用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? ...
go

啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? [複製鏈接]

啟思附幼, 11月12日面試的, 收到offer letter未呀?

老師話呢兩日收到. 所以想問一下.
   1    0    0    0

回復 1# Lukbuk 的帖子

請問中文科係用普通話教還是廣東話教呀?

真係無默書,測驗, 考試 ?

回復 139# Cmee 的帖子

係無o既

想問下有冇人知道CPSKG 會自己攪課外活動或興趣班嗎?

我估你入錯THREAD.. 呢求講緊既係啟小幼..唔係啟思
原帖由 ywyt45 於 11-11-18 23:44 發表
Do they have NET teacher? They will not accept Voucher next year, do you know any changes on the syllaus?

Do they have NET teacher? They will not accept Voucher next year, do you know any changes on the syllaus?

回復 135# wishwong 的帖子

cannot agree more!

首先,CPSK唔係行IB,又有足夠既時間上三文兩語,我都好有信心,喺度畢業既小朋友考小學一定唔會被比下去。
對喜歡IB既家長,CPS可以話係較平既選擇。因為IB既學校唔多又貴。所以對我黎講係優點唔係缺點。將來就算考其他學校都會好輕鬆。因為本身我就唔介意讀IB。
原帖由 Cmee 於 11-11-18 22:44 發表
你好patrick18,你小朋友宜家讀咩班呢?
可否分享下你讀咗嘅看法呢?好壞都可以呢!

我想講嘅就係,就算唔讀IB,當佢係間冇小學的KG,有這樣多優點,作為一間$3xxx學費的學校,好化算噃! ...

你好patrick18,你小朋友宜家讀咩班呢?
可否分享下你讀咗嘅看法呢?好壞都可以呢!

我想講嘅就係,就算唔讀IB,當佢係間冇小學的KG,有這樣多優點,作為一間$3xxx學費的學校,好化算噃!

回復 132# Cmee 的帖子

因為佢唔係佢地杯茶,IB並非主流學校,而且佢小學校學費真係好貴。而我和太太當日同阿仔去interview個時,都係當熱身,但in完之後就喜歡咗間學校,最後我地連龍校個offer都放棄咗。揀咗CPSKG。

CPSKG在我心中rating是很高的,我認同佢嘅學習方向,兩文三語,有愛心,師生比例ok, 環境大,基督教學校,又有小學backup。我仲有am session。仲想點?

如果有番D親子活動就perfect喇,畢竟太多我想我會質疑佢地唔駛點做,一D都冇又好怪,我想可以同學校傾下嘅.

不過小學留唔留就言之過早了,但CPSKG作為幼園係好好嘅選擇,就唔明點解呢間似乎唔係好popular??

原帖由 wishwong 於 11-11-18 14:54 發表
我C6話CPS CLAIM自己係雙語學校.. 唔係中文學校.. 所以應該唔好只著重母語教學...
唔知有冇理解錯呢?

"母語教學"是我在cps的website看見的. 他真的是說他們是母語教學, 因為相信用母語會令小朋友更容易掌握和學習知識.

原帖由 Cmee 於 11-11-18 16:18 發表
我都期望會有親子活動,就算一年幾次都好吖!完全冇有些出乎意料
那cpskg和家長的溝通足夠嗎?家長日一年有幾次呢?
另想問這間是基督教學校,有聖經教育嗎? ...

如無記錯係三次, 十月尾一次, 上下學期完結時各一次.
溝通又ok o既, 每個星期都會派學習進程, 俾你知教o左d乜, 中英文普通話各一張. 有乜問題你都可以直接打返學校問老師, so far 阿女o既老師都跟得幾好.
有教聖經故事, 不過唔算好多.
同埋佢o地係基督教學校, 所以無萬聖節o既活動, 但會慶祝感恩節

回復 1# Cmee 的帖子

I expect there are some parents-child activities too! That's precious memory.

