用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一次入到首選小學, 也可以明年六月轉馬。 ...
go

第一次入到首選小學, 也可以明年六月轉馬。 [複製鏈接]

即使第一次入到區內/區外 首選小學,

又或是即使 第二次抽獎, 入到心儀的小學,

大家一樣可以在六月中結果後隨處叩門, 跨區名校都可以叩得架。

(我就是騎牛搵馬啦)

最緊要係平日裝備好小朋友。
   0    0    0    0

開咗學都仲有得玩...有d 學校係開咗學一兩禮拜先覆你話有位.....我估呢個遊戲應該可以玩到九月底...哈哈哈哈

醒目開學勳章

是的開學前一天都還未完

原帖由 violet987 於 09-10-8 13:55 發表
唔該哂. 咁這場遊戲可玩足一年.......

醒目開學勳章

唔該哂. 咁這場遊戲可玩足一年.......
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

醒目開學勳章

去已注冊那一間取回文件
其實有些像現行的幼稚園學劵一樣
轉校咪係現時那一間取回,拿給新的一間

原帖由 violet987 於 09-10-8 13:30 發表
唔好意思各位家長. 咁我覺得有D唔明, 如自行收生已註冊, 咁叩門時成功, 咁又拿什麼資料或文件再註冊?

醒目開學勳章

唔好意思各位家長. 咁我覺得有D唔明, 如自行收生已註冊, 咁叩門時成功, 咁又拿什麼資料或文件再註冊?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

我仲以為播道/真光呢d私/直小學先得呢!!!!原來政府學校都可以咁搶學生架!!!!!!!!!

咁d學校開左學都可能仲有位喎!!!!

原帖由 ziyi 於 09-10-5 22:47 發表
是啊,派了乙部第1志願,即時登記先,然後再向甲部第1志願叩門,又成功了,咪去登記了的小學取回文件
為什麼不可以?那段時間,家長們不停的玩這遊戲,連直資及私校都無一幸兔
君不見臨開學有一些BK是出讓某某學校全新校服/ ...

醒目開學勳章

是啊,派了乙部第1志願,即時登記先,然後再向甲部第1志願叩門,又成功了,咪去登記了的小學取回文件
為什麼不可以?那段時間,家長們不停的玩這遊戲,連直資及私校都無一幸兔
君不見臨開學有一些BK是出讓某某學校全新校服/書本?
我看見的有播道/真光等....

原帖由 ctslhkc 於 09-10-5 16:06 發表
你同事向官/津註冊了,之後又向心儀的官/津小學叩門,又成功收了????又成功向已經注冊了的官/津取回文件???
其實大家都是官/津小學~~會唔會有record架???這樣搶學生可以嗎???

...

你同事向官/津註冊了,之後又向心儀的官/津小學叩門,又成功收了????又成功向已經注冊了的官/津取回文件???
其實大家都是官/津小學~~會唔會有record架???這樣搶學生可以嗎???

原帖由 ziyi 於 09-10-5 14:25 發表
一定是先注冊,然後再向心儀的叩門,成功了向已經注冊了的取回文件,我的同事在剛剛6月份就是這樣

而且她是派第1志願,所以到開學前都未玩完轉校的音樂椅遊戲

...

醒目開學勳章

一定是先注冊,然後再向心儀的叩門,成功了向已經注冊了的取回文件,我的同事在剛剛6月份就是這樣

而且她是派第1志願,所以到開學前都未玩完轉校的音樂椅遊戲

原帖由 ctslhkc 於 09-10-5 11:05 發表
1) 政府抽籤~~~如果第一次or第二次被收了~~~是否要在未註冊前叩門成功其他學校(官or津)~~先可以轉另一間???

2) 如果在政府旗下學校註冊了~~~而後期又被另一間小學(會否被官or津)收了~~可否回校取回註冊証?????

...

1) 政府抽籤~~~如果第一次or第二次被收了~~~是否要在未註冊前叩門成功其他學校(官or津)~~先可以轉另一間???

