用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神級學校 神級待遇
go

神級學校 神級待遇   [複製鏈接]

面試接待職員為保尊貴型像,貫徹保持 cool cool cool。

小朋友由報到至交回家長,須時兩小時十分鐘。在 interview 結束後(離交回家長尚有四十分鐘),小朋友多次要求去廁所卻無人理會,只叫佢忍

神級學校果然係神級學校
Sell 學術,唔係 Sell 愛心!

fsforth  新國民你好!  發表於 13-10-11 15:59
   5    0    0    0

回覆:小克 的帖子

唔收亞囝就更加閙,重要發掦光大!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-10-12+發表你

引用:這間學校一向對如廁有很嚴謹的規定。我上年

引用:為什甚不讓去廁所?因為你去我去,羊群效應

回覆:Sum_Ba 的帖子

回覆:神級學校 神級待遇

以澳牛來比喻某校我認為是可悲的事。去澳牛的客戶要求的是他們喜歡的出品水準,相對便宜的價錢(?),以及速食文化。你從來不會期望會有五星級的服務水平,人性化的服務。即係話你只會當澳牛是一間食店。

如果只用澳牛來看待某校的話,即係你只看該校的學術成績、畢業生競爭力,而唔會期望佢會教育學生如何做人,咁等同視一間百年歷史學校為一間學店有分別嗎?我希望不是這樣。否則那真是太可悲了。

最少我印象中的某校不應是這樣。

O牛我間唔中都有去,或許我是cheap人,以茶餐廳來說,唔覺服務有問題,帶d細左伙記仲會留卡位比我們。有次格離位小姐可能第一次去,唔識用澳語落order(ie, 炒蛋多士通粉),伙記快人快語解釋,她已不太happy, 跟著她要叫杯飲品,伙記說冇位遲些才叫,咁位小姐就開始發火, 我同佢講這裡流程是這樣的,但她沒理會,當時我估個伙記一定爆粗,但又冇。

試想O牛的伙記,由朝到晩冇停咁做,比我都唔會有笑容,做哂d客就可收工。另一間直資很多家長投訢收form位reception 態度唔好,我去交時加個微笑問一兩個問題,她又很落意回答wor.

至於借廁問題,相信係school management decision 吧,staff 都係follow order,  大家退一步多些包容。

引用:Quote:mirage+發表於+13-10-13+18:03+澳奶

原帖由 wwsugar 於 13-10-13 發表
噢,點解會講到咁遠,我冇話咩,校方不是必然要迎合大眾對借洗手間的要求,我都係講吓我的經歷啫,如果當日 ...
唔講到咁遠又點會有得比佢地講呢?btw , 澳牛係邊我都唔知,更加不會只聽聞他們的待客之道而罵到七情上面。

引用:唔駛諗,就這間! +

原帖由 ANChan59 於 13-10-13 發表
唔駛諗,就這間!
但多數是食完坐完嘆完冷氣之後都唔會入去讀。

whywhite22  一針見血.  發表於 13-10-16 12:21

kyleebc 發表於 13-10-14 10:35
唔借洗手間俾家長其實真係好少事

你話唔借廁所係小事又得,借廁所咁小事都咁難又得,最後我係借到的,而且是在地下不經過任何課室的,可以話係小事不值一提,又可以話係小事見微知著。總之喜歡這學校的話,不必計較太多小事,不喜歡的就不報考囉。

引用:Quote:1773+發表於+13-10-12+22:12+睇咗咁

原帖由 mirage 於 13-10-13 發表
澳奶賣炒蛋多士燉奶串到可在旺角星期四休息,員工上班時不得在餐廳食反而俾四十幾蚊他們出去食(因為一個位 ...
因為唔好食囉!

唔借洗手間俾家長其實真係好少事

mirage 發表於 13-10-13 18:03
澳奶賣炒蛋多士燉奶串到可在旺角星期四休息,員工上班時不得在餐廳食反而俾四十幾蚊他們出去食(因為一個位 ...
噢,點解會講到咁遠,我冇話咩,校方不是必然要迎合大眾對借洗手間的要求,我都係講吓我的經歷啫,如果當日真的不借,我會平心靜氣下山,至於話學校的廁所在別人食肆係常識,我就真係莫名其妙。最後,我們都沒有去面試,仔仔考慮和其它已見學校相比,覺得男校不適合他,不想去。希望有心人多考慮孩子的意願,有時他們會感覺到自己適唔適合去考某啲學校。

1773 發表於 13-10-12 22:12
睇咗咁多版都忍到唔答咀,但睇到話澳X牛奶公司sell食物水準,真係忍唔到.....佢哋碟通粉有時鹹到食唔落㗎:s ...
澳奶賣炒蛋多士燉奶串到可在旺角星期四休息,員工上班時不得在餐廳食反而俾四十幾蚊他們出去食(因為一個位餐廳自己一個鐘可做四、五轉,比4x蚊多)。話知通粉咸但澳奶超旺是事實。DBS在市區中的山㫖㫔一向in都冇廁所借,DBS的廁所在山腳鳳城是常識吧!

回復 ANChan59 的帖子

Dear ANChan59,

You are never the one that I should worry about.   And I am far from being logistical and cool, you have truly overrated my characters.   

Anyway, thank you once again for all the useful info that were shared by you in BK and your kind comments.

Yours,

hogwarts

回復 hogwarts 的帖子

放心,你一向心平氣和,討論條理分明,肯定不會互罵。我都好少在 Ek插人,犯不着。
我都冇報該校小一,因為當時兒子根本未夠班,及距離太遠,只選合適港島學校。

該校當然有不足之處,應該不在廁所及校工。因為誤導流言而放棄實在可惜!

如你所言,每人心中有把尺,自己細心分析及了解,可以詢問該校真正家長,雖不中亦不遠已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:唔駛諗,就這間! +

原帖由 ANChan59 於 13-10-13 發表
唔駛諗,就這間!

‹ 上一主題|下一主題