用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請KV的家長幫下我!十分感謝!!
go

請KV的家長幫下我!十分感謝!! [複製鏈接]

現小兒考入KV K1 AM班,一直我都15/16不知道是不是應該轉校,原因:在網上及有些家長(不是KV的家長),都說到KV好差.....如:老人院,軍訓學校,老師好惡,唔乖的小朋友要企出花園...............聽到睇到都嚇死人.不過我個人有所懷疑,原因:1.甘差又會甘多人報??2.佢地都不是KV家長所知的是否真實??3.如甘差..一早上報紙OR電視啦.........
所以好想在KV讀的家長給我一些真實的感覺!!!十分感激!!
   1    0    0    0

原帖由 DaddyX 於 11-2-1 11:32 發表
我仔己經畢業,也很感激KV
不過若果家長簡了KV
要有心理預備在選小學的支援上係完全無的

我不能話這是壞事定好事
因從興趣班見到其他校的家長口中得知
其他有幾間好進取的KG,
他們的學校會一早教晒家長那幾間小學學 ...
教晒招數又點?唔見得別間KG入好小學既比例高過KV好多,亦唔見得KV出路好少,根據佢地既邏輯,如果果d KG出盡力谷,而學生出路都係同KV差唔多,我覺得其實佢地輸比KV囉

原帖由 ac119 於 11-2-2 02:20 發表
老師都有指導小朋友及家長考小一,就是班主任的建議,我帶了個女去改善自己的弱點,同時去考一間無想過考的小學,以為見識下,結果收咗。要多謝佢班主任的觀察力和經驗。

讀KV唔係考到好小學的保證,但小朋友能返學開心又學到很 ...

其實KV係有mock interview,考小學攻略係比其他KG少,不過我覺得有d野唔係短時間谷到嘅。面試必備的禮貌,知識等KV早已於K1, 2不斷教緊我地d小朋友。

老師都有指導小朋友及家長考小一,就是班主任的建議,我帶了個女去改善自己的弱點,同時去考一間無想過考的小學,以為見識下,結果收咗。要多謝佢班主任的觀察力和經驗。

讀KV唔係考到好小學的保證,但小朋友能返學開心又學到很多知識,加上家長唔洗時時什麼親子習作,令我都感到輕鬆一點。

我認識這間幼稚園出來的學生的成績不錯和家長也友善.  只是校長推銷方法, 可能他真的不喜歡其他幼稚園呢.

原帖由 luiflora 於 11-2-1 11:28 發表
真係好多謝大家.即使..假如..我最後選擇唔轉校都好啦.起碼我知道kv是一間甘好的學校.起碼我日後唔會太去相信不是用家者的話.講真,我昨天都忍唔住問一位朋友,你不是用家,為什麼甘憎此校呢??佢話都是聽某幼稚園的校長 ...
~easybring~

回復 36# DaddyX 的帖子

是的,我有一位朋友是KV用家,她也有提及這一點不好,不過她又補充了一句,KV小學派位甘好,家長也不用太擔心,如擔心可以外出找幫忙(佢意思好似係指什麼面試班...)

這間"劍橋" 幼稚園的主持人. 一向也用這手法. 其實你不用生氣. 不同家長有不同要求. 他們受落那套手法及理念. 旁人不能控制. 亦相信他們不會不為他們自己的子女的.只是觀點與角度不同.  付錢又不是我們. 不用替他們擔心吧.

原帖由 luiflora 於 11-2-1 11:28 發表
真係好多謝大家.即使..假如..我最後選擇唔轉校都好啦.起碼我知道kv是一間甘好的學校.起碼我日後唔會太去相信不是用家者的話.講真,我昨天都忍唔住問一位朋友,你不是用家,為什麼甘憎此校呢??佢話都是聽某幼稚園的校長 ...

