用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想k2後 讀兩間學校
go

想k2後 讀兩間學校   [複製鏈接]

有無人咁做?例如上午班主流,下午班國際,小朋友會唔會適應到呢?我都怕小朋友會辛苦,所以k2先諗插國際,兩間學校地点只需步行10mins就到另一間學校,不過有d擔心小朋友會唔會混沌,因主流果間教學係行蒙特梭理,唔知會唔會有影響呢?

7    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已跟標題不符, 現將主題關上
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

其實國際學校幼稚園唔係一定好hea, 成日玩. 佢地K2開始會教小朋友寫字. 佢地不主張Homework, 全部是classwork, 所以要在課堂上做功課. 再者, 大部分國際學校Grade 1 (K3)是全日制. 可能呢個讀兩間的計劃只可以維持一年.
不過諗起小朋友咁細個人仔就要跑兩間, 做香港的小朋友都幾慘.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-29+01:01+

原帖由 nintendo 於 13-07-29 發表
算啦,有 d 人係要想 100 個理由將自己的行為合理化
你問乜鬼,大家價值觀唔同
敝在一百個理由,也只是在說服自己的個案是合理,卻不能令讀兩間幼稚園成為普遍性高的合理建議。

例如你可以用一百個理由為自己解釋自己不依醫生建議「幼兒要多睡」是合理的。ok. 但一千個理由也不能令「幼兒不用多睡」成為普羅大眾也適用的好建議。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:為抱不平一點意見:+從來理論係理論,理論

原帖由 112200 於 13-07-28 發表
為抱不平一點意見: 從來理論係理論,理論不須要按個人情況有調節。西方四歲才開始讀書,到大家在不同國家 ...
Agree.....

引用:忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可

原帖由 Ononma 於 13-07-29 發表
忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可能真係有人會讀兩間?!
而家重有半日小學,重好好 Tim. 成績比全日的不失禮。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可能真係有人會讀兩間?!

shadeslayer 發表於 13-7-29 01:01
這裡是國際學校區,家長不是接受西方教育個套咩!有邊間正經的國際幼稚園校長接受四歲孩子上兩間幼稚園?

算啦,有 d 人係要想 100 個理由將自己的行為合理化
你問乜鬼,大家價值觀唔同

引用:為抱不平一點意見:+從來理論係理論,理論

原帖由 112200 於 13-07-28 發表
為抱不平一點意見: 從來理論係理論,理論不須要按個人情況有調節。西方四歲才開始讀書,到大家在不同國家 ...
這裡是國際學校區,家長不是接受西方教育個套咩!有邊間正經的國際幼稚園校長接受四歲孩子上兩間幼稚園?

回覆:想k2後 讀兩間學校

每個人都有爲自己子女選擇的權利...呢度好多家長都比左好多意見同例子...
個人來講,我不會比孩子讀2間...可能部分家長果真認爲讀2間對其子女正面影響多於負面,每個人價值觀不同....只望不要對孩子“愛之反害之“....

回覆:samsam123321 的帖子

如果唔係主流就係錯,無野須要討論。讀兩間後發現學習有問題,我想問下那人點知道個因果?你又知唔知好多人讀一間都有學習問題?算吧已經係一個不平等的討論。你們不如起一個題淨係叫反對兩間的人入去痛罵啦。

比意見唔係唔得,但完全無交流,一味話睡覺少玩耍少,米講左好多小朋友無午睡習慣囉!米又講左一間國際好輕鬆囉。至於樓主點解起呢個題,係米感覺自己不對才起,重要嗎?現在是大家開放討論,如果下下要就住樓主個立場,我這個論壇還有意義嗎?

