用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 突然多左個offer: 宣小vs港同
go

突然多左個offer: 宣小vs港同 [複製鏈接]

已在九龍塘宣小註冊,  點知.....今天收到港大同學會小學的電話, 話收阿仔,要聽日覆。
即刻頭都大埋, 超級煩惱, 因為兩間係好唔同的學校, 而兩間我地都鐘我同我老公都各有preference。我比較屬意宣小, 因為有返甘耐歷史, 升中成績又好, 傳統學校個套主流路線穏穏陣陣。但最大考慮係無中學, 同埋學業壓力可能會較大。我都唔想個仔每日祗有功課, 無得玩。

老公比較鐘意港同, 佢由簡介會開始接觸個校長同老師幾次, 一直覺得佢地好有heart, 而且港同有中學, 到時唔使好似小一甘又要玩一次。港同位置上亦比宣小近。但論學術水平, 港同似終較新, 不大清楚, 同埋佢走的活動教學路線我地亦了解得不是太多。

阿仔性格被動, 成日要踢一踢先郁一郁, 不太喜歡做功課, 但你督住佢佢都會做, 而且學術能力亦很好。其實以佢的性格我地都擔心太free的學習模式只會令佢更lazy, 佢真係要人管的。

但佢個人又創意無限, 鐘意發問, 鐘意諗野發白日夢, 傳統學校又會唔會扼殺了呢方面呢?

本來一心諗住讀宣小, 依家又多個考慮, 祗有一天時間請大家比D意見!

8    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

感謝你放返個位俾有需要既人, 祝你小朋友有愉快豐盛既校園生活

回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

Charlotte mum and all other parents
好多謝大家的意見。我和老公反覆唸過,幾經掙扎,最後都係揀了宣小。

我都好唔捨得放走港同,因簡介會開始接觸到校長老師職工,都給我們很好的印象。我們都覺得活動教學有它的好處。但由於我們的目標還是一些主流中學,所以還是選了銜接方面比較容易的宣小。
再一次感謝各位現任港同家長的意見。

ziyi  good  發表於 12-6-28 15:28
點算好    發表於 12-6-28 14:28

做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中試就可以不理升大學試?
應考慮所選的一條龍中學的入U率。

------------------------------------------------

何不再看遠一點 - 將來投身社會什麼才是重要?每人答案不同.  我選擇了港同.  

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 結果如何? 我相信好多家長仲等緊位架........

ziyi  應該有決定吧,一天要覆!!  發表於 12-6-27 15:19

回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

好鐘意港同,奈何住得太遠

我都好鐘意港同個教學理念同模式。我身邊好多朋友為咗仔女讀書,真係出盡渾身解數,個個朋友同事都係攞啲annual leave 同仔女温書。 大部分家長因功課問題,同仔女關係變差。有囡囡因幼稚園讀得好輕鬆,一升小一唔適應,要時面臨repeat 小一既危機。將要升小五既家長,又為咗未來兩年將要呈分的成續大為緊張!我都好擔心因個小朋友既功課,考試,而攪到生活緊張,"家無令日"! 我希望可以係伴佢學習,而唔係"拉"佢去"死"咁!以前自已做細路時,已經深明有幾唔開心。到現在,知道學習係需要,但眼見現時啲辛苦,比十幾廿年前仲更加嚴重!唉,所以如果有一間開心,老師又有心,仲要水平唔錯既學校
當然好。但港書院未仲新,我都係擔心入U率!

唉,宜家做家長真係好難,又要小朋友讀得開心,但又要著重社會需求!

醒目開學勳章 王國長老

jaycee_mami 發表於 12-6-26 21:14
但我睇雜誌訪問過一些著名補習社, 那班導師都指334新課程是舊酒新瓶, 只是舊有會考和高考的融合,  萬變不離 ...