真係好多謝大家.即使..假如..我最後選擇唔轉校都好啦.起碼我知道kv是一間甘好的學校.起碼我日後唔會太去相信不是用家者的話.講真,我昨天都忍唔住問一位朋友,你不是用家,為什麼甘憎此校呢??佢話都是聽某幼稚園的校長講座(校長有暗示/諷刺過kv.....),因為佢好欣賞果位校長的風趣及實際,所以佢都好支持果間學校,而佢最後放棄kv/sc. 而入了果間幼稚園.........雖然佢最後都無後悔,因為無比較過,見小朋友開心咩算囉~~  ...........................但我個心好唔舒服,因為我覺得個個家長都甘愛自己小朋友,都希望選擇一間最合適而小朋友又考入的學校.如果身為辦學者都唔公平公正去搶學生,而用d如此方式去幫家長洗腦..家長有機會選擇錯.真係好過份....   如果因為自己選擇錯心服口服囉.如果因為甘原因選擇錯真係激死.
每間學校都有它的優缺點,應該是用家去說出感覺,而真的不應該是一位教育者在一群無經驗的家長前唱衰其他學校囉~~唉.......咩世界!!

原帖由 CarmenK 於 11-2-1 00:47 發表
我囡囡都係今年先k1, 我之前都有爭扎左好耐呀, 事關, 我都聽埋唔小話根德園唔好嘅傳言.

但我先生喜歡academic強嘅學校, 而且kv學費又平, 最後, 我地就係諗住博一博, 如果kv真係讀唔掂, 就轉番屋企附近嘅kg(應該實有 ...一放假就唔開心, 問我幾時先可以返學...
我個仔都係咁,後來我索性話:如果你曳我罰你冇得返學,佢就知驚架啦

回復 1# jeremyphlam 的帖子

我囡囡都係今年先k1, 我之前都有爭扎左好耐呀, 事關, 我都聽埋唔小話根德園唔好嘅傳言.

但我先生喜歡academic強嘅學校, 而且kv學費又平, 最後, 我地就係諗住博一博, 如果kv真係讀唔掂, 就轉番屋企附近嘅kg(應該實有位).

點知, 阿女返左kv之後, 成個唔同左, 開朗左, 多咀左.

問佢, 鐘意根德園多啲定鐘意以前n班果間學校多啲, 阿女二話不說, 話梗係根德園啦. 佢唔鐘意舊個間, 話唔會再返去咖喇.

以前叫極都唔願返學, 而家, 一放假就唔開心, 問我幾時先可以返學, 好掛住同學仔, 又好掛住班主任咁話.

晨早7點, 我一話, 起身返根德園喇, 佢就立刻彈起身, 睇黎係真係鐘意返學.

雖然只係讀左5個月 (2010年9月至2011年1月), 學術上我覺得阿女好左好多, 一星期3個中文字, 仲會配上詞語, 亦好積極咁配埋其他老師無教嘅詞語.
英文方面, 我覺得佢oral好左喎, 我家有菲傭, 但阿女對答往往係simple answers, i.e. yes/no, yellow, chloe, 3 years old, etc.
但而家佢會講full sentence, i.e.This is yellow. / My name is Chloe. / I am 3 years old. (我問佢邊個教, 佢話係佢班果個英文老師!)

唱完歌, 會等我們拍手, 然後就bow+講thank you. 我同c6第一次見到都呆左幾秒, 事關, 我地都無教過.

返屋企第一件事就係做功課, 做完就叫我睇, 感覺幾好.

我親身經驗暫時係得咁多, 講真, 真係未有咩唔好嘅地方.

我覺得當日比阿女入kv, 係真係正確嘅.

原帖由 lcdtopcon 於 11-1-30 10:06 發表
KV是一間實而不華做幼稚園,一間不會做門面功夫的幼稚園,主要服務對象是學生而不是家長,每天上課時間比一般幼稚園較長,其實老師每天教曉學生很多知識而家長是不知,學校都有很多活動,不過是不用家長參予,學生普遍斯文淡定有禮 ...

我的心聲,KV絕不是那些靠marketing,賣NET去嘩眾取寵的學校!

原帖由 dandanmami 於 11-1-28 20:24 發表
「If your son is cheerful and bright, I think KV is a very good choice.」
真的嗎?

以上呢句唔係felicia726的重點.