讀畫畫班又唔同wor. 相信無人會反對。我也不會問會唔會做到畢加索。
但返兩間幼稚園明顯唔係主流,普世的意見。很定有很多人反對。返兩間一定有好處同壞處。可能我用成績做比較不夠specific.應該用溝通能力做比較較好。
請留意有post 話有小朋友返兩間幼稚園後小學被diagnose learning difficulty.
如無真正確實證明有好處,而且好處能持續到中小學,我地是否應該問下咁做值唔值。

samsam123321 發表於 13-7-28 19:54
回復 shadeslayer 的帖子

唔果唔係成績好些,咁返兩間幼稚園就原全無意義。

不久之前,返兩間幼稚園,即使在本地學校 forum,或者有人做但少人講。現在,在國際學校 forum,不但有人講,還贊成反對者平均。。。社會又再進步了。

絕對同意,家長應考慮,“真真正正”是為了什麼?

1. 為了不讓兒女留在家裡對著家傭,只求找一處安全的 kill time 之所:個人喜好。

2. 為了用盡應得的福利,上午一間私立,下午一間學卷:給十個 Like 這精明媽媽。

3. 為了兒女學得更多,更加精靈,將來入到更好小學,讀小學時成績更佳:這就是我最質疑的。小朋友不計吃飯睡覺,只有那十小時的時間,白白花多三小時黃金學習時間去做多次排洗食茶點,唱多次 Hello Song Goodbye Song,值得?
如果用那三小時編一個時間表:1小時去公園跑跳玩 (開心 + 健康+social skills),半小時練樂器,半小時閱讀(家傭伴讀或 read-along CD),半小時塗鴉/做“功課”(例如 activity book, worksheet),半小時玩 educational toys。三年下來,小朋友可能幾級樂器程度+會讀小說+習慣做功課+體能佳+強社交能力+喜歡塗鴉+開心。返多間幼稚園,可有同樣效果嗎?
大多學校在 interview 時都是觀察小朋友能否在沒有老師的協助下和其他小朋友玩玩具/完成一些任務,觀察其閱讀興趣和能力,也有好多考畫畫和說故事。。。大家在尋找什麼質素的孩子,一目瞭然吧。

我不是為了批評別人“怪獸”,我們憑什麼去批評別人。只是大家都是一路“摸著石頭過河”,也幸運地兒女已順利過了幼稚園階段了。過來人的心得,就是由衷的一句:真係唔洗讀兩間。尤其現在考小學愈來愈難(Local / IS 同樣),更加要考慮清楚。

112200 發表於 13-7-28 22:03
如果樓主自己都覺得完全無問題就唔使上黎問拉。我地都係比小小意見佢姐。樓主都覺得讀兩間係有佢的好處,問題係唔係真有好處。

其實我覺得一間intl school 一間local冇問題,因為intl school 返學完全是玩的,冇功課,但K2之後, 小孩在intl school 多數升 year 1, 是全日際的,未必能與local 一齊上。

回復 memehayleybb 的帖子

很有興趣想知道你的主流和國際是哪兩所?因爲我的外甥今年11月就2嵗了,我們也正頭疼他的讀書事情。
盼覆,謝謝。

為抱不平一點意見: 從來理論係理論,理論不須要按個人情況有調節。西方四歲才開始讀書,到大家在不同國家環境,大家又會自己講通自己,有千萬個原因讀兩歲班係合理的。西方人都可以話我們過份唔比小朋友玩。我們一定話西方人唔明,我們處境不同,不應用同一把尺去量度所有人。現在讀兩間kinder同一情況只是範圍細了。以上有幾個不聽原因只說讀兩間一定是錯。人家告訴你他們的原因,你又唔聽然後又問讀兩間係米會叻d,人地都無話這原因。 我不敢相信原來有家長會這樣量度對小朋友的負出,仲問人地。報讀畫畫班係米比無讀畫畫的小朋友做到畫家的機會高?人地只係選一個手頭上最適合的方案,無學校offer想諗都米諗,唔好話比唔比自己個小朋友辛苦

恕我直言,我認識兩位小朋友在幼稚園時讀兩間:int'l school+local 名幼,最後選擇是本地傳統津貼小學,成績ok, 不過都是小一開始上補習班果種。

回復 shadeslayer 的帖子

唔果唔係成績好些,咁返兩間幼稚園就原全無意義。
‹ 上一主題|下一主題