用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀?
go

聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀? [複製鏈接]

我女女考到聖芳濟各, 又派到油天, 應該點揀好?
油天同聖芳濟的程度真係差很遠嗎?
油天近年的是否沒以前那麼好?
聖芳濟各是否很大壓力?

請大家提供參考意見, 謝謝!
   0    0    0    0

vbvvv

sdfggjkl;lkjhgfdfg

油天全派位,syF程度高一級,自行收生名校數量上多許多,中學等派位要油天,輕鬆過六年,不過小心男教師,校長幫你吾到!

兩間都係好好嘅學校,同一宗教信仰,同樣出名,程度可能係SFA高啲,但我會揀油天,因為津校資源多啲,校舍大啲,津校教學文化與私校有少許分別,津校老師會盡量協助追唔上嘅學生,如果私校學生追唔上,學校會比較不近人情〔此乃個人意見〕。更何況油天可以益埋細佬妹,考小學真係殊不簡單,我個女啱啱派到女校,益唔到細佬,過多三年又要煩...

醒目開學勳章

Dear Judy,

Absolutely agree!

看見您咁客氣都真係好佩服您的厚道!

我好肯定您一定不是寫手!

原帖由 judy 於 09-11-27 17:53 發表

派St Mary,派極唔係得3、4個。SFA考都考5個。此是一。第ニ,油天話有66%英中,band1生最多得55%,就算移到深水埗,最多6成band1,派英中更是凶多吉少。所以,我估以油天之实力,如除去油尖區之地利,到深水埗,只有10%入名英中,就係咁 ...

分析數據留返比教署做
原帖由 jeremyphlam 於 09-11-27 15:22 發表

分別係全港性的Band 1和地區性Band 1,最top的上智最多好循道少少。你估深水埗Band 1學生去油尖旺又駛唔駛跌Band呢?

有時候睇數據都要分析一下先o既,俾你100%派晒Band 1 SSP英中又如何?

話已說盡,你鍾意咪去讀SFA囉! ...

即係唔應該以網來決定, 要真真正正看看兩間個派位結果, SFA好多係自己考到d 深水埗區以外的名校, 咁就即係有其實力
原帖由 judy 於 09-11-27 15:08 發表

升中網SFA和油天冇得比。

但升中派位油天和SFA冇得比。

咁,証明了甚麽呢?

兩間學校都唔同, 一間要俾學費, 一間唔駛。讀油天老師可以train 數底, 讀SFA train 英文, 各有各好。

油天都出產過唔少會考9A & 10A狀元, 仲記得佢地在油天時都巳經好叻, 年年5名內。 其實讀邊間都冇咩所謂。個小朋友"識"讀書, 唔係讀死書, 學以致用, 至最真。

非常感謝大家給我寶貴的意見, 我想我會有決定了。
Thousand thanks~

路過。不過,上智(band1頭)比循道(band1尾尾)好好好多,這是不爭的事實喎。

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-27 15:22 發表

分別係全港性的Band 1和地區性Band 1,最top的上智最多好循道少少。你估深水埗Band 1學生去油尖旺又駛唔駛跌Band呢?

原帖由 rookiemom 於 09-11-28 09:09 發表
在網上,要講一句不付責任的說話是好容易,亦大把人鍾意將學校排名,但憑什麼標準?我覺得用‘絕對’的字眼太過武斷,根本兩間學校很不同,一間要俾錢,一間免費
,一間比較谷,一間比較活動,我知SFA的學生好叻(我先生都是在那裡畢業的),但 ...

算把啦,呢個世界有樣o野叫"打手".....

在網上,要講一句不付責任的說話是好容易,亦大把人鍾意將學校排名,但憑什麼標準?我覺得用‘絕對’的字眼太過武斷,根本兩間學校很不同,一間要俾錢,一間免費
,一間比較谷,一間比較活動,我知SFA的學生好叻(我先生都是在那裡畢業的),但油天的學生亦好叻,英文係冇SFA咁好,但油天的普通話都好叻,我們選擇油天是因為他們成績好時但冇咁大壓力,間學校好都要適合個小朋友性格的。

原帖由 QQ818 於 09-11-27 18:09 發表
SFA 好.....i totally agree....SFA 絕對好過油天, 唔洗講la. 唔該走去睇下人地SFA d學生, 英文,普通話真係無得頂....油天(好有保留wor)....

