用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

阿仔已經 26 個月了, 已在已經番緊 N 班, 但現在最令我擔心的是他不肯說話, 他有時都會聽到他說出姐姐、爸爸爸爸、媽媽媽媽等的一些聲音(或者只是接近的聲音?), 雖然我覺得他並不是叫緊人, 可能只是隨口發出的聲音, 有時也有些太空話。

日間時在家是由女麻女麻照顧的, 我和太太每天都回女麻女麻家吃飯, 然後帶回家睡覺, 早上上班前就帶他到女麻女麻家, 平時女麻女麻都會跟他說很多話, 也有姑姐等和他玩, 說話, 但他就是不太愛說話。

兩個月前兩歲的健康院檢查時, 我們也跟姑娘提及他似乎在說話方面的發展有問題, 姑娘也有同感, 並將於十月約見醫生。

由於剛有朋友的仔仔剛做完評估是有自閉証傾向, 所以近來認真的做資料搜集, 能找到幫他的方向, 希望只是語言遲緩問題。太太說他的朋友的仔仔都係成三歲先識講野, 仲要一識講野就好叻, 話男子多數會有點遲, 所以暫時並未非常擔心, 也有朋友都說男仔一搬都會慢一點, 叫我不要太擔心......雖然為了呢件事心情好低落, 食唔安坐唔落, 或許我太緊張了, 我只是不想我因為缺乏危機感, 遲了給他適當的幫助, 毀了他一生 (是否說的有點誇張?).....

月初開始他開始上 Nursery 班, 也將我的擔憂跟 Nursery 的老師傾過, 老師說他的言語發展是慢一點, 因為一般小朋友兩歲起碼會懂得說一些單字, 比較慶幸的是老師說並未留意到他有自閉症的症狀, 都有同小朋友一起玩, 上了差不多一個月, 行為上都已有進步, 也留意到他上學校後平時都喃喃自語多了說話, 是自己練習發音? 再觀察多一排, 到十月時見醫生再作打算....但都會同時間看多點資料, 找點 weekend 的 playgroup 玩玩, 同佢講多D野, 試試一些網上分享的家居訓練 (大家有好的家居訓練方法可以提供嗎?), 希望可以幫到佢。

希望他會開始再講多D, 吱吱喳喳!
   4    0    0    1

大家都會打去健康院排期做評估, 同時都會去私人架啦~私人快好多, 小朋友有問題緊係快0的check清楚好0的, 可以快0的訓練, 政府排期check同等服務都好耐...而私人又好貴, 我都係用住私人等政府服務, 我都差唔多等左一年, 仲未有位~~

原帖由 EKME 於 11-1-25 09:00 發表
我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學 ...

返N班有用架...雖然我仔仔返咗N班都唔係好識講野
但起碼可以同其他小朋友接觸下, 佢又可以乖乖地坐係椅度
學下規矩

我仔仔最近排到S位, 但我地決定唔要了, 希望快D有E位

你10月份係健康院見完e生,12月咁快就可以去政府既評估中心度做評估既 ? 唔洗見左評估中心既姑娘先咩 ?

我今個月18號見完健康院醫生, 31號先去評估中心度見姑娘, 仲聽人講話見完姑娘有需要先轉介見e生做評估. 但起碼都要半年以上喎.

原帖由 copo 於 11-1-24 13:09 發表
很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評 ...

我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學前實習班, 其實呀仔上個月才開始不流口水, 口部肌肉才發展好, 未開始說話都好正常,

醫生安排政府學前TRAINNING, 都排年半, 社交小組要半年, 到時呀仔可能會說話了

很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評估。

其間, 其實都見到阿仔是有進步的, 叫爸爸, 餅餅都清楚, 只是他似乎對英文可能比較有興趣, 他也懂得好多英文字母, 有些圖畫如貓、狗等他都知道叫 dog, cat, cow 等, 當然, 由於日常生活都是以中文為主, 我們當然要他先學好中文。

到十二月時, 到大口環見醫生, 做了一個詳細的發展評估, 醫生最後話佢有「可能」是自閉症傾向, 而比較肯定的是有 global delay....不過見醫生的過程也是很奇怪的, 等我回想一下再和大家談談, 因為已經是一個月前的事。

