用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀? ...
go

天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀? [複製鏈接]

天主教明我(奧運校)同富榮迦南, 兩間都收左我個囡, 大家對呢兩間學校有咩意見? 讀緊呢兩個既媽咪又覺得學校點呀? 好想聽下大家既意見, thanks^^
   4    0    0    0

坦白說,n 班interview 安排真的很差,不過我覺得不代表學校唔好。我in 完之後寫左d 意見比學校,學校好認真地解釋及道歉,我相信這是一間好學校,至少會聽家長意見。我相信日後面試安排會好一d!

港島校K1要學寫字,K2要識寫自己個名,K3要做句同寫週記,如果一啲自理能力都做吾到,其實係追吾上,亦代表間學校吾適合你。咁你同你個小朋友都會好辛苦㗎!

Sorry,只係有時間睇一睇九龍間明我有冇港島間咁受歡迎,上面有位太太,覺得1歲多啲竟然問佢叫咩名,同識吾識去洗手間係好奇怪,我想話比你知一個現實,N班係收好小學生,如果有得簡,學校一定會收一啲比較獨立既小朋友,如果你個仔今年吾識,你吾理,你出年又會面對同一問題,如果你細心啲去面試留意下其他小朋友,個世界真係天外有天,人外有人。如果吾好好Pull下個小朋友,以後你都係不段有奇怪既事發生咋。

我知道奧運明我跟一間小明教育中心合辦左一些課外活動, 請問有無聯絡資料可以了解一下呀? 你地有參加他們提供之活動嗎?

囡囡今年讀K3, 9月入小學, 評估同功課幾深架. 相信上津校小學一定無問題.  

回復 takjor 的帖子

大仔考N1,都係多數睇佢玩,問佢啲簡單嘢:叫咩名呀、呢樣玩具係咩呀•••(因為都好多年前我都唔記得),其餘會問家長小朋友啲自理情況:識唔識要大小便、食飯要唔要餵•••。之後見校長都無咩問,送個玩具俾佢就走得。

我阿仔面試時得歲半,咩人都唔啋,老師問問題望下就算,校長送個玩具波佢垂講多謝仲一手打咗落地,我哋以為死梗。

細仔考K1仲難:首先又係玩玩具,之後幾幅圖俾佢睇叫佢講故事,我細仔11月細仔,唔係特別醒。好彩哥哥讀緊,唔係嘅話真係凶多吉少!

明我OK㗎,習慣咗做評估同功課,考小學同升小學都無問題!

希望幫到你。

回覆:天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀

其實真係唔好信邊間學校入邊間學校比率多d, 其實真係無關連,因為派小學係睇番你自己住個網,我小朋友讀迦南富榮,當去到真正比紙小一填form時,學校沒有比任何意見,(其實作為一個家長,聽到佢咁講真係幾失望) ,更加無話write邊間實收,唔通所有唔係住九龍塘既小朋友,入讀了九龍塘區幼稚園,就去曬九龍塘區d小學,請大家唔好信小學派位呢個玩法,小一派位只係靠lucky 架咋!

引用:Quote:原帖由+Eunicecat+於+12-11-29+發表

原帖由 唄啦 於 12-12-03 發表
我係新手媽咪,囡囡係11年11月bb,想被距讀n班,甘係咪宜家要開始報名啦?

...
應該可以報名,而且應該係今年報名,我見巨pn班係出年二月先in,打去問下

回復 neiviv 的帖子

我都交咗form, 我見到佢哋都好nice, 又有笑容, 想問吓interview會唔d咩問題?thx!

明我N班好多人讀, 不如打俾明我問一問?

引用:我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得

原帖由 Eunicecat 於 12-11-29 發表
我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得好開心。想當年我已交k1迦南留位費,囡囡唔鐘意。以家一的都唔後 ...
我係新手媽咪,囡囡係11年11月bb,想被距讀n班,甘係咪宜家要開始報名啦?

