數,如十分心儀觀塘區學校,大可自行時盡報兩間觀塘
區學校(自行係計全港次第排位,是否B1你仔老師應會有概念)。到大抽獎時若仍然
執意觀塘區學校,可甲一再選觀塘區B1學校,甲二用聖若瑟打底做保險。

其實係呢度再講升中都好離題,或者可以在<升中派位>度開個題丫。果度大把高手,
應該俾到令你更滿意的答案。

hkpapa852  算啦, 衣車都有B2抽得入   發表於 14-12-2 15:34
hkpapa852  對, 去升中版問好D!  發表於 14-12-2 15:33
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

HappyMommy138 發表於 14-12-2 15:00
咁banding information 係咪公開的?我覺得大家都係估估下。例如,我地點知St Joe (KT) 定 St Peter's 本區 ...
教育局指引, 不準公開..... 而且最終只有教育局知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kk80400+發表於+14-12-2+14:11+多謝

原帖由 hkpapa852 於 14-12-02 發表
唔好咁講, D問題一D都唔蠢, 只係個升學方法太複雜......

如果轉去觀塘區, 即係本區變咗觀塘區.....
咁banding information 係咪公開的?我覺得大家都係估估下。例如,我地點知St Joe (KT) 定 St Peter's 本區band 1 中學生係全港排名是否都屬band 1 中呢?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-2 14:23
唔好咁講, D問題一D都唔蠢, 只係個升學方法太複雜......

多謝哂你既意見同資料都好實用, 我會認真甘去考慮一下~

kk80400 發表於 14-12-2 14:11
多謝你d資料呀, 好詳細, 但都有d唔明
我不如舉個例子, 我小朋友係大埔讀小6, 佢班主任話佢係屬於band 1尾 ...

其實你轉咗區未? 未轉就真係諗清楚, 因為老師一定唔會知你轉咗區仲係咪Band 1尾

如果你係Band 1中轉過去應該無乜影響, 但你話係Band 1尾就有D危險..... 雖然睇數據應該唔會跌Banding, 但自己諗清楚好D

聽講觀塘區有1,2間一線男女校(其中一間好似係呂郭, 最好去升中版問清楚)只會揀D屬於Band 1既學生嚟見, 可以試下報睇下佢見吾見你個仔, 就知仲係咪Band 1.....不過如果你唔心儀佢就浪費咗個機會

不過今年仲係屬於出生率低既學生升中, 即使跌落Band 2, 都仲有機會派到好野既

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-12-2 13:46
答下你D題外話問題:
1. 升中派位係點?

多謝你d資料呀, 好詳細, 但都有d唔明
我不如舉個例子, 我小朋友係大埔讀小6, 佢班主任話佢係屬於band 1尾生, 當時叫我可以選當區既band 1學校, 但我想轉區到觀塘, 甘係唔係好唔明智既選擇呢? 睇到某d數據, 觀塘一向都係大區, 上水、屯門, 後就係觀塘爆滿, 如果我轉區, 佢係睇我小朋友係區內成績定係全港成績呢????

最後真係多謝你回覆, 我好蠢問甘多問題煩住你, 真係唔好意思~

kk80400 發表於 14-12-2 09:19
仲有想再請教一下, 你有次講到轉區問題, 我想問下, 如果轉咗區, 甘點計個學生係屬於band幾生呢?
又可唔可 ...
答下你D題外話問題:
1. 升中派位係點?

升中派位, 類似小一派位, 分自行和統一派位, 以下係說明:
    自行派位: 佔最多30%中一學額, 可選全港任何2間官津中學, 需要面試 (但學校有權決定否否接)
    統一派位: 佔約70%中一學額, 分甲乙兩部份, 屬於抽獎, 不需學生參加面試;
                    甲部約10%學額如小一派位般, 可選全港任何3間官津中學
                    乙部30個選擇, 包括所有本區中學網學位, 和部份其他區留予此區的學位

學生按能力分3個組別(Banding), Band 1學生先派(又要睇隨機號碼), 所有Band 1生派位完成才到Band 2, 然後到Band 3.
    小學有直屬/聯繫中學的學生, 如想升讀直屬/聯繫中學, 必須在乙一填上該直屬/聯繫中學才可使用直屬/聯繫學額
    直屬/聯繫學額其實都係抽, 只不過係學位只俾直屬/聯繫小學既學生, 一樣係按Banding嚟抽; 不過如果直屬/聯繫學位抽唔到, 那些學生還可以在大抽獎的乙一和同區學生一起抽那些"非保留學額".
    所以其實直屬/聯繫學校既學生, 主要優勢係可抽多一次. 當然, 直屬中學學位會較多, 可能Band 1 學生唔駛抽, 填乙一就可直升, 只係Band 2生想入就要抽 (都好啦, 起碼有得抽番間一線學校!); 因為聯繫學位比較少, 所以基本上只有Band 1生先用到.
    唔理你係Band 1頭定Band 1尾, 係透過乙部大抽獎定係用直屬/聯繫位, 申請人多過學位就一定係抽, 唔存在甚麼全級頭5名自動由聯繫位直升呢樣野.

官津中學可以決定點收生, 只有自行同叩門兩個環節

2. 每區有幾多Band 1學生?
    全區成績最好的1/3小六學生為之本區Band 1學生
    全港成績最好的1/3小六學生為之全港性Band 1學生, 主要影響升中派位的自行和統一派位甲部
    有一類學生, 會叫本區Band 2, 全港性Band 1, 即係指呢個學生既中學網普遍成績較其它區突出, 所以呢類學生只能係個一區做一個Band 2頭既學生(統一乙部只能以Band 2身份抽), 但係統一甲部時, 佢係以Band 1身份抽; 呢類學生如想有好D既升學機會, 應該轉去一區學術能力較遜的, 咁就可以有機會變做番做Band 1尾學生係乙部抽另一區既一線中學

3. 轉區會唔會影響Banding?
    有機會, 尤其係處於Band 1邊緣既學生. 但實際只有教育局知, 學校同老師都唔會知, 所有係有一定風險.

轉區

Sweetiemommy 發表於 14-12-2 09:23
但兩所小學的資源,校風,功課量是否相約?
個人覺得資源可能聖彼得會多D, 以下係個人睇法:

1. 聖彼得: 政府資助, 今年約每學生~45,000一年; 辦學團體一般有額外資助, 費用不詳
2.  聖若瑟英文小學(Kwun Tong): 私校, 收入主要源於學生學費; 辦學團體有否資助不清楚

引用:Quote:Sweetiemommy+發表於+14-12-2+09:23+

原帖由 kk80400 於 14-12-02 發表
SORRY 唔明, 因為你唔係用引用, 你係問我邊個post呢???
I think original question was comparing two schools

kk80400  OIC......  發表於 14-12-2 09:33

引用:但兩所小學的資源,校風,功課量是否相約?

原帖由 Sweetiemommy 於 14-12-02 發表
Repeat 樓主問題:)

醒目開學勳章

Sweetiemommy 發表於 14-12-2 09:23

SORRY 唔明, 因為你唔係用引用, 你係問我邊個post呢???

回覆:kk80400 的帖子

‹ 上一主題|下一主題