就睇近年普教中, 已經係教育界翻天地覆既改變, 唔少傳統學校都面對好大挑戰, 點轉? 好難wor, 一黎有過往成績既包袱(改革後成績跌左, 邊個負責), 二黎有本身教開既廣東話中文老師(炒晒去?)
呢方面, 新思維學校的確比較優勝, 起碼我唔駛擔心我小朋友第2時普通話程度, 夠膽講句好多傳統名校做唔到(第2樣我唔敢講), 講真, 我到呢一度都唔明點解有家長咁反對小朋友學普通話, 我講實用架咋
傳統學校係有優勝地方, 亦唔係個個小朋友適合活動教學, 不過考慮可以多角度

HaYi 發表於 12-6-26 20:33
我覺得應考慮的是所選的一條龍中學的"未來"入U率, 因為此些中學都只有幾年history, 現時公開試成績一定未穩 ...
但我睇雜誌訪問過一些著名補習社, 那班導師都指334新課程是舊酒新瓶, 只是舊有會考和高考的融合,  萬變不離其中, 所以我相信傳統教學出身的仍然有優勢.  香港教育一向著重填鴨式, 數代如此, 政府點會一刀切作天翻地覆的改變.

相信 ek 好多家長都來自傳統 band1A的中學, 再入大學, 再取碩士博士,  

傳統條路點入u, 大家都很清楚, 但好多人卻為子女選行一條較新的路, 總是對新路有一定的期望的... 當然接受破格的程度人人不同, 願承受風險 vs 成果的比重亦有分別.

回復 ziyi 的帖子

勁呀,我只係諗到因落入大氣塵中先至燃燒咋

醒目開學勳章 王國長老

引用:做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中

原帖由 cccccl 於 12-06-26 發表
做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中試就可以不理升大學試?
應考慮所選的一條龍中學的入U率。 ...
我同意,入u率係要考慮既因素,如果有track record 就當然係好事。可惜無,唯有睇「信心」了。想當年膽粗粗揀左科大,六年前膽粗粗揀港同,so far都仲係不過不失,希望黎緊會繼續「賭」得贏(我只能咁講,不過好彩,今日港小學校出去、市場價值都尚算吾錯)。話分兩頭,早排見到某傳統名女校annual report,入三大合共也不過佔總人數12%,選校,幾時都要搏架啦

我覺得應考慮的是所選的一條龍中學的"未來"入U率, 因為此些中學都只有幾年history, 現時公開試成績一定未穩定, 而政府推行的新高中亦只是剛開始, 但看來新高中的方向其實比之前更重運用同分析, 少依賴記憶, 所以我十分相信在未來10年的新高中成績和過往的傳統名校佔優有大分別, 由細培養靈活思考的學校會有優勢. 傳統名校反而可能因有過去成績的包袱較難在短時間有大改動

應考慮所選的一條龍中學的入U率。

kls12 發表於 12-6-26 18:31
問題是中學畢業時,大家都是會考同一個試(HKDSE),會否讀傳統的較為著數?
若是的話,是否讀到傳統學校的, ...

魔鬼就在這裡,除非蕭灑到唔考文憑試,否則避得過嗎?

醒目開學勳章 王國長老

多謝分享
見唔見到港同書院d學生扭波波好勁, 聽講原來有扭波波訓練
前排5月, 學校10週年校慶, 學校想搵人扭波波(因為招募義工家長時無特別聲明要扭波波專才), 後來有個中學家長,  知道要搵人幫手扭波波, 二話不說拖左一team中學生過黎, 包晒全場扭波, 另拖一條team, 主攻face painting, 如果果日open day有黎就會知我講咩一part, d中學生真係鐘意返黎幫手, 亦好樂意忙足2日, 有一班咁肯出心出力既家長, 同學姐學兄, 亦係我地重要asset之一

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+iwff+於+12-06-26+發表哈哈,+

原帖由 kls12 於 12-06-26 發表
問題是中學畢業時,大家都是會考同一個試(HKDSE),會否讀傳統的較為著數?
若是的話,是否讀到傳統學校的, ...
其實呢舊334,無知佢想點,連教果班老師都人心惶惶呢

evaken  唔報又好似浪費<---- ???  發表於 1 小時前
sorry.i mean, 咁好的學校, 真係好想小朋友可以讀...但因太遠而或不會報名, 有點可惜
‹ 上一主題|下一主題