用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校行精英班制
go

學校行精英班制 [複製鏈接]

學校行精英班制, 其實理解的.  入唔到精英班的, 作為家長當然叫小朋友不要氣餒.  但小朋友所想的, 未必一樣, 佢好似被人label左. 下個月派成績表就知派乜班, 行精英班制, 搞到我都有壓力.
唉, 有無家長有此感受?  入来分享下...
   1    0    0    1

如果小學一,二年班已經label咗小朋友係唔係入精英班, 我覺得太早。
1. 入唔到精英班的小朋友可能會覺得自己唔叻, 傷自尊心, 可能愈讀愈無心機!
2. 競爭甘激烈, 小朋友學識係同人地成績比較, 唔係自己同自己成績比較~

精英班 does imply teachers can only teach in a class of students with similar capabilities? No offense......

回覆:學校行精英班制

以我仔情況睇,我係極希望學校有精英班,我仔小一升小二,小一呢年班裡有一半學生在學習同理解上不如理想,別說老師不能利用時間進一步帶出更多有關知識,更必須把課程拖慢及用多些時間給同學解釋,但由於我仔很快就能明白理解課程,所以感覺上堂好沒趣。註:我不是炫耀兒子聰明,只係想反映分班係最有效對不同程度學生安排最好的教導方法。

water2002 發表於 12-7-18 00:47
我仔既學校就係咁, 2班精英, 2班普通, 1班加強, 加強班有雙班主任, 中英數都係雙老師教
...
有不少學校以加強班形式,幫助孩子們的中英數。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

學校用成績分班,主要係照顧小朋友學習差異,都係好對學生好的。

marcuscyrus 發表於 12-7-17 15:58
咁睇下行精英班之後係咩策略,如果差d o既班係有更多o既support,我個人係支持,但如果只是將佢地放埋一邊 ...
我仔既學校就係咁, 2班精英, 2班普通, 1班加強, 加強班有雙班主任, 中英數都係雙老師教

亞仔今年考第二,九月去精英班,我預咗佢出年考尾二,但係有d驚佢會自卑。

我都係睇全級多過睇全班

littlemrs 發表於 12-6-27 09:32
學校行精英班制, 其實理解的.  入唔到精英班的, 作為家長當然叫小朋友不要氣餒.  但小朋友所想的, 未必一樣 ...
咁睇下行精英班之後係咩策略,如果差d o既班係有更多o既support,我個人係支持,但如果只是將佢地放埋一邊唔理,咁就唔係幾好啦。程度相約的小朋友同一班,其實學習效果應該係會更理想的

我個女都試過啦!全班38,佢考包尾,但全級149,佢都係考38喎!我都接受到架!

回復 ANChan59 的帖子

事實又真係,在全班考尾幾,全級考中上

上到中學反正都有精英班, 既然遲早有, 早d適應都好.....

回覆:ppsfung 的帖子

分析合乎現實。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:kkhon 的帖子

全班包尾,在全級都是中上了。何以介意。

我校4年級開始有3班精英班,好怕入唔倒又怕入倒後全班考最尾。

littlemrs 發表於 12-6-27 09:32
學校行精英班制, 其實理解的.  入唔到精英班的, 作為家長當然叫小朋友不要氣餒.  但小朋友所想的, 未必一樣 ...

是否有壓力視乎你點睇....
除非成績好叻嗰批, 佢地入精英班實至名歸入到去跟到進度, 唔會有太大壓力.

但係若果只是勉強入到精英班嗰D仲慘過唔入, 因為老師諗住佢係精英會教得快D, 對佢地期望又高D, 成日要擔心包尾, 壓力仲大.

所以最緊要係程度和教學方法合適, 精英班只係得個名, 過多幾年畢咗業, 其他人只會記得你邊間學校畢業, 無人在意你讀精英班定普通班.

現實就係現實!入得精英班,能力一定有番咁上下!普通班嘅學生亦有佢地進步空間!其實將晤同級數學生放埋一班,對學生而言絕對不是一件好事,因學生理解程度有別,真係好大影響的!

我覺得入左精英班小朋友唔應該有優越感,同樣,非精英班亦唔代表小朋友唔乖或差,好睇父母、老師點演繹比小朋友知!所有事/制度都有好有壞,在乎我地著重邊方面睇!

‹ 上一主題|下一主題