用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 棄St.Francis選陳守仁,是否明智?
go

棄St.Francis選陳守仁,是否明智? [複製鏈接]

棄st.Francis選陳守仁,請各位媽媽比些意見?
   2    0    1    1

If repeat P1, how to fill in the P1 application form for the following question:

School attending?
class/Level Attending?

Should we fill in the primary school to be attended in coming September and should we fill in P1 level attending?  Do the schools (eg. DBS, SPCC, SPC & Yingwa) accept applicants who will repeat P1?

Thanks for helping!

某些熱門學校, 今年申請表註明可接受2006年9月1日至2007年12月31日出生的小朋友, 所以TARGET左大仔或大大仔了, 細仔又想讀的話明年請早

ms.giggle 發表於 12-8-30 12:41
蕭亞姨,我係你fans來的。我明你唔明咩,嗯嗯。簡單來說,我告訴了男Xinterview內容俾我的同事聽,估唔到她 ...

個間學校好喜歡收大仔, 大大仔, 而且父母又是醫生, 專業人仕之類, 根本學校就喜歡收這類的人, 不一定是人家有晒INTERVIEW TIPS而WIN左個2ND INTERVIEW, 跟有沒有告訴INTERVIEW內容俾人聽沒關係, 年年2ND IN 都係這些內容吧, 不要怪責自己

回復 cherry_bb 的帖子

有點驚訝香港家長太看重名校,若小朋友力有不遞重讀小一就沒辦法,可是為了入名校而重讀,我相信對小朋友的自信心有影響,而在重讀小一過程亦感到悶,有機會連學習態度變得鬆散!

回覆:HaYi 的帖子

你去睇申請時的年龄就知有直資及私校係可以,不止DBS,DGS 都係,上年有人post 再戰DGS,佢係其他學校已經係小一生,咁in 時一定好過k3生,之後入了2nd in ,到最後收唔收就不知道

HaYi  oh, I see... thx  發表於 12-8-30 18:20

回復 ms.giggle 的帖子

其實不用介懷,可見該校要收一些已擁有小一程度的孩子!

已在讀直資小一的可以重考直資的小一架 ? 我以為官津好似有說己在小一的學生不可以再參加第2年的小一抽獎, 因已是小學生, 直資都有政府錢, 反而唔受限架 ?  ( 私校就有此可能 ??   )

回覆:棄St.Francis選陳守仁,是否明智?

deleted

ms.giggle 發表於 12-8-30 11:07
咁橋,你說那同學可能是我同事的好朋友的仔仔。

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸 ...
btw ..... 其實係你仔仔定同事好朋友仔仔? 我睇唔明....
係你老公話你幾天? 定係同事的好朋友的老公話左你同事的朋友幾天?

打打下自己都唔知自己打乜

ms.giggle 發表於 12-8-30 11:07

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸 ...
咁我又唔識佢媽咪daddy喎, 只係呀女話我知, 同學仔走左唔開心, 因此唔知係咪講緊同一個人呢。
anyway, 選邊間都最緊要"適合", "名校"唔一定好, "讀深一級"唔一定好, "全英文教學"唔一定好....甲之良藥, 乙之玭霜...自己唸清楚啦!

即是小朋友repeat P1而不是插班

ANChan59  插班聽得多,我第一次知道為入名校而重讀。我太"背"了!!!  發表於 12-8-31 09:45

回覆:棄St.Francis選陳守仁,是否明智?

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸媽也是醫生。上年考不入男X,今年再考。我考final interview後冷不防下,把所有題目告訴了我同事,過了一星期,他朋友仔仔就in,仲得左。這是事後才知,雖然他知道題目都要他有實力,不過我老公話左我幾天,說我太信人!

SFA 同 TSL好不同也各有各好,bk有很多討論了。我剛在這問題走出來,我自己主要看小朋友本身學習興趣(鍾意多活動定多學習),家長期望學校給小孩什麼(學術定多元),及自己可配合或投入的程度,每個小孩同家庭不一樣,沒對或錯。

我女剛都有一個同學仔唔升TSL小二, 轉左出去一條龍直資男校(仲要唔係深水埗果間), 呀女好唔捨得

我自己喜歡SFA, 不是TSL 不好, 我本身考慮到, 香港教育制度, 睇考試, 睇成績, 再讀上去, 都係跟住這模式走, 好多人會讀完小一, 小二, 由SFA 轉考出去名津一條龍, 不是SFA 不好, 是學術超班左, (佢地所用的書, 跟名校用的一樣)的大多數可轉出來, 好多名津好LIKE,
SFA 是主要睇學術多, 小一入到去準備考MOVER程度英文, 所以要諗下做家長可不可以一起倍跑, 我相信樓主小朋友一定OK, 否則SFA不會比OFFER你, 中學方面, SFA HISTORY 耐, 好多中學知道SFA學術STRONG, 所以要睇下樓主心態, 會不會有機會明年扣門轉考, 或者唔想晚晚花很多時間跟小朋友讀書, 功課等等, 本人認為, 香港教育制度都是這樣, 有邊一間小學不多功課, 默書,小一至小三輕鬆學習, 到了小四至小五, 學校都要做野, 應付TSA, 學校校長 都唔想拉低自己學校BANDING

flyda  Can't agree more! 好多SFA 嘅未入小一已經考了mover添;我就係預咗陪囝囝跑。  發表於 12-8-31 00:31
MSBOY  Very agree, I also like SFA more ....  發表於 12-8-30 09:45

回復 coolpa 的帖子

是否「男要窮養,女要富養」,男孩要迫才可迫出實力?

首先我們要多謝平機會的控訴教育局,將男女合隊,漠視男女生理及心智成長的差異。

近年男生較多沉迷電玩,網上遊戲及社交網站,令他們變成宅男,在面試時非常吃虧。

迫會有政善,是在後者,前者改不了。

flyda    發表於 12-8-31 00:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實兩間小學都是沒有中學support,六年後小朋友都要再來一次競賽,家長在這段期間亦不能偷懶。曾看到一些家長投訴學校唔谷,令到小朋友跌到brand 3,但佢沒想到自己及小朋友開心了5年,到了要參賽才醒悟孩子的實力。
現今都不是開心教育或是傳統教育的問題。大部份都在家長的取向問題,在BK可見,不論讀任何的學校,家長都要求小朋友去參加補習及興趣班,要求小孩子能文能武十項全能。
最重要是家長本身要孩子得到什麼,而自己又如何support孩子。
發現TSL派去頂級中學大部份係女孩而男孩比例較少,可見考頭十名應女孩為多。SFA則派去頂級中學男女比例較平均。
是否「男要窮養,女要富養」,男孩要迫才可迫出實力?

flyda  對,TSL很明顯派位pro女仔,有留意佢派位嘅應該都會知道。  發表於 12-8-31 00:28

貢獻勳章

回覆:Li'sfamily 的帖子

Sfa 好些

ha8mo 發表於 12-8-29 11:56
真係唔能夠單憑有得郁就說是愉快,坐定定就必然是痛苦

我個仔就只係識紮紮跳,有個波俾佢渣住亂咁走就最好 ...
之但係又有可能逼逼下逼到適應左就變得愉快,而逼唔逼呢,就視乎果樣野有幾重要

---------------------------------

哩點都係架, 好似學琴, 都要逼下, 唔係冇咩進度, 不過小朋友如果返間學校樣樣都被逼 - 逼聽書, 逼做功課, 好似好大抑壓, 會唔會"逼出個未來" 就真係唔知啦..
‹ 上一主題|下一主題