用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 dgs vs spcc coed
go

dgs vs spcc coed [複製鏈接]

location and school fee are not consideration compare academic only
pls advise
   5    0    0    0

回覆:dgs vs spcc coed

DG more balance interns of academic, sports, school fee and location

回覆:lovelinda 的帖子

已經pm

引用:我同太太讀男女校係中一開始認識,大學不同

原帖由 gavin227 於 13-04-17 發表
我同太太讀男女校係中一開始認識,大學不同學校但係開始拍拖。

可能因為本身在男女校長大,所以一開始目標 ...
請問可以pm我,是哪所一條龍男女校?
因為我都想搵,thx!

回復 oooasis 的帖子

女仔對女仔的說話我想一定不會比男仔的殺傷力少。

回復 Freeb 的帖子

非常同意!

我同太太讀男女校係中一開始認識,大學不同學校但係開始拍拖。

可能因為本身在男女校長大,所以一開始目標都係幫大仔揀男女校,結果真的如願以償入了一條龍男女校,希望細仔都可以跟到阿哥一齊讀。

第時唔知兩個仔o既女朋友會唔會係認識多年o既同學女呢?

如果我有女,SPCC同DGJS之間都會俾佢讀SPCC。

回復 oooasis 的帖子

非常同意呀, 我情願佢同同學拍拖, 起碼比較易知道個男/女仔既底蘊.
讀一條龍男女校都好0架, 我老公個兒甥女現在中四, 同同學拍拖, 個男仔係小學已經係同學, 自小一齊玩, 大家睇住佢大, 知道佢既性格, 兩家父母因一條龍學校關係, 互相認識多年, 佢地拍拖大家都好放心.我覺得0甘樣都幾好呀.

回復 gwengwen 的帖子

同意你既睇法. 女來講, 我都會揀SPCC, 仔我就會揀DBSPD.
SPCC 同DBSPD 有IB, 第時多個選擇.
我都鍾意男仔活潑d, 有挑戰權威, 有兄弟義氣既精神! 所以我好恨個仔可以入到DBSPD. 雖然能夠考到既難度好高...

我唔太擔心仔女早拍拖. 我呢方面算好開通的, 早d學識男女相處既技巧都好呀. 我唔想仔女第時做宅男/剩女....

We are facing this choice too.
Most likely, 90% we would go for SPCC.
From our experience, SPCC headmistress & teachers are caring, students are well-disciplined and very top academic (I read from their website 19 got into Medical School in HKU/CU last year).
DGJS, yes it is the top girls' school in Hong Kong, but if you're not the top girls in the class, some of them will not be that happy. Another thing is, DGS alwas "buy in" top athletes/musicians outside, no matter how hard you work it's very hard to reach the top rank.
I think SPCC is more all-rounded in term of "individual students", and DGS is more "all-rounded in term of "whole school".
My girl is in a kind of "girls' school" for her Kinder, mmm...already I can see the girls 愛鬥愛爭, that's why we go for SPCC as I think they can grow up in a more balanced environment with some young gentlemen.
For reference only, coz' we also have a younger brother...however, if my son is accepted by DBS+SPCC, I think it's 50%/50% coz' SPCC boys are too gentleman! (Good if my kid is a girl, but I want a stronger-smarter one...男仔要曳少少先夠型)

hecabb  所見略同  發表於 13-4-8 16:10

Primary :  SPCC and Secondary : change to DGS.  So you can tap all the best of the best co-ed and the best girls.

gwengwen  I don't think SPCC Primary will go to DGS for secondary, SPCC has IB  發表於 13-4-8 01:38

CoffeeCake 發表於 13-3-21 17:47
暫時我只接受大學時才談戀愛,中學好多男仔都思想未成熟,萬一中一就掛住拍拖點算
雖然讀齋校都有可能,但 ...
呢個年代,我真係唔敢幻想大學先拍拖。最多係同阿媽講or唔同阿媽講的分別。如果要拍拖我情願佢地係學校識,多年同學知根知底,好過係學校外面識d唔知咩人。
可能身邊好多好男仔,年紀輕輕已經拍拖十幾年,都是由同學開始,所以我唔排斥,青梅竹馬都幾好呀。

小余 發表於 13-3-21 13:56
係咪講緊呢幾日新聞紙報攪到個O靚模跳樓個醫生果種?
呢期幾多醫生敗類,咪話唔驚!

oooasis 發表於 13-3-21 11:58
呢個年代,好男仔呢,差唔多中學時期好預定了,去到大學太多人搶,出左社會基本上名草有主了。spcc的男仔, ...
暫時我只接受大學時才談戀愛,中學好多男仔都思想未成熟,萬一中一就掛住拍拖點算
雖然讀齋校都有可能,但作為阿媽,做得到既就儘量做

steven819  In my experience, 齋校重多!More fantasy!But I don't think it applies to DGS and SPCC.  發表於 13-4-5 18:23

係咪講緊呢幾日新聞紙報攪到個O靚模跳樓個醫生果種?

幾有質素同家教的男仔, 都係雄性動物, 無謂幻想

CoffeeCake 發表於 13-3-20 22:28
我估樓上幾位既意思,係從個女既安全/心靈方面想。靚既,入男女校會太多人奉承,易恃寵而驕,所以入女校安 ...
呢個年代,好男仔呢,差唔多中學時期好預定了,去到大學太多人搶,出左社會基本上名草有主了。spcc的男仔,應該有返咁上下質素同家教,拍拖我都ok。

nintendo 發表於 13-3-21 09:14
朋友個女讀 dgjs,話 d 女仔曳到死

小學唔知,我以前老師個契女讀緊中學部,佢話都幾多女仔會在校內爆粗。
但我估間間學校都有此情況,不是針對DG。

law_panda 發表於 13-3-8 11:30
女校 vs 男女校....

personal view:  DGJS... more disciplined.

朋友個女讀 dgjs,話 d 女仔曳到死

steven819  It depends on individual case. It's unfair to say that.  發表於 13-4-5 18:20
Yanamami  You may expect the same in most of the girls schools......  發表於 13-3-21 10:26

oooasis 發表於 13-3-8 12:06
青春期的男仔可以好傷人的。如果唔靚女,見到男仔(特別係有d好感的男仔)對d靚靚女同學大獻殷勤,對自己就 ...
我估樓上幾位既意思,係從個女既安全/心靈方面想。靚既,入男女校會太多人奉承,易恃寵而驕,所以入女校安全d,希望唔好咁快咁就手有得談戀愛。
唔靚既,入左男女校當比個機會佢快d接觸男士,可能其貌不揚都有機搵到筍盤呱?
‹ 上一主題|下一主題