用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食
go

午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食 [複製鏈接]

"原x" 的飯盒真係好難食, 又煮唔到比個小朋友帶飯, 局住要食, 真係慘!

你哋小朋友的學校是否用"原x", 有冇番來投訴?
   0    0    0    0

女女讀小學暨幼稚園, 我地家教會每到年尾就會邀請學生議會代表及家長代表, 去搵d午膳供應商試餐。佢地唔會講供應商名, 等小朋友+家長投完票先即場公佈。小朋友又有一個學習機會(仲會去人地度參觀煮食包裝等過程), 家長又放心。

不過今年又係由"活x"轉去"臻x", 家長多左投訴。反而上年"活x"就冇投訴喎。難食係小朋友心目中可能 = 冇味, 所以佢地唔鐘意食。我地學校老師大部份都係同小朋友一齊食lunch box, 佢地都會出聲比意見。而今年家教會亦新增每星期家長突擊試飯團, 每星期搵一日, 比3-4個家長食, 不過供應商唔知既(因為佢多多少少都有spare飯盒係度in case小朋友整跌冇得食)。咁家長都可以試下味, 再比多d意見。

你地都不妨同校方或家教會反映下。

我女果間食"盈x", 我女出奇地多數食晒(佢平時食好小野), 但我覺得勁唔健康.

回覆 2# mcbrella 的文章

亞女吃左2年飯盒, 今年say no要工人帶,日日話我知吃晒, 可想而知, 2年內佢成日都食唔晒d飯盒味道如何...................

我d女寧願帶隔夜餸,都唔肯食學校d飯....學校都係訂"原X"

可以教導孩童對每天有飯吃感恩嗎?

其實廚師都用了好多的努力去煮每日的飯菜給小朋友食, 無奈個人口味不同, 很難作出平衡。

每個飯都小朋友都係自己選擇飯餐, 我自己有時都會覺得個飯唔夠好食, 但是自己選擇那一個choice, 所以冇得怨。

係呀, 亞仔都話啲意粉淋pat pat漿埋成個波咁, 佢一定唔會訂; 咖哩飯就最好食。 但佢講d飯超熱, 唔知係唔係佢哋太早將d飯送到學校...

原帖由 wasabb 於 09-2-26 10:34 發表
我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~ ...

我個囡都係食「原X」,但佢話都唔係太難食-間中有啲差啲,但大多數都OK喎 but anyway, 佢由三月份開始話自己帶飯,因為始終都係屋企飯好食啲

醒目開學勳章

OIC. 阿仔係呢間 http://www.heartymeal.com.hk/

係呀,小朋友真係大得好快!阿仔唔單止高咗、重咗,仲有成200度近視...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-26 17:21 發表
我女今年係呢間(唔係你講果間禾)
http://www.321nuconcept.com/index.html

其實我又覺得ok丫, 講真, 3高一低少調味, 預左唔好食架啦
就算x家樂, 正正常常咁, 叫你食足一年你都喊啦......
所以我成日唸, 有無可能有 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女今年係呢間(唔係你講果間禾)
http://www.321nuconcept.com/index.html

其實我又覺得ok丫, 講真, 3高一低少調味, 預左唔好食架啦
就算x家樂, 正正常常咁, 叫你食足一年你都喊啦......
所以我成日唸, 有無可能有間午飯供應商, 真係可以做足一年都無人投訴呢.......

做咩你囝囝一下子大左咁多

原帖由 kittylock 於 09-2-26 02:26 PM 發表
charlotte_mom,

記得我嗎? 原 x = x 美.... 知未?

原x真係咁差??

$16.5/餐,阿仔話OK唔難食 wor, 最好味係咖喱,d飯熱辣辣.....

唔通佢食開菲傭煑嘅嘢,所以對食冇乜要求?

...

原帖由 saui 於 09-2-24 14:10 發表
既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來 ...

其實教育局唔係無監管, 而只係負責衛生, 安全等問題, 至於味道, 坦白說, 個個不同, 如何界定難食呢 ??
其實唔係話家長無能為力o既, 其實學校投飯商時有問過家長意見, 有個別飯商會o黎學校舉行試食會, 俾家長試下. (不過你唔好以為你試食過就係小朋友將來會食的, 因為試食會明顯係好食好多)
另外學校每天都有贈的試飯給老師及工友 (不知是不是每間學校一樣), 每天有小朋友order 的飯款都會有成年人 (無論是工友, 老師或職員), 以確保當天那樣飯沒有太大的問題. 但一般只有工友吃, 或一兩個對食無乜要求的阿sir 食.... 原因, 你都明啦..