我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得好開心。想當年我已交k1迦南留位費,囡囡唔鐘意。以家一的都唔後悔。

唔好一次面試就周圍話人麻麻。
係呀!
我兩個仔都讀明我
佢哋真係2個校長,一個係退休返嚟幫手。
當年in N1都係做同一樣嘢,我個仔完全唔啋人,仲因為太眼瞓打跌校長送嘅波,我諗主要in家長係咪怪獸家長。
當年選明我棄迦南,因為•••我比較鍾意佢套校服,我認我低能。:;pppp:

請問你最後入邊間啊!

奧運明我..麻麻

我個囡讀緊CANNON N1, 感覺到囡囡係讀得開心. 睇番D教材一般. 課外活動選擇不多,費用也不便宜.自己出去俾錢讀好過. 但我先生係想囡園讀番CANNON K1. 而我自己就想囡囡轉去禮賢. 因為現在小學功課真係好深.

我對明我不熟識. 不過, 富榮迦南可以有以下資料俾你地.

校長是由另一間分校調過來, 唔記得是荃灣邊間 (因為荃灣有 2間). 佢今年是在富榮第二年做校長. 所以對附近小學不太熟識也可原諒.

不過, 學校行政是有點亂囉.

n1, k1, k2 是有 am/pm. k3 一定是 pm. 如果 n1 是 pm, 可在 k1 時入紙轉 am. 如果有位, 一定會俾你轉.

程度不淺. 由 k1開始已有 net 老師教 pth 及英文. 只是時間多少而已. 如果以我個小朋友來說 (佢今年p1), 我覺得佢都讀得唔錯, 所以細囡會俾佢讀 出年 n1. k2 已有功課是寫字.

學校不是太著重外出比賽等. 即是不會主動跟家長說外邊有什麼比賽可以參加.

學畫畫是綠苗, 是要俾 $$ 的課外活動, 不是指定項目. k3 時有小童軍. 很久前有 dancing, 不過冇左 2 年了.

如果比起另外一些英文 kinder, 佢地是比較冇咁著重 reading. 我個囡考依家間小學時, 老師都說佢英文 reading不是太好....我都冇特別俾 d 什麼英文 class 佢上. 不過, 最近一次 reading test level, 小一要求是 level 7, 佢都有突. 呢 d 都是 kinder 打底打得好.

我不是說迦南 super, 好勁, 好好. 只可以說,其實唔差..

佢地是有好多學生入2間油天. 原因是佢地有兄姐帶入. 不是考入. 以我大囡今年 p1 計, 一班 2x個小朋友, 都有 1x 個入左2間油天. 而且, 佢地有 d 小朋友出去考私小, 直資都有唔錯成績. 我個囡 o個班, 有小朋友今年讀緊 kts, 培僑, tsl, creative, st.margaret, 優才等. 連我小朋友都有幾間私/直 offer.

你個仔在CANNON 讀緊, 咁囡囡不如都一起讀. 點解? 你個仔讀先, 咁入小一時實先過個女, 阿哥讀邊間個妹就一定收埋, 唔會唔收.  咁如阿哥入油天或大天, 妹都會入, 所以哥哥掂妹妹掂(只要哥哥唔好入男校).  因此火力要集中在哥哥身上, 小一選校要放萬二分精神.

老師校長梗係賣花讚花香, 不過以我看, 有天主教背景幼稚園入天主教小學可能有少少少著數...不過, 玩到叩門你不是明我鬥CANNON咁簡單, 你要面對四方八面的名校生...

原帖由 susuwai 於 10-12-11 19:05 發表
我同你煩o既都一樣,明我收am class,仔玩讀 cannan pn class,我朋友個女在明我讀緊,她對明我的評價好好,而我個仔在cannan 讀緊,老師亦好關心我個仔,問過校長,它們的程度亦較一般kinders 高,而兩間學校都聲稱自己有大 ...

我同你煩o既都一樣,明我收am class,仔玩讀 cannan pn class,我朋友個女在明我讀緊,她對明我的評價好好,而我個仔在cannan 讀緊,老師亦好關心我個仔,問過校長,它們的程度亦較一般kinders 高,而兩間學校都聲稱自己有大量學生入讀大天和油天小學,所以我都好煩,仲有沒有人可以給我意見呢?
‹ 上一主題|下一主題