用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班涉五辣招虐小狀元
go

面試班涉五辣招虐小狀元 [複製鏈接]

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20121108/150861

【本報訊】為求子女入讀名牌小學,家長或會安排子女入讀小一面試班,催谷面試技巧。Maggie去年底安排5歲兒子入讀旺角「小狀元教室」後,發現兒子「瀨尿」兼情緒波動,查問下揭發教室施行「禁小解」、「扭耳仔」等五辣招大懲罰,不滿投訴。

去年11月,Maggie安排5歲兒子入讀小狀元教室,學習禮儀及對答技巧。今年7月,她為兒子「加操」,多報兩個面試專班,一個主攻男拔萃,另一針對聖方濟各等名校,學費逾一萬元。

Maggie上月發現兒子經常失禁,細心查問下,發現兒子在面試班被禁上廁所及遭導師「扭耳仔」,其子更稱曾被導師「由座位一直扭到班房另一邊」。兒子更說班房設有「罰企專區」,小孩子自此怕了上課,擔心再被體罰。

Maggie將事件上載親子討論區及facebook踢爆事件;另一位家長Jenny,其子就讀時同遭「扭耳仔」。多名家長回應爆料指兒子曾在上述面試班時「子女曾被罰坐垃圾桶甚至馬桶」。Maggie最後放棄已付款的五堂課,避免兒子再被辣招懲罰。
記者到「小狀元」對質,兩名被指施辣招的導師Amy和Fion均否認曾經「扭耳仔」及「禁如廁」,稱問心無愧。

3    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:面試班涉五辣招虐小狀元

罰抄書, 罰多做幾篇練習, 扭耳仔!!

That's too terrible! full-time mum do need supports. Find good centres!

醒目開學勳章

DwarfMaMa 發表於 12-11-9 19:47
我都係比老師打大嘅學生, 但我還是不太認同 "體罰能教出好孩子"。

我的孩子,若頑劣的話,要打要殺,請 ...

完全同意..... 老師要罰可以有其他方法, 可以罰抄書, 罰多做幾篇練習..... 扭耳仔有咩用?!   

回覆:motherotk 的帖子

我都覺得面試班可比一些超忙媽媽一個方向,大概知道考試的形式,但如有時間經常同小朋友傾計或教導真的非常浪費$,小兒參加過九龍塘某出名面試班,本以為收了這麼貴的費用,職員的態度是和藹親切,原來是極不負責任仲經常“miu"嘴,真是O細嘴,也不見得每周一小時的課程可改善什麼,參加過咁多興趣班,最後悔是參加面試班。

回覆:motherotk 的帖子

我都覺得面試班可比一些超忙媽媽一個方向,大概知道考試的形式,但如有時間經常同小朋友傾計或教導真的非常浪費$,小兒參加過九龍塘某出名面試班,本以為收了這麼貴的費用,職員的態度是和藹親切,原來是極不負責任仲經常“miu"嘴,真是O細嘴,也不見得每周一小時的課程可改善什麼,參加過咁多興趣班,最後悔是參加面試班。

I do not believe that kids can be trained to "become" a better interviewee through short-term training by a commercialized model, unless you have long term training by a good and caring teacher, or parents.

回覆:silvia_ng 的帖子

唔,雖則我地都係自己搜集資料自己教小朋友,但我亦明白,有些父母,可能未必有足夠嘅時間同知識去教,才會投靠這些補習社!
其實,父母都係想小朋友好,希望佢地去到一間好學校,才找這些所謂的專材來協助!

如果唔係真,我係個家長都唔敢揾報館投訴,唔通唔怕比人告咩。再者,報館刊登投訴前,都會查多少少先出街。真定假大家自己諗。
再者,我完全唔覺得報面試班有用,有時間同細路去玩下好過。

回覆:flopsybunnies 的帖子

想該報警

回覆:YIN-MA 的帖子

一萬個%認同

Freeb 發表於 12-11-10 07:59
霖霖B媽咪, 好奇問下你...你話阿仔都曾俾老師罰抆耳仔, 喺咪都喺俾嗰兩位Miss 罰ga.  希望你可以持平ga心態 ...
佢係比學校既老師訓!我冇怪學校,因為自己個仔有時好固執,固執到我都想打佢!

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

霖霖B媽咪, 好奇問下你...你話阿仔都曾俾老師罰抆耳仔, 喺咪都喺俾嗰兩位Miss 罰ga.  希望你可以持平ga心態回覆!

仲有人報呢間野

罰都要精明點,我揀咬粉筆企門口

回覆:Freeb 的帖子

應該報警啦! 虐兒!

引用:Quote:Freeb+發表於+12-11-9+15:17+我識個

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-11-09 發表
哈哈.......... 對唔住, 我係年紀大既家長, 自小在老師同父母既體訓下成長, 我地既理念係, 輕量既體訓, 係 ...
我都係比老師打大嘅學生, 但我還是不太認同 "體罰能教出好孩子"。

我的孩子,若頑劣的話,要打要殺,請等等,等我黎。
請你坦白告訴我,孩子有那裡出錯,若然真的須要用打呢個方法,才能教好,我一定大力打。

老師們,做幼兒教育那麼多年,一定有足夠經驗和愛心,怎樣去對待頑皮的孩子,若因人手不足,心煩氣燥,沒有耐性,沒有辦法令孩子安靜留心 而須要 扯住隻耳仔由一處去到第二處,我覺得這不是幼兒教育的正確態度和做法。

人家父母,可能沒有足夠時間,沒有足夠知識和技巧,才投錢出來找professional來教,但這些professional,看來並不專業!

要鬧,就要鬧呢個孩子的家長,眼睛不好找了這麼差勁的老師。

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

我個年代老師喺用間尺罰我哋打手板或罰企, 但從來無人被扯耳仔由一個位扯去另一個......唔知你年代有無同學咁樣呢....還有現在法律唔同咗, 老師不能打學生.

‹ 上一主題|下一主題