醒目開學勳章

charlotte_mom,

記得我嗎? 原 x = x 美.... 知未?

原x真係咁差??

$16.5/餐,阿仔話OK唔難食 wor, 最好味係咖喱,d飯熱辣辣.....

唔通佢食開菲傭煑嘅嘢,所以對食冇乜要求?

原帖由 shunshunma 於 09-2-23 16:41 發表
我女學校又係用"原x",我女話超難食,仲要收$16 一餐,我女算細食但佢成日放學都話好肚餓。我都好想學校轉供應商,但學校無家教會,無人出聲。唔訂飯又要一早起身整定佢帶返學,我女個人又論盡書包又重。而家唯有間住咁一個月訂 ...

醒目開學勳章 王國長老

請問"原x"即係邊間呀??
我女一年班食美x(?acy), 唔得, 難食
二年班食臻x(x泰catering果間), 又唔得, 筆飯阿姐黑口黑面, d admin又唔合作
今年食321? concept(係咪即係你地講既原x), 又有人投訴話好似醫院餐, 但我女話, 已經係3年黎最好食果間
我知321由中大研究營養, 配合3高一低, 咁煮法又的確會無咁好食, 哎, 係咪好難平衡呢真係
有人話帆x好, 又有人話勁難食
究竟有無一間係ok架 , 我又唔想帶飯(可以帶既選擇種類會少好多), 煩煩煩
原帖由 wasabb 於 09-2-26 10:34 AM 發表
我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~ ...

我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~

聽到你咁講, 我真係打晒冷震 好彩我個仔唔使再食呢D飯盒. 但就真係好替訂飯既小朋友痛心 雖然打開門口做生意就梗係想賺錢, 但都唔好咁冇良心, 做到D飯盒QUALITY咁劣質至得嫁! 最慘佢地係獨市生意, 全校既飯盒都係佢地提供, 冇第二間俾父母揀. 眼見子女日日食D咁既垃圾飯盒, 真係好心痛呀

咁你有冇向學校反映呀?

原帖由 delimama 於 09-2-26 01:46 發表
原x不但d嘢難食, 個飯盒啤實晒好鬼難開, 亞仔有同學撕開張膠紙時唔小心成個飯盒連飯帶汁倒落個身度, 套校服就咁就玩完...
講開雞肶成隻上唔切開, 亞仔話上星期又係咁, 又冇手套唔知點入手...
最難頂嘅係魚, 亞仔話佢 ...

原x不但d嘢難食, 個飯盒啤實晒好鬼難開, 亞仔有同學撕開張膠紙時唔小心成個飯盒連飯帶汁倒落個身度, 套校服就咁就玩完...
講開雞肶成隻上唔切開, 亞仔話上星期又係咁, 又冇手套唔知點入手...
最難頂嘅係魚, 亞仔話佢果班冇人敢訂白汁魚柳, 因為d魚勁臭雪藏味加埋d魚鯹味, 一聞到都想嘔...
亞仔食咗幾年飯盒, 淨係今年哇哇叫, 真係唔明點解咁大間美x集團d嘢可以咁難食, 質素咁差, 總之最慘就係d細路...

既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來 ...

可以問下有無同學仔mami係煮開lunch,俾$$佢幫手送飯law

深有同感~

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來全部都係假話, 目的只為賺錢

教育局其實可唔可以監管到飯盒供應商既品質嫁呢? 成日都話香港痴肥兒童越來越多, 叫家長自己係屋企點樣教子女均衡飲食, 三低一高, 但同時又冇對飯盒供應商既作出監管, 咁作為家長既我地又係要孤軍作戰, 自生自滅, 冇人可以幫到手, 唉 ....

原帖由 pamelaywy 於 09-2-23 09:37 發表

我教過中學及小學, 大大話話吃過四五間的飯商, 其實間間都好難食, 完全沒有質素可言. 他們的收費這麼低 (以往一般$12-15), 很難有很高質素的食物的

Agreed. 我個仔舊年訂 "活x", 今年都係訂"原x", 但佢話今年"原x" 已比舊年好了, 所以基本上都係無間好, 最好自已帶飯.
‹ 上一主題|下一主題