用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網成功咗?
go

11網成功咗? [複製鏈接]

有無人11網得咗?幾多分?

34    0    0    1

引用:請問有哪些學校一定要放第一才在機會?+謝謝

原帖由 cann5 於 13-12-27 發表
請問有哪些學校一定要放第一才在機會? 謝謝!
將至愛放第一,係第二要諗清諗楚放邊間啫

英二, 中西聖安多尼

引用:請問有哪些學校一定要放第一才在機會?+謝謝

原帖由 cann5 於 13-12-27 發表
聖彼得、聖心、聖提、般小、基恩應該都一定要放第一先有機,其他就不太清楚。

回覆 chingcging 的帖子

上年英二第二輪大抽,第一志願都有幾個抽吾到,排二的话,就一定吾中,我去叩門時,校長有話,排佢地第一,叩門會優先,她说上年200份申請叩門位!

Jules_S 發表於 13-12-17 21:52
有冇家長參加天主教總堂區觀課後,有感受可以sharing?
校舍是細一點,沒有室外操場,但我今日聽完後對學校 ...

I went to their trial class a few months ago.  I think principal very good, very down to earth and nice.  He was actually moving the chairs for us parents, I thought he was a general worker until later he was introduced as the principal.  They work v hard in offering what those expensive international schools teach.  ie. someone mentioned teachers "circle" mistakes instead of putting a "cross", to ensure not to hurt children's feelings.  Some parents here did not agree, but I know this same practice is adopted in a v good famous private primary school in Kowloon Tong.  Whether you agree is your choice.

Many foreign children from Discovery Bay.  I saw many blond well dressed foreign families and they looked afluent, and they seemed very interested in the school and agree with their teaching methods (kept nodding during the presentation).  I don't know about highschool because those foreign children may probably leave HK when they are older.

This is the school I would pick if I want my children to be in an English environment, and not too concerned about secondary school placement (not that it is good or bad, just I don't have info).  I get the impression that the children tend to be more outgoing - very international school feel.  

回覆:11網成功咗

I want to know too

回覆:11網成功咗

有冇家長參加天主教總堂區觀課後,有感受可以sharing?
校舍是細一點,沒有室外操場,但我今日聽完後對學校的辦學軟件感覺不錯,學校持積極,寛宏態度培養多元文化學生。因材施教,校長及教師對課程設計比較開放,願意採納其他國家教育優點加入本地課程,以適應不同學生需要及接受不同文化家長意見。重視培養學生語文能力,自信及critical thinking, 在本地津貼學校裏算是難得!

請問有經驗的媽媽, 中西區小學叩門是否多要準備profolio?? 約多少頁..
我打算準備下.. 為了到時叩門用..謝

Sach 發表於 13-12-9 00:10
chingcging, 請問我個女想入女子小學, 現在煩緊net11 定 net12好, 佢有20分. 謝謝! ...
Net12 唔揀瑪莉曼第一想入女校都唔難...

引用:What+about+Net+11,+girl,+15+points?++Any

原帖由 HKPES 於 13-12-13 發表
What about Net 11, girl, 15 points?  Any advice?
今年15分穩入嘅學校:
新會商會
天主教總堂區
李陞
聖馬太

收到15分嘅學校(不過都唔多)
英一
英二
呂小
般小

爭崩頭嘅:
聖提
聖心
聖彼德
基恩

What about Net 11, girl, 15 points?  Any advice?

引用:多謝哂各位...我諗通了...+因為本身自行時

原帖由 rarafish 於 13-12-13 發表
多謝哂各位...

我諗通了...
乙2放英一較保險

rarafish  乙三至呂明才?  發表於 13-12-13 21:37

回覆:brrbaby2007 的帖子

如果心儀都唔放第一,會後悔?!

甲一乙一放呢d,唔中的話恐怕乙二及三已冇位了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

多謝哂各位...

我諗通了...
因為本身自行時候唔係放呢區, 所以無1,1, 1 既煩惱..
般小反正都係中六合彩咁中.. 就搏一搏放甲1, 聖彼德因為多位好多, 放乙1..
哈哈..

甲2 可能先放下英二等..或自行時的學校..
乙二就放下呂明才,
乙三就試下英一..

First Choice:聖彼德,  般小
Second Choice: 英二,呂明才
Third Choice: 英一, 基恩

This ranking is according to my preference but not filling up the lucky draw form.

引用:我開始努力睇+net+11+真係好多學校都勁小位

原帖由 rarafish 於 13-12-08 發表
我開始努力睇 net 11
真係好多學校都勁小位..
一個唔覺意就2nd choice 或3rd..4th 都唔出奇...
聖彼德, 英一, 英二, 般小, 基恩, 呂明才 ?
1. st Peter, 般小,基恩 3簡1
2. 英二呂小2簡1
3. 英1

rarafish  基恩排第2 係咪無望??
其實我想排基督教學校.
但又心思思想排般小..因為超近屋企..幾步路..但又明知排第一都係中六合彩咁..唉..
唯有寄望多學位st peter   發表於 13-12-9 10:38

引用:Quote:chingcging+發表於+13-12-3+21:02+係

原帖由 Sach 於 13-12-09 發表
chingcging, 請問我個女想入女子小學, 現在煩緊net11 定 net12好, 佢有20分. 謝謝! ...
女校net11有聖提聖心st Clare
net12有st Francis,瑪利曼

net 11
聖提今年25分收生,20分抽,中嘅大部份係自己幼稚園生。叩門位外人冇份,全部俾自己人
聖心私小大部份幼稚園直上,所以讀佢嘅幼稚園最保險。津小今年20分都要抽,位比聖提少。
st Clare係自校,幼稚園直升

net 12
冇研究

‹ 上一主題|下一主題