用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍 vs 程度深
go

一條龍 vs 程度深 [複製鏈接]

好頭痛, 請大家分享吓睇法.

option 1) 一條龍 (幼稚園 + 小學, 中學係聠系, band 1 尾, band 2 頭, 校風好). 幼稚園程度淺. 校風好, but may be also 嚴.

option 2) 程度深既幼稚園. 有自己小學. 已係學校讀 n1, 小朋友好鐘意番學.

两間都係 am (我地 prefer 既). 點簡好?

好似 option 1 家長開心 d, 因為唔洗煩中小學.  option 2 小朋友開心 d. 不過要煩中學 (& 某程度上, 小學 too).
   0    0    0    0

回覆 26# KK07 的文章

N班開心唔等於K1開心,程度高唔等於唔開心但應該無甘開心,N班上K1要適應新環境,K3上P1又要適應新環境,P6上F1又要適應新環境,你話邊個Transaction影響大人同小朋友最小?如果由K1至中學畢業都係果間學校,果個校園,果個操場,果班老師,果班校工,果部飲水器,果部氣水機,睇住自已播嘅種變成一棵小樹,所以一般一條龍學校嘅舊生會都好大好成功,依D就係歸屬感,所以我為小女選了一條龍,不過以上意見沒有考慮讀書成績,因為唔知你講邊間一條龍,同理讀書成績好睇個家長同小朋友自己。

咁!去左玩幾日冇上黎,一上黎就見到你個好消息!非常恭喜呀!希望其他媽媽都好似你咁,一個一個收到好消息!!
原帖由 MoJoJoJo 於 10-8-2 22:02 發表
ian, sheffield,

好開心好開心! 收到 shck 電話啦!
囡囡都好開心, 因為我唔洗同佢剪頭髮啦!  

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦! ...

KK07,
Thanks for all your info & encouragement too!

原帖由 KK07 於 10-8-3 13:12 發表
恭喜哂!

恭喜哂!

thanks lyhv! :)

原帖由 lyhv 於 10-8-3 01:05 發表

恭喜哂你~~

haha thanks ian!  

原帖由 iantsang 於 10-8-2 23:54 發表
oh, I am so happy for you!  And so is your daughter (and her hair! bad joke, sorry!)

Ian

醒目開學勳章

原帖由 MoJoJoJo 於 10-8-2 22:02 發表

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦! ...

恭喜哂你~~

醒目開學勳章

oh, I am so happy for you!  And so is your daughter (and her hair! bad joke, sorry!)

Ian

offer 係 pm, 我囡囡係早睡早起人, 要諗吓點樣係呢個月裡面 train 佢 d 時間啦!

> 見佢好乖又讀得開心
haha 呢個我都好希望係我個囡身上發生!!  :)

原帖由 elmolly 於 10-7-31 00:31 發表

樓主, 其實你既option 1係間好好既學校, 我有朋友個女啱啱今年升上小一, 見佢好乖又讀得開心, 佢媽媽對小學既評價都好好, 佢話係最唔好要比學費 ...

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 18:16 發表
lyhv,

d 校風係指中學, 小學好似邊度都冇乜壞小朋友既

你講得都啱, 中學真係好長遠.  hehe 如 sheffield 講, 你'唔係保守人', so 我明白你叫我 consider option 2 既原因.  我有 d 傾向穩陣派, option 1  ...

樓主, 其實你既option 1係間好好既學校, 我有朋友個女啱啱今年升上小一, 見佢好乖又讀得開心, 佢媽媽對小學既評價都好好, 佢話係最唔好要比學費

一定有學校收,無論係新潮嘅學校或是有少數傳統但"型"的名校都鍾意呢type咁型嘅小朋友!

原帖由 lyhv 於 10-7-30 16:41 發表

哈哈, 唔知有無學校接受到依個髮型嘅小朋友返學呢?

不過話說回頭, 關乎個仔前途, 但如果要話轉好定唔轉好, 就咁根據樓主所提供嘅資料實在太少啦! ...

lyhv,

d 校風係指中學, 小學好似邊度都冇乜壞小朋友既

你講得都啱, 中學真係好長遠.  hehe 如 sheffield 講, 你'唔係保守人', so 我明白你叫我 consider option 2 既原因.  我有 d 傾向穩陣派, option 1 有個好似好 d 既 safety net 會令我考 p1 時定 d. 不過仲要好好安排課外活動, 好好追番上少左既英文堂 etc....

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-7-30 14:59 發表
lyhv, 我知你唔係保守人黎架啦,一定比我勇於嘗試或接受挑戰,睇你亞B個髮型就知啦!如果我係街到見到個小男孩子個頭髮係咁型,我一定會睇好耐!哈哈哈哈!

...

哈哈, 唔知有無學校接受到依個髮型嘅小朋友返學呢?

不過話說回頭, 關乎個仔前途, 但如果要話轉好定唔轉好, 就咁根據樓主所提供嘅資料實在太少啦!

pls check PM

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 07:54 發表
thanks very much for your insights KK07!  it's great to hear about all the positive points about the school.  If you don't mind, I have some further questions for you and I'd like to PM u...

lyhv, 我知你唔係保守人黎架啦,一定比我勇於嘗試或接受挑戰,睇你亞B個髮型就知啦!如果我係街到見到個小男孩子個頭髮係咁型,我一定會睇好耐!哈哈哈哈!

原帖由 lyhv 於 10-7-30 14:46 發表

but sorry, 你講校風好 & 校風 so so, 係指小學定中學?  另外以我所知, 有些小學雖則話係中文教學, 但佢地嘅英文水平都唔底!  

如果你所講校風好, 係指小學, 而依間小學英文水平又唔底, 咁我或者會考慮option1.   ...

醒目開學勳章

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 11:41 發表
不過小學同中學有冇聯系都好重要 bor?

option 1 既小學係中文. 中學係英文, 校風好
option 2 既小學係英文. 中學係英文, 校風 so so

hmm option 1 more logical choice?

...

but sorry, 你講校風好 & 校風 so so, 係指小學定中學?  另外以我所知, 有些小學雖則話係中文教學, 但佢地嘅英文水平都唔底!  

如果你所講校風好, 係指小學, 而依間小學英文水平又唔底, 咁我或者會考慮option1.  不過點都好, 我都係覺得如果小朋友重係咁細, 應該睇小學而唔應該睇中學住!

醒目開學勳章

原帖由 MoJoJoJo 於 10-7-30 11:41 發表
不過小學同中學有冇聯系都好重要 bor?

option 1 既小學係中文. 中學係英文, 校風好
option 2 既小學係英文. 中學係英文, 校風 so so

hmm option 1 more logical choice?

...

um....我會咁諗, 你話option 2 無中學back up, 咁option 2 中學校風係點, 係唔係唔應該考慮呢?  而且宜家option 1中學校風雖然係好, 但當你真係讀到中學已經係9年後嘅事, 無人可以保證到時間中學校風仍然好, 甚至乎係唔係英文中學都未知, touchwood依段期間同你轉兩三次校長都已經可以改變好多野, who knows? 到時你一間中文小學出黎嘅學生, 再要搵英文中學, 又會唔會有麻煩呢?   我本人明白一條龍嘅好處, 但當中我亦對一條龍入面讀嘅學生質素有保留, 教育制度朝令, 再加上政府迫緊學校表態對聯繫/直資等一條龍嘅收生率, 我唔會將眼光放到咁遠!

finally have time to join you guys la!  
i would go with option 1... don't regret once you make decision ah.  no one knows which one is the best, just try to get the most from you one you've chosen.  all schools have their strengths!!
cheers!!
‹ 上一主題|下一主題