除了品格,我想學校有好的語文環境,似乎cpskg呢方面唔錯!
我都期望會有親子活動,就算一年幾次都好吖!完全冇有些出乎意料
如果k1-2只有扮旅行,那有否outing呢?
那學校同家長溝通足夠嗎?家長日一年有幾次呢?
另想問這間是基督教學校,有聖經教育嗎?

我C6話CPS CLAIM自己係雙語學校.. 唔係中文學校.. 所以應該唔好只著重母語教學...
唔知有冇理解錯呢?
原帖由 iloveal 於 11-11-18 14:31 發表

Thanks! 聽到咁多可靠的消息, 我都放心哂! 唯一係要坐成45分鐘校車怕仔仔好辛苦和唔安全.
始終考小學都係睇小朋友同好個人的! 前者的經歷是一個參考和給自己多些肯定.  

講番cps, 佢小學還是IB candidat ...

The language environment in CPSK or CPS is very good because they focus on English and Mandarin (CPKS has both English and Mandarin lesson time everyday).

For CPS, you can have an option to choose the Chinese lesson to be taught by cantonese or Mandarin depending on your child's language proficiency.

原帖由 wishwong 於 11-11-18 12:26 發表
其實你睇CPSK個P1派位都可以見到有畢業生去到CKY.. 只不過係唔知有幾多個
老師同事話佢地揀CKY係因為學費平D... . 並唔係因為佢地覺得CPS唔夠好...
佢囡囡本身好乖...我相信佢都冇谷小朋友.. 因為佢細仔EVE ...

Thanks! 聽到咁多可靠的消息, 我都放心哂! 唯一係要坐成45分鐘校車怕仔仔好辛苦和唔安全.
始終考小學都係睇小朋友同好個人的! 前者的經歷是一個參考和給自己多些肯定.  

講番cps, 佢小學還是IB candidate, 而且係母語教學. 好像和幼稚園的兩文三語的宗旨和中學的IB World system 有少少出入,有些不明所以.  我也不是十分了解, 如果係母語教學, 是否不能成為IB world school 呢?

其實你睇CPSK個P1派位都可以見到有畢業生去到CKY.. 只不過係唔知有幾多個
老師同事話佢地揀CKY係因為學費平D... . 並唔係因為佢地覺得CPS唔夠好...
佢囡囡本身好乖...我相信佢都冇谷小朋友.. 因為佢細仔EVEN MISS咗D幼稚園既APPLICATION DEADLINE.. 可想而知佢地一定唔係D緊張大師/怪獸家長...
但詳細幾多個小朋友去邊間學校就要問問先覆到你.. 不過可能佢同事都冇8掛留意呢D野...
ANYWAY...我唔會懷疑CPSK畢業既小朋友冇能力O係出面考好既小學... 只係出面既小學適唔適合個別小朋友就真係唔敢一概而論~
原帖由 iloveal 於 11-11-18 11:38 發表

讀cpskg考到蔡繼有, 終於聽到這樣一個成功例子了! 好高興!
請問你老公同事有無覺得是cpskg教得個女好好先考到cky架? 是否cpskg本身已經可以考到cky, 還是他給女女額外的學術補習才能達到cky interview的要求呢?
...

原帖由 wishwong 於 11-11-18 10:13 發表
唔係呀.. 我小朋友有佢地下年上午班既OFFER...
我老公同事個女O係CPSK畢業 (而家O係蔡繼有讀小學)推介我地架...
我地99.9%會讀CPSK, 因為其他OFFER我地都冇交留位費 (之前都想交1 間俾BUFFER自己...但同老公商量過實 ...

讀cpskg考到蔡繼有, 終於聽到這樣一個成功例子了! 好高興!
請問你老公同事有無覺得是cpskg教得個女好好先考到cky架? 是否cpskg本身已經可以考到cky, 還是他給女女額外的學術補習才能達到cky interview的要求呢?
真的很想知道多d...
可以問下她畢業的一年有幾多個cpskg graduates考到cky呢? 又有幾多直升cps 呢?
‹ 上一主題|下一主題