要睇晒全文, felicia726講得好中肯.  有幾句(金句), 我想highlight, 因為有同感.  My daughter is too conservative.

原帖由 Felicia726 於 11-1-27 12:51 發表
回復 2# luiflora 的帖子

I think really depends on your children. KV fits some children not all children. If your child is already very quiet and passive, I think KV will only make your son more passive as KV doesn't allow the students to talk to each other during the first few months in K1 as they need the students to obey the rules and be quiet so that the teachers can teach them.
I really don't know if I had made the right choice till now... if you ask me to choose again, I may still choose KV because of its good training on Chinese and Math, but my children are just too disciplined and quiet. If your son is cheerful and bright, I think KV is a very good choice.

~easybring~

先打個電話問問, 有些日子老師忙碌不停的.

原帖由 annienorman 於 11-1-29 19:08 發表
我個仔話好想返去探KV的老師,請問知唔知怎安排?
~easybring~

原帖由 lcdtopcon 於 11-1-30 10:06 發表
KV是一間實而不華做幼稚園,一間不會做門面功夫的幼稚園,主要服務對象是學生而不是家長,每天上課時間比一般幼稚園較長,其實老師每天教曉學生很多知識而家長是不知,學校都有很多活動,不過是不用家長參予,學生普遍斯文淡定有禮 ...
我今晚無意中睇到呢個topic真係超感動!
呢道有太多媽媽講晒我心裡既太多說話,尤其上面呢個point,今時今日既香港,真係搵唔到咁實際、咁為學生既教育機構!大圍都係吹得就吹,一係就借意掠水!

我真係好感激kv對我個仔既教育之恩,佢地真係做教育而唔係做門面功夫,有好多好野係冇辦法三言兩語講得清。我只可以話,我個仔上小學後,學習咁順暢,成績咁優異,kv居功不少!

我感幸運小女能入讀 KV, 她本來不喜歡中文, 看卡通/教材都是英文, 但這兩年在KV學了很多生字, K2仲學寫了生字, 我曾教中學, 也未想過幼稚園小朋友有那麼強語文能力! 事實上, KV 不是想像/ 流言所謂之神秘和保守,每天接送小朋友也可與老師溝通, 剛過去的生日會, 小朋友和老師仲穿上華服慶祝一番, 當日放學見到校長各家長和小朋友說再見, 我們還同校長合照, 小女不時說有時校長走入其課室 "探我們". 對我們來說, 我們已十分滿足KV的給予, 雖然小女仍未考小學, 但相信已為日後建立基礎

講得好好。

其實幼稚園階段是靠家長本身。

原帖由 Mat_Dad 於 11-1-27 13:58 發表
真實的感覺!!! 一個字"正"
不過, 不要誇大幼稚園對小朋友既影響, 每天3.5個鐘教到佢會飛咩?! 所以讀邊間其實又唔係決定以後一切.

我地話好人又話賣花讚花香, 入唔既人話唔好人又話佢地吃不到的葡萄

...

KV是一間實而不華做幼稚園,一間不會做門面功夫的幼稚園,主要服務對象是學生而不是家長,每天上課時間比一般幼稚園較長,其實老師每天教曉學生很多知識而家長是不知,學校都有很多活動,不過是不用家長參予,學生普遍斯文淡定有禮有學識及談吐得體,舉止成熟及自理能力佳, (比較大仔以前讀活動教學幼稚園,到現在小學都好似bb,上小學跟得很勞氣,破壞親子感情,大仔真係冇細仔<以前讀KV>甘識諗),總之KV老師會有一套教學方法令家長很安心,而家長不用再跟小朋友的學術上知識。
如果你target是傳統小學,KV會令小朋友打好基礎上小學,我倆姪女KV畢業,現中學讀傳统名女校,讀書成績年年名列前茅,未曾補習過,鬥心很强,可能自細培育吧!
如果小朋友天資比較Smart,KV會令小朋友更上一層樓,否則小朋友和家長會有些吃力,甚至會不認同學校教學理念!
‹ 上一主題|下一主題