如果小朋友受到壓力,值得去SFA博一博。始終各方面水平比油天高些。但如果要考慮埋妹妹,我都唔識幫妳揀喇!

原帖由 shirleyshek 於 09-11-26 16:06 發表
我女是受到壓力的, 她都比較自動自覺的小朋友, 但是我怕她入左SFA真係讀書讀書同埋讀書, 讀到個人傻晒...怕佢辛苦唔開心...如果讀到真係好掂...我知道油天同SFA的程度有一段距離, 但津校黎講油天都係數一數二, 而家 ...

SFA 好.....i totally agree....SFA 絕對好過油天, 唔洗講la. 唔該走去睇下人地SFA d學生, 英文,普通話真係無得頂....油天(好有保留wor)....

原帖由 judy 於 09-11-27 17:53 發表

派St Mary,派極唔係得3、4個。SFA考都考5個。此是一。第ニ,油天話有66%英中,band1生最多得55%,就算移到深水埗,最多6成band1,派英中更是凶多吉少。所以,我估以油天之实力,如除去油尖區之地利,到深水埗,只有10%入名英中,就係咁 ...

1. 你已講了個重點,書點都要讀,點解唔揀值搏率高的?同樣的Band 1生,油天派St. Mary,SFA派上智。以後的路是全然不同了。

2. 你的concept有d問題,油天生點會係深水埗派唔到好英中?不過有點我同意的,油天的Band 2頭學生,在深水埗應該是Band 1尾,係深水埗入地區性英中比油麻地機會大,但我們怎可能知道一個5歲小朋友將來的banding?

派St Mary,派極唔係得3、4個。SFA考都考5個。此是一。第ニ,油天話有66%英中,band1生最多得55%,就算移到深水埗,最多6成band1,派英中更是凶多吉少。所以,我估以油天之实力,如除去油尖區之地利,到深水埗,只有10%入名英中,就係咁解。

老實,我唔明白點解有好地區的好津校唔讀,走去俾錢讀間課程過深又唔係好校網的私校。再者,樓主的細囡也能受惠於當今的派位制度。
4. 我唔知點解你要咁幫SFA,但請持平唔好誤導人。

一句,唔够SFA好!

原帖由 shirleyshek 於 09-11-26 16:06 發表
聽聞新校長投放好多心機同資源落學校...

程度方面,我都係中意以前既油天,讀得比較輕鬆.而派位都唔錯.

而家既油天,課程都幾深,新校長新作風, 係唔特別聰明既孩子,就要放多D時間溫書羅,要讀得名列前矛, 唔似得係BK吹下水咁容易.

係油天都唔一定要TOP 10既,近年有一屆3個女仔入maryknoll, 有2個都不是TOP 10.

SFA岀晒名程度深, 英文小學,平均英文水准肯定好過油天,不過, 中途有成十幾個%既學生離校.

個人意見,女仔深水埔網好過油尖旺;男仔油尖旺好過深水埔.

原帖由 judy 於 09-11-27 16:01 發表

油尖旺有可能係全港性band1。油天身處其中,享盡幸運抽獎之好處,有66%上英中,但係,算得上好的得24%。假如油天生到深水埗,有冇10%能够升上好的英中呢? ...

1. 你已講了個重點,書點都要讀,點解唔揀值搏率高的?同樣的Band 1生,油天派St. Mary,SFA派上智。以後的路是全然不同了。

2. 你的concept有d問題,油天生點會係深水埗派唔到好英中?不過有點我同意的,油天的Band 2頭學生,在深水埗應該是Band 1尾,係深水埗入地區性英中比油麻地機會大,但我們怎可能知道一個5歲小朋友將來的banding?

3. 老實,我唔明白點解有好地區的好津校唔讀,走去俾錢讀間課程過深又唔係好校網的私校。再者,樓主的細囡也能受惠於當今的派位制度。

4. 我唔知點解你要咁幫SFA,但請持平唔好誤導人。

Dear Shirley,

Secondary school is a big headache...

If just compare primary school to primary school, I will vote SFA because it can help your child to build a better foundation especially in languages (my own opinion only). My friend's son studying in SFA and can speak fluent English and good Mandarin. This is fact and that's why I am impressed!!

To me, language is VERY important and that's why I rank SFA higher.

Then no matter which secondary school or even university your child study, it should not have big problem...

However, to compare all factors in a long run, you are the only one to make decision as you know the best of your child and your own situation like having two childs etc. Don't too worry, both schools are good too!

‹ 上一主題|下一主題