用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到創價取錄信未
go

收到創價取錄信未 [複製鏈接]

我今日打左電話去創價,佢話尋晚已經將所有取錄信已經寄出,有媽咪收到?我而家未收到,好緊張,我勁鍾意呢間學校同埋只係報左佢同迦南,而家心情好驚…….
   0    0    0    0

各位今年會入讀創價的, 可以去呢個版面再傾吓
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=442
[

我發現有家長將自己個小朋友教到好叻/「好識做」,都冇被取錄。

我in完Kentville之後,都曾經檢討過如實透露自己讓bb「高參與」係咪敗筆...

回想見York前,我同bb講:「人地用英文問你至答英文。」
bb做到,對方取錄。

到我見Kentville時,個戴口罩o既長髮閃縮婦問我
同bb用乜野語言溝通,我咪坦白、謙虛咁答:
「大部份時間廣東話。
佢能力可以(應付)的話會俾佢學下普通話、英文,甚至以外o既都有;所以佢識講dd法文。」

唔知係咪對方覺得「你教返都得」&「駛乜入o黎讀」呢..??

不過,見Soka前曾改期兼遲到。
會面時,仲出現「小小意料之外」~

考圖畫情節,老師問裡面有咩人、做乜野。
老師指住「床上聽媽媽講故事o既女孩」提佢:「你夜晚會點咖?」
bb未有自己正式o既睡房 + 床,當然唔明。
我咪提佢:「夜晚黑喎~」
「Kon-ba-wa!」(日語:「晚安」之意。)
我即刻好尷尬咁笑住接:「唔係呀~唔係呀~」
我冇理由講埋哂d「唔係問你日文」(我都唔識啦!)之類o既說話咁嘛…

In完之後,我仲諗:雖說呢間係由日本人創辦,但dstaff唔係老奉識聽bb爆出o黎o個句日文咁嘛。。。實打折扣啦...分分鐘好似Kentville咁添呀~~~

最後竟然都冇事..真係唔知係咪「眼緣」問題,Kentville問我仔o既問題好似仲少過Soka。
原帖由 bobomui 於 2008/12/5 02:14 發表
me too.. rejected.

As of now, only 2 rejected letters or 2 waiting list letters were received from those interviewed kindergarten.....very upset.   

請問邊間「錄取」&「唔收」?

原帖由 secondbaby 於 2008/12/4 00:10 發表
我係係29/11 IN ROOM 8

收左囝囝PM CLASS
Me too.

原帖由 fibeebb 於 08-12-8 15:04 發表
我比個名個小朋友去係創價取了全校得一位 (品學兼優)
我唔知有無幫助,但聽我呀嫂講,有 d 小朋友入唔到,後來寫左個小朋友介紹就入左去讀啦.........

咁佢仲讀緊,定畢左業?

I have a friend who knows the Principal...

Still need to attend the interview but the perfomance was not good.

ACCEPTED---AM

唉!It's just a game...

I think all school had reserved about 10% of seat for thier friends and relatives.
So that's why most kids with good performance was rejetced lor...

我比個名個小朋友去係創價取了全校得一位 (品學兼優)
我唔知有無幫助,但聽我呀嫂講,有 d 小朋友入唔到,後來寫左個小朋友介紹就入左去讀啦.........

醒目開學勳章

原帖由 chickenwing2006 於 08-12-7 01:12 發表
比左名都無 help ..... 我 FD 寫左表姐,
我又寫左朋友介紹 .... 都係 REJECT,
WAITING 都無呀 !!

有個係有唔知家姐定哥哥讀k2,細o個個都reject呀,唔你唔使

比左名都無 help ..... 我 FD 寫左表姐,
我又寫左朋友介紹 .... 都係 REJECT,
WAITING 都無呀 !!