2) 如果在政府旗下學校註冊了~~~而後期又被另一間小學(會否被官or津)收了~~可否回校取回註冊証?????

原帖由 beywat496 於 09-9-14 14:50 發表
即使第一次入到區內/區外 首選小學,

又或是即使 第二次抽獎, 入到心儀的小學,

大家一樣可以在六月中結果後隨處叩門, 跨區名校都可以叩得架。

(我就是騎牛搵馬啦)

最緊要係平日裝備好小朋友。 ...

醒目開學勳章

有成功例子,不過唔係最top的學校
我鄰居小朋友派14志願,叩門也不是叩第一志願,也不是頭3
最主要看學校,而我只是說根據遊戲規則是可以的
但有好多多人申請的學校都要用送死來表示誠意,始終叩門是由學校話事,她用什麼表準是完全自主.
通常識得學校的老師或校董等在叩門有優勢

原帖由 idy926 於 09-9-16 00:44 發表
Hi,你好,第1條問題我都有問我女既校長,校長話可以but人地未必采你因人地都收吾到你張小一選校表即該小學吾係首選啦...所以我都想知有無成功case...

quote]1. 如果第一輪接受左直資的offer(當然要放棄6月大抽 ...

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 09-9-16 00:51 發表
以我地D基本分蟻民黎講,我覺得大抽獎可能仲難過扣門...

Agreed

以我地D基本分蟻民黎講,我覺得大抽獎可能仲難過扣門...
原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-14 17:14 發表
係, 好多傳統名校, 20分都唔入到, 即係舊生仔女都未必入到, 大把人排晒隊叩門, 外人想叩, 分分鐘連interview既機會都無, 幾叻都無用 (除非真係超勁, 學校見到就時想收果d, 都仲有機會既)

...

Hi,你好,第1條問題我都有問我女既校長,校長話可以but人地未必采你因人地都收吾到你張小一選校表即該小學吾係首選啦...所以我都想知有無成功case...

quote]1. 如果第一輪接受左直資的offer(當然要放棄6月大抽獎啦),咁又可唔可以6月放榜後到其他津小叩門呢?
原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:06 發表
Under the game rule, is ok for 1 & 2

[/quote]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 20:21 發表
hi, 我個細既係仔, 港同亦係我首選, 不過同時亦有考幾間直資(真道/播道/聖瑪加利(考慮中)/漢華)
都係target一d活動既學校

hi charlotte_mon,

oic sorry, i mixed up other mother's child but why don't  apply private school. or you are not going to apply the 2nd round (lucky draw)

醒目開學勳章 王國長老

hi, 我個細既係仔, 港同亦係我首選, 不過同時亦有考幾間直資(真道/播道/聖瑪加利(考慮中)/漢華)
都係target一d活動既學校
原帖由 muima 於 09-9-15 07:37 PM 發表

你好, 可能你唔想記得我啦, 以前有問過你選小學的問題, 我記得你個女讀港同, okay 嗎? 因為你的細女唔報同一間, 我現在亦煩緊報那間直資 / 私小  ... 有些已截止啦 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 12:26 發表
我識人小2插到協恩架, 人地真係靠實力的
係叻仔叻女, 自然就會"浮"出黎, 問題係家長識唔識去把握機會姐(靠實力總好過靠運呀)

你好, 可能你唔想記得我啦, 以前有問過你選小學的問題, 我記得你個女讀港同, okay 嗎? 因為你的細女唔報同一間, 我現在亦煩緊報那間直資 / 私小  ... 有些已截止啦

thanks!!

原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:06 發表
Under the game rule, is ok for 1 & 2

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-15 12:24 發表
我有2個問題,煩請幫忙解答,thanks so much...
1. 如果第一輪接受左直資的offer(當然要放棄6月大抽獎啦),咁又可唔可以6月放榜後到其他津小叩門呢?
2. 我地可唔可以同時又接受直資&私小offers呢? ...
‹ 上一主題|下一主題