用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校車一問 [複製鏈接]

囝囝出年九月便入讀cks, 想問乘坐校巴的家長事宜.  註冊時老師說cks是沒有學校校車, 而現在坐校巴的學生是出面提供, 所以校車運作是獨立, 同cks無關.  

本人想問問校車是不是直入學校, 定在校門下車?  
車上有保母嗎?  
是十六人校車或是傳統55人那種大校巴?  
車上全是cks學生定加插其他學校校生呢?
   0    0    0    0

請問有冇車去馬鞍山?

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-20 18:04 發表

係呀....咁我即係唔駛搵, 跟番學校個list book位就得, thank u.

早d book 啦! 人家要排路線同埋full 左你就頭痕.

原帖由 wensi 於 10-7-18 21:49 發表

無ga!  邊得黎咁多csk 學生, csk 黎自18區ge.  最多人坐係將軍澳.

係呀....咁我即係唔駛搵, 跟番學校個list book位就得, thank u.

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-18 14:43 發表
我想請問學校比左個LIST係D校車/保母車資料 & 路線, 你地係咪睇番路線跟番個架車 ? 我個架話會兜埋其他學校D學生, 唔知可唔可以搭個D只係得CSK學生呢?

無ga!  邊得黎咁多csk 學生, csk 黎自18區ge.  最多人坐係將軍澳.

我想請問學校比左個LIST係D校車/保母車資料 & 路線, 你地係咪睇番路線跟番個架車 ? 我個架話會兜埋其他學校D學生, 唔知可唔可以搭個D只係得CSK學生呢?

原帖由 jolidora 於 10-6-12 09:13 發表
平日放學有課外活動時間嗎?咁校車服務仍有麼?

課外活動.............要自己接.

平日放學有課外活動時間嗎?咁校車服務仍有麼?
原帖由 aaasmama 於 10-6-11 21:22 發表
Thank you!! 到時見!

Thank you!! 到時見!

原帖由 Irene_ChunMa 於 10-6-11 16:08 發表
我個你也是太子道西, 註冊當天街車叔叔表示最後一站, 7月10日講座當天會有詳細資料.

我個你也是太子道西, 註冊當天街車叔叔表示最後一站, 7月10日講座當天會有詳細資料.

原帖由 aaasmama 於 10-6-10 16:31 發表
請問有冇家長住太子道西? 本來我想自己送個仔. 但我前天去註冊時發現我家冇巴士或小巴到學校. 唔知校巴要幾錢和幾點上車?

請問有冇家長住太子道西? 本來我想自己送個仔. 但我前天去註冊時發現我家冇巴士或小巴到學校. 唔知校巴要幾錢和幾點上車?

原來校車唔關學校事架,我原本諗住比囡囡返學嗰程坐校車添

醒目開學勳章

我問左, $7xx.

原帖由 bunnyb 於 10-3-31 16:47 發表
家住將軍澳, 請問每月要幾錢車費??

家住將軍澳, 請問每月要幾錢車費??

Thank you very much. [

quote]原帖由 csk家長jj 於 10-2-5 15:15 發表

可以的,每部車只乘搭單程,但價錢會貴。 [/quote]

原帖由 Crystallam519 於 10-2-5 13:53 發表
請問上落車地點不同, 可以乘搭兩部校車嗎?

可以的,每部車只乘搭單程,但價錢會貴。

醒目開學勳章

好危險喎!!

原帖由 MimiCactus 於 10-2-5 11:28 發表
好嬲, 好擔心, 亦好氣憤.
話說尋晚囝囝好開心同我講話尋日放學是坐大巴回來的 (即60人那種), 跟平日24座不同.
佢跟住又話個司機話架車入唔到美孚, 要佢地(四名小一生和一名小六生)在美孚影都下車, 之後由那位小六女 ...

請問上落車地點不同, 可以乘搭兩部校車嗎?

原帖由 csk家長jj 於 10-2-5 12:10 發表

實在太離譜喇!美孚點會入唔到大巴呢?我仔當年讀KV時,架大巴咪一樣在蘭秀道、妹記附近和渣打附近落客....萬一出了意外怎算呢?如要在影都下車,是否應預早通知家長改地點接回,而不是叫小朋友自已步行呢?:surprise ...

原帖由 MimiCactus 於 10-2-5 11:28 發表
話說尋晚囝囝好開心同我講話尋日放學是坐大巴回來的 (即60人那種), 跟平日24座不同.
佢跟住又話個司機話架車入唔到美孚, 要佢地(四名小一生和一名小六生)在美孚影都下車, 之後由那位小六女 ...

實在太離譜喇!美孚點會入唔到大巴呢?我仔當年讀KV時,架大巴咪一樣在蘭秀道、妹記附近和渣打附近落客....萬一出了意外怎算呢?如要在影都下車,是否應預早通知家長改地點接回,而不是叫小朋友自已步行呢?

話說尋晚囝囝好開心同我講話尋日放學是坐大巴回來的 (60人那種), 跟平日24座不同.
佢跟住又話個司機話架車入唔到美孚, 要佢地(四名小一生和一名小六生)在美孚影都下車, 之後由那位小六女生帶住四隻小一馬騮, 穿洲過省回到平時落車地點搵番屋企人.
由昨天下車地點到平時落車地點, 步行約四分鐘, 途經一條斑馬線.
果條斑馬線平時是人讓車, 不是車讓人的,
更何況是放學繁忙時間, 好多校車會停在路邊落人, 其他心急的司機好鍾意抽頭越線(雙線來回行車), 情況險象環生.
試問一名小六生帶住四名小一生如何應付突如其來的危機和可以臨危應變呢?
果個保母一點常識都無, 點可以就緊放低班小學生架.
今朝已同校車公司反應了本人的憂慮,
他說平時放學果架車壞左, 尋日果架不是他們的校巴, 是外援.
而且個司機唔多熟路, 以為美孚入唔到60人大巴, 所以就緊放低班小一生啦.
佢話無下次, 希望係啦.
‹ 上一主題|下一主題