我都俾左我同事個名,但都無用 (可能佢個仔表現一般 )

Hilary 媽咪:
你係 in Room 5 ,你會否明年再來考過,到時你call 我,我比個名你

我個人覺得系講眼緣.如果你系學校個個小朋友既表現都差不多.(大部份都識答,因為真系唔系難答)但學位有限.所以都系睇眼緣多.就好似我地大人見工一樣.大家學歷一樣經驗一樣.咁點揀好?當然系揀個合眼緣啦.
今次soka 唔收個啲小朋友既家長唔洗唔開心.唔系你地小朋友唔得只系太多人apply 了.
以上系個人見解,唔岩聽勿鬧
原帖由 chickenwing2006 於 08-12-6 00:38 發表
我都同意有時 interview d 野真係一個謎, 點解
收或者點解唔收 , 根本無辦法解釋到 lor !!

當初個間school 唔係你鐘意或者想入點解要去報呢,
唔好一唔收就覺唔公平 ... 我囡係 11/23 in room
9 , 個人意見 ...
哲哲寫真 哲哲私相集

我都同意有時 interview d 野真係一個謎, 點解
收或者點解唔收 , 根本無辦法解釋到 lor !!

當初個間school 唔係你鐘意或者想入點解要去報呢,
唔好一唔收就覺唔公平 ... 我囡係 11/23 in room
9 , 個人意見佢都幾好全部有問有答 .... 唯一唔好可
能係我答得唔好同埋我 hb 個日無去 !!

不過我唔會否定我囡既能力, 2 歲人仔陌生地方
唔喊都好叻啦 .... 可能我唔係佢地既心水人選,
佢唔收未唔收 lor !!  反正 10 個收一個輸都係
正常 ..... 玩得呢個遊戲就要守呢個規則 , 呢間
唔收 , 我相信總有其他收既 .... 希望大家都入
到心儀同啱自己小朋友既學校 !!

原帖由 natalielin 於 08-12-5 14:55 發表

我覺得你應該冷靜d,唔好用d咁既字去講野(指你講放屁),學校唔收,都唔係話你小朋友唔叻,不過大家都知道10收1,一定有好多reject架啦,如果你又唔係好鍾意間學校,又使咩介意係收定唔收呀,唔收咪仲好,你又可以慳返留位費 ...

回覆 # 的文章

唉,我都等緊民生,最後的希望了,waiting list~~

原帖由 Michelle138 於 08-12-5 15:46 發表
我仔係11/29 in room 2 的 , 昨日收到信都係Reject .
個日個miss只係問左熹仔2個問題 , 有問我平時邊個湊 ? 對仔仔有勿野期望 ? 簡單又敷衍 .
之前in左又一村同德貞有收到阿仔, 我地在又一村留左位 .
呢几間相比, 覺 ...

我仔仔都係29/11 RM 2, 老師直頭一條問題都冇問阿仔, 同我地傾咗兩句就叫我地返屋企等消息. 我諗佢地一早已經心中有數, 見吓我地都係係咁意

醒目開學勳章

我都係22號上午IN 4號房, WAITING LIST
覺得應該唔關事
原帖由 gnit726 於 08-12-5 21:13 發表
朋友,我都係in22/11上午4號房,都係收到reject信,唔通真係有鬼?!真係唔底!

原帖由 BabyHilary 於 08-12-5 22:27 發表
nic ma,

nic nic in幾號房? 會唔會係大家講嘅4號?
我唔記得左parco in 3定4號,
地下有4間房, 入門口右邊有1間,
門口對正有3間, 我係3間最右邊嗰間﹗

22/11下午4號房要上一層.

嵐嵐佢in room no. 1, 但都係reject, 其實個日佢in 得幾好架, 答哂問題, 又識拍chair, 仲拍埋我同hb 個張, then 自已開門走, 不過可惜我地遲左10分鐘, 唔知關唔關事呢..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

nic ma,

nic nic in幾號房? 會唔會係大家講嘅4號?
我唔記得左parco in 3定4號,
地下有4間房, 入門口右邊有1間,
門口對正有3間, 我係3間最右邊嗰間﹗

原帖由 jlac 於 08-12-5 11:11 發表
Parco ma

我同你一樣都係收到reject letter 呀, 果日表現都算唔錯, 點知連waiting 都冇份呀
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題