用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會否為培道有小學backup加大抽獎而放棄創價呢? ...
go

會否為培道有小學backup加大抽獎而放棄創價呢? [複製鏈接]

女孩請問創價同培道你們會怎樣揀呢?可否比下意見分析一下thanks
   0    0    0    0

回覆:冰涼鎮痛貼 的帖子

小學男女,中學女校

請問培道小學及中學是否女校?

回覆:Sumin 的帖子

如果你覺得升上培道小學能滿足到你. 則當然選培道啦. 如你想搏一搏更好的學校, 則可考慮選創價.

babyck 發表於 12-2-19 17:25
根據當日去培道interview的經驗,呢間學校真不錯,感覺上絕對係因為小朋友的表現而取錄的。而且老師問的問 ...

我都認同個interview好全面去測試小朋友,老師好細心和有經驗,我當日好滿意個囡既表現,老師仲問我:佢無返過學嗎?自己教嗎? 我都說是的.最後老師跟我說:佢應該無問題的;所以,比我既感覺係,取錄與否是根據interview既表現,所以,感覺好好.

根據當日去培道interview的經驗,呢間學校真不錯,感覺上絕對係因為小朋友的表現而取錄的。而且老師問的問題好全面,可以考到小朋友的能力。

回覆:iantsing 的帖子

回覆:iantsing 的帖子

唉就係未呢!因培道較少校車,小朋友要個半鐘一程呢,都好心痛

回覆:Janetlam263 的帖子

Agree

我都覺得培道既老師好有經驗,interview時問好多問題,一路同我傾時又同時觀察小朋友,老師好淡定,比我好好既印象.

我覺得有小學backup 好d,三年 後考不到私小做backup的話,就要睇運氣了

回復 Sumin 的帖子

到你3年後,可以考定私小做back up, 再去抽小學。
我呀女今年畢業,我見好多同學都叩到一D熱門學校,e.g 華德,舊油天,荔天,9官,聖家,荃浸等等... 更加有小朋友可以全憑自己實力叩入St Mary。

多哥哥
其實學校將家底背景,住址遠近都加入收生原則,我相信係咁多選擇下都在所難免,
以前可能冇咁多小朋友,當然表現好就收先,但可能而家同分同表現好既小朋友實在太多,正常學校都會係同分既情況下再選啦,我相信到時住址都有關啦,校網派得好都會歸功於學校呢

老實說培幼小學並不是我最想要的,當然最想派位可以抽到間好學校,(因為有兩個),但每年出生率都不斷上升,三年前考名牌幼稚園就算稱唔上容易都一定唔叫難,08年打後d小朋友就完全唔同,之前通常有哥哥姐姐讀緊都較易入返同一間幼稚園,今年學校實在太多選擇,出面d post好多細佬妹就算in得比當年哥哥姐姐好都落選呢!我有個朋友嘅女女現係培正讀k2,佢夠話當年阿女只是冇喊都冇train其他,但我今年同阿女in根本見大部份小朋友都冇喊,表現我相信仲犀利過d大人見工,但始終要係6000幾人中㨂240人,我深信除左叻運氣都好緊要,就幼稚園比較都真的覺得創價會較好,但三年後派位如一跌出三大志願(因為我校網好學校不多),到時要叩門爭得咁少位讀創價仲有冇用呢?唉依樣就係我最擔心,今年爭幼稚園都咁誇,三年後既小學肯定更恐怖(因為仲有班國內有錢人係上面讀緊幼稚園,到時落埋黎爭小學)所以就不斷問緊自己係咪要㨂得穩陣d,如果讀培道萬一抽派位抽得太差都可以繼續讀培道小學,起碼有間backup佢間小學唔會係差
‹ 上一主題|下一主題