用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院定培正好?
go

民生書院定培正好? [複製鏈接]

讀k1(仔), 請幫手分析下:

培正pm,中中 & 民生am,英中.  其實我鐘意am & 英中多d. 但2間學校都係一年返早, 一年返晏, 所以呢点可以唔駛理.  另, 民生中學係 for sure 一條龍, 但我聽講培中嘅公開試成績好過民生.

另, 培正係未操行好d架?
真係心大心細, 可否幫我客觀分析下呢?
   2    0    0    0

培正幼稚園收生準則

彥媽你好,
想問你其實培正幼稚園收生準則是否媽媽/爸爸/小朋友一定是教會先可以入讀?本人真的很想知道麻煩你回覆我謝謝。

many thanks for your sharing:loveliness:

原帖由 chunlaifat 於 09-5-22 01:12 發表
MSC vs PC - I think the main point is whether you buy Mother-tongue eduation or not.  MSC is EMI school and PC is CMI school - which is the most significant difference between the two. MSC is also Ban ...

如果入到, 我都唔打算呀囡讀培正中學 wow, apply幼稚園 都只是想一絛dragon, 可以直升培正小學.  小學之後, 會轉返其他英中(不過到時都無英中/中中之分). 讀培小會好困難轉其他中學的嗎? of course, 唔會間 st. paul 個d啦!  普普通通唔差的brand 1-2, 是好困難入嗎?

醒目開學勳章

Thanks chunlaifat's sharing

原帖由 chunlaifat 於 09-5-22 00:52 發表
Read this:

各位家長好!

我的女兒由培正幼稚園 K1 讀至小六,很想和大家分享一點有關我對女兒這六年學習生活的感想。

我覺得培正小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a0 ...

thank you so much, u give us a really good advice and opinion...................
原帖由 chunlaifat 於 09-5-22 00:52 發表
Read this:

各位家長好!

我的女兒由培正幼稚園 K1 讀至小六,很想和大家分享一點有關我對女兒這六年學習生活的感想。

我覺得培正小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a0 ...

Read this:

各位家長好!

\

好多謝你既分享.
你真係好有心!!

培正小學校長開學時說,結龍前的小學生大概85%可直升中 學, 因這幾年幼稚園每班只收30人, 一級共240人,即培中可收204位自己學生. 但有些同學巳轉往其他心儀學校,因此大部份可直升中學,

兩間都不太相同, 培正母語教學, 民生英文小學!

原帖由 amilam 於 09-5-29 18:10 發表
各媽咪:
其實2所學校都各有好處, 但最重要係作為父母點樣培育個B. 你有心教佢, 就算讀野雞幼稚園中小學, 將來都可以考入HKU/CU/UST etc.

不如我也以民生過來人同大家分享下, 我本身也是由民生幼稚園讀至A level.(之 ...

Read this:

各位家長好!

Thanks for your sharing, very useful.

回覆 14# chunlaifat 的文章

Thank you so much for this detailed sharing.   Very very useful for me: mother of 2010 P1 student.

各媽咪:
其實2所學校都各有好處, 但最重要係作為父母點樣培育個B. 你有心教佢, 就算讀野雞幼稚園中小學, 將來都可以考入HKU/CU/UST etc.

不如我也以民生過來人同大家分享下, 我本身也是由民生幼稚園讀至A level.(之後亦順利係香港考入U及英國讀master). 民生教師d水平坦白講唔係好似d名校勁, 因為好多miss 阿sir都一教十幾廿年, 尤其係以前仲未強制要求學位教師時, 佢地d miss 阿sir都幾多係師範出來.水平唔算高, 就算degree出來的, 有好多都係自己讀書醒但唔係好識教, (因為我有d同學返左去教...有d慘不忍睹), 教得好o既又唔多, 坦白講學生從書本上學到o既大部份都係靠自己.

但都好彩, 校風就真係唔差, 係學校因為d同學仔只要由幼稚園入去讀到中學, 就一定識左十幾年, 真係青梅竹馬會有感情o架, d同學仔就算讀書幾差都好, 都會知道考唔到就會無左班friend, 所以會好奇怪地自發讀書, 就算d百厭到唔讀o既, 都唔會去教壞人地, 都算生性.(其實呢班好多都係另類天材, 只係唔讀書, 因為當中我d同學有好多成績唔算好, 但有唔少自己已做左老闆!)  呢d係其他學校係較為少見到o既.

另外, 民生d家長一直以來大部份唔係街坊就係校友, 甚至係校內d miss 阿sir /校長!(好似依家的副校長以前都係我d阿sir, 而在校的miss又係我係民生時d同學) 一定有聯絡, 令到d仔女就算放左學都唔敢太放縱, 免得過父母之間報串.  做父母o既就放心好多.

培正同民生, 各有優劣, 就算我係民生仔我都唔會一定要自己個B入返民生讀, (事實上我對香港的教育不太抱希望, 邊間學校對我來講都係唔好~) 最重要都係自己點教個B.

thanks for your sharing ya, by the way, what did your 同事 pick in the end?

原帖由 chunlaifat 於 09-5-29 09:59 發表
我個同事個女係培正讀小學, 成績幾好架....到選中學時老師都建議她去選其他英中呀....我同事當時好煩, 唔知走唔走好, 因為比培正好的英中都唔容易入...要搏....如留在培正, 個女的確少了機會用到英文....雖然培正是 ...

閱畢後,感慨萬分,大家都要努力

簽名被屏蔽

chunlaifat,

Thanks for your sharing! Very detail.

You really induce me to think more, thanks!

Read this:

各位家長好!

我個同事個女係培正讀小學, 成績幾好架....到選中學時老師都建議她去選其他英中呀....我同事當時好煩, 唔知走唔走好, 因為比培正好的英中都唔容易入...要搏....如留在培正, 個女的確少了機會用到英文....雖然培正是好學校, 但連老師都甘講...我同事很 15/16.

其實為有能力讀英中的女兒選擇一間優質中中都是一個困難的決定, 家長一定有壓力架, 因為到時你身邊會有很多家長千方百計想自己小朋友入英中的. 所以最緊要是攪清楚你是否認同母語教學的理念.

原帖由 funbeauty 於 09-5-27 17:18 發表
但係培正係中文中學,咁點解會是好D呢?
英中應該優勝先係, 請比D意見!

Please note that no more 'english' school or 'chinese' school under Government new education policy
I vote for PC

醒目開學勳章

回覆 10# chan328 的文章

但係培正係中文中學,咁點解會是好D呢?
英中應該優勝先係, 請比D意見!

thanks for all your replies.  I hope I made the right choice for my son for going to PC which I heard is very competitive.
‹ 上一主題|下一主題