用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 2nd Interview
go

DGJS 2nd Interview [複製鏈接]

2nd interview完滿結束~ 衷心祝願我們都會很快獲得好消息!

36    0    0    0

回復 wtkellen 的帖子

按正常程序,連2nd in結果都未出,是不可能已有人已駐冊的。就是有關係或特異功能的也不急到要優先注冊吧!大家不要多疑啦!

大家知唔知係米有小朋友已註冊了呀?呢個消息是從朋友既朋友得知架

希望我們的孩子, 都入到他們喜愛的小學.

我家的孩子, 愈戰愈勇, 到現在還問, 什麼時侯再去小學玩遊戲?!

Agree u all!

Thanks. We should all have this mentality

absolutely agree with Sheffield, Swmami and Mk3288.
I am already very delighted to be offered a second interview, and appreciated what the kid had done in the 1st and 2nd.

I would like to suggest all parents to consider that our own kid is always the smartest, brightest and prettest among the others. With this thinking and mentality and If the school doesnt select your child, its the school's 唔好彩, not my child's problem. Let's all move on with the kid and be happy, no matter what.

ac917  totally agree  發表於 12-11-19 12:31

暫時失意的小朋友將來在校際比賽中還可以再比過。保持斗心很重要!

回覆:sheffield 的帖子

Sheffield: 我都覺得輕鬆點去面對,個人也開心點,Good luck to all!

小小媽咪

回復 lui 的帖子

亞女有出黎講考乜,其實比較起好多其他學校,DG考的真的唔係深呢…話就話兩個鍾,由登記,等,到走都係兩個鐘,實質考的時間其實不長…
我女有話唔識但都試圈了答案,佢仲話佢有問老師,但老師話唔可以話比佢知啱唔啱…所以,係咪一定要好叻好叻識晒至能入等二輪,我又覺得唔係,因為我認識的小朋友而在學術在比我女叻好多的都唔到第二輪…
每個小朋友都有其特質,甚至氣質,邊個/種係呢類學校個杯茶就要老師同校長至知…
再衰d咁諗,我女好彩被選了去陪跑,用來掩飾已內定的入選名單都有可以架!
孩子的能力,父母是最清楚的,有2nd in是開心的,因為是一個應認同,但也不用太投入同抱太大信心。有經驗的如校長,可能會睇到9成準,但總會有跌眼鏡和睇漏眼嘅時候…順其自然啦…

carbeing  Agree!  發表於 12-11-22 00:14

最好唔好問,因佢知妳緊張,佢會擔心自己唔成功。此是某小校於簡介會說的。我非常同意

總之多謝Gwen 的分享,起碼我可以chok下個囡dgs sec inv問乜?
如果上年有Gwen 分享就好了!

睇到咁多 parents 在留言 expressing 佢地的 comments. Please excuse me if there is wrong Chinese words being used as my Chinese is rather poor.  I am trying to give my comments, sharing to others future parents.

其實,我女女都有 DGJS 2nd in & CoEd 2nd in. 我也是認識 Gwen的女兒因為我兩個女兒都是同學。本人非常欣賞Gwen的努力去培養一位好叻的女女。
唔係賣花贊花香。。。。但是,經過這次考小一的經驗 - 我好肯定 - DGJS & CoEd - 都係睇好多嘢囉。我們班上都有好幾位女女都好叻架、都拿獎無數、又能文又能武的! 最後都冇2nd in.
我都好鍾意share experiences. 返而有好多家長唔會, 又被人話show off!

Anyway, 我的分享是:(for future P1 application)

1) 家長的合作性, 堅持,support in academic or financially
2) 家長background 都重要. 最少我地入2nd in 家長都係degree holders with reputable universities
3) 學生的 basic quality and manner
4) 最少中英數常係有俾心機去補排。一一不能少。
5) 音樂同運動都不能少。一句講曬- 全面培養!

單睇這5項criteria.. 你同你位千金都要付出時間和金錢的代價。你能夠堅定目標向前做足2-3年嗎? 在這方面已能test 得出你小朋友的質地&你對他的support!  Parent and child's effort are important to work together to achieve all these.  

最後, 希望幇到手啦!  唔喜歡聽就冇插!都希望幫到來年的家長jet!

引用:補充一點,+我哋有好多同學星期一至五學齊En

原帖由 gwengwen 於 12-11-18 發表
補充一點, 我哋有好多同學星期一至五學齊Enopi 珠心算 創世紀 公文中英數, 晚上又趕住操水跳舞去盧峰排成年 ...
你個女真係好叻!但我想分享不是個個父母自己比時間自己教就得!我個女就比較粗心大意!可能呢d就係你囡囡比人叻的因素!若果你囡囡同時有2間top school offer 真係實至名歸!我其實都5贊成由朝學到晚的theory! 真替那些囡囡慘!

多謝分享!

有好多人星期一至五學齊Enopi 珠心算 創世紀 公文中英數, 晚上又趕住操水跳舞畫畫, 之前也同唔少媽咪分享過我哋無出去學任何acadmenic活動, 中文我個女一定唔叻, 英文好是我們經常一起閱讀而成, 我們每晚放工自己教, 面試時(CoEd 1st in, DGJS 2nd in)也有題目或明或暗地試探小朋友父母給予的時間和點樣培育佢哋。

呢啲培養唔係for 考K1考P1, 而係引導小朋友學習做個咩人---持之以恒, 孝順, 友愛, 對自己和其他人負責任。否則就算叻又好操練成功又好幸運又好, 入到咩學校都無用。

回復 davidhoho 的帖子

davidhoho多謝你, 其實我又無諗過收唔收亦無壓力, 只係覺得有機會去到2nd in見識下其他同齡小朋友係點, 聽下校長眼中自己個女係點都算係一種得著, 我哋唔係校長根本唔會知實際遊戲規則, 呢版個主題係希望大家想入DGJS既都有幸在12月收到取錄信而已。

其實除了DGJS和CoEd之外, 全港叻學校叻學生多的是, 正如上面兩位媽媽講, 入到既唔代表一定叻, 無2nd in亦不代表唔叻, 5歲小朋友能單獨完成DGJS中英數常十項全能既interview出來唔喊其實父母已經應該為佢哋驕傲; 學業不代表一切, 名校唔係出名於成績, 而係給多佢哋廣闊眼界既機會唔好死讀書"高分低能", 我諗這也是大家心儀DGJS既其中一個主因。

我覺得大家做父母應該睇開啲唔好太敏感, 點解咁在意人哋有無自己有無(2nd in和取錄), 大家多分享互取優點讓小朋友持續進步先係最重要。

引用:Quote:lui+發表於+12-11-18+16:00+Exactly+

原帖由 laylayman 於 12-11-18 發表
識一些小同學coed無2nd, dg有,另dg無2nd,coed有。那又點?又有一些全人類家長買輸但通通都有2nd (無的家長 ...
冇乜點,我只指出有both offer 係叻的,尤其DG 考academic 好多,起碼真係要答到先入到,單靠運、眼餯機會好微。我認識的co edu and dg 學生(入去前已識的),確實很叻、醒。我沒有說入不到的不叻呀!

lui 發表於 12-11-18 16:00
Exactly . 我敢講,唔叻冇可能有both offer of interviews. 唔掂個d就間間有得2nf,睇怕全部老師一定你blind ...
識一些小同學coed無2nd, dg有,另dg無2nd,coed有。那又點?又有一些全人類家長買輸但通通都有2nd (無的家長可作安慰)

‹ 上一主題|下一主題