當時, 當醫生話阿仔有自閉症傾向時, 心情真的極度低落, 幸好過了兩星期左右, 心情問始平伏後, 想想也只是 delay 吧, 比我們更辛苦的家長們也大有人在, 平常心面對是很重要的。

現在正輪候早期訓練, 雖然唔知幾時可以開始, 但始終有些政府資源做支援, 也好過冇吧。

現在阿仔都一直返緊 PN 班, 26 個英文字母都懂的, 有些數字的中英文等, 雖然有些發音不準, 但都十分不錯了。雖然經常地講太空話, 但我相信佢係學習緊講說話的, 起碼好過早幾個月連一D野都唔講, 見到麵包會話食包包, 識叫女麻女麻, 爺爺, 婆婆, 爸爸, 媽媽, 飲水, 食糖等等~

好多時, 我會想, 以前邊有咁多呢 D 問題嫁, 以前兩歲幾好多都唔識講野嫁啦, 邊有而家搞到咁大件事, 可能是現在資訊太發達, 或許對某些症狀的了解多了, 所以好像多了很多這類的問題, 以前個個為口不論是語言、學習、甚至自閉等等的問題, 我覺得都要家長要好好調節自己的心情來面對問題, 才能以最好的方法幫助小朋友, 期望過高、經常和其他人比較(尤其係叻果D)也是好多時都係令大人心情變差的根源。

談了很多和此版沒關係的東西, 但...和其他人分享、傾訴, 都是調節心情的好方法呢~

如果小朋友語言能力比較弱,最好都係用母語溝通,因為我哋要學習好一種語言作為日後語言思考的媒介

回覆 1# camomile00 的文章

你可以上呢兩個網站睇吓:
http://www.bodywisdom.hk/
http://www.bakerphysio.com/

請問髗骶骨治療係咩?

我一向係親子王國果边,呢兩日先發現有呢個TOPIC, 我想話我個FRIEND個仔佢本來唔識開口講野, 之後去左做髗骶骨治療,冇耐已識講野, 而家好似個平常人一樣, 我個FRIEND超開心. 佢話果間野好多細路去睇. 我個FRIEND唔講我都唔知佢個仔有語言障礙.

我囝囝讀k1時差不多三歲只懂說爸媽和飽飽,現在返了四個多月學,已會說簡單的句子,所以一定要加油呀

when my bb was 26 months, his speech was assessed at 1 yr. He then go for private speech, occup therapy, and at 28mths, his delay was lessessed to delay 9 months. But most important is to have lessons with him at home.

I only queue up for Early Learning Centre which is a queue for 2 yrs and then enrol for normal kgs. I hope he could pick up a bit by then.

The social worker did not raise about 入讀兼收學位

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

littlehei2008 ,
講座日期係1月2 日呀, 結果你有冇去呀?
嗰日阿b病咗, 所以冇去到, 不過我朋友去咗, 佢話幾好喎, 仲係16/1/2011有另一個關於孩子社交發展的講座。時間係上午, 大約10:30-12:00, 中央圖書館。
雖然我小朋友只係牽講嘢, 但係屋企得一個小朋友, 怕佢第日唔識同人相處, 都係上吓堂, 學吓點樣教佢。橫掂星期日都會同阿b去圖書館行吓

一定得架...加油...最緊要學完D技巧返屋企要用同做家居訓練!!

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我覺得阿仔既口肌都係比較差, 成日食飯唔趙就吞.... 我都試過比d硬野佢食, 但佢趙兩下就吞, 結果搞到嘔.... 之後仲唔再肯食. 因為阿仔對所有食物都毫無興趣, 所以好無奈?!?! 我地都試過迫佢, 但佢寧願唔食, 甚至試過全日唔食野都唔會肚餓..... 都唔知點算好... Help!!

由下個月開始都幫阿仔book左做私人言語治療, 希望會有幫助同快d追得返上啦!!!

請問是明年1月2日or 2月1日呢?如果有時間我都想去聽吓!Thanks!

原帖由 manlokyan 於 10-12-20 22:04 發表
我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!

我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!
‹ 上一主題|下一主題