用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
go

08培基小一交流站 [複製鏈接]

大家好,我地不如用這平台交流下小一消息。

一信昨天只做2頁英文工作紙。

週一帶左好多書,好重,可能咁,昨天通告列清楚今天帶セ書。

我昨天下午上校內intranet都未見功課內容,可能未安排好.

大家覺得分班開topic傾定集中09小一topic傾方便d呢?

1    0    0    0

KW,

多謝你的回覆.

YungLing,

Last year my son also 後備position5. I checked with school and they told me every year almost no people give up their seat in first round. Finally, the same happened again. No one gave up seat even backup position 1 cannot get in.

Good luck to your kid.

原帖由 YUNGLING 於 08-11-25 15:00 發表
KW 你好.

今年自行我仔仔抽在後備5,
你之前寫過上年你仔仔都是抽在後備.
唔知上年你仔仔是後備幾多號?

而後備係唔係多數都唔得??  

想請教吓你!! ...

回覆 # 的文章

KW 你好.

今年自行我仔仔抽在後備5,
你之前寫過上年你仔仔都是抽在後備.
唔知上年你仔仔是後備幾多號?

而後備係唔係多數都唔得??  

想請教吓你!!

Very useful! thanks for sharing!

原帖由 恩禧媽 於 08-11-20 21:04 發表
all,
提提大家,明天要打針,所以穿運動服呀!
另,我搵到個website,唔知大家合用嗎?
http://tdc.putonghuaonline.com/tools1.html

all,
提提大家,明天要打針,所以穿運動服呀!
另,我搵到個website,唔知大家合用嗎?
http://tdc.putonghuaonline.com/tools1.html

各位小一媽咪

知道今星期家教會開會, 你地有冇嘢要講呀?  
事先聲明我唔係委員或其他成員, 只係一誠班有一位媽咪好有心做佐委員,而我囡囡同她的小朋友由幼稚園至現在都同班三年, 她好想多d參與家校,了解多d,幫自己的及小一同學仔&家長.

手冊底頁有貼校曆表(寫哂每日day幾), 又或者內聯網有得download. 照跟包無數錯..

原帖由 yanniecheung 於 08-10-31 14:25 發表
攪錯咗!!  假期是下星期一10/11,
我想問今日小一旅行, 是唔是照計?? 咁星期一即是DAY ??

yanniecheung,
昨天day A,今天旅行唔計。下星期一係day B。

攪錯咗!!  假期是下星期一10/11,
我想問今日小一旅行, 是唔是照計?? 咁星期一即是DAY ??

校歴表己寫得好清楚邊日day 幾,你check check la

幾時的星期一是小一假期?

原帖由 yanniecheung 於 08-10-31 11:32 發表
請問星期一是小一假期,星期二返學咁係day??

請問星期一是小一假期,星期二返學咁係day??

我個細仔剛升小一,經常說上課不明白老師說的普通話,以致堂堂中文堂發夢,他帶回家的功課完全不懂做,又說完全不知道老師已經教了,隔個星期便要默書,學校完全不理會學生及家長的能力,一味”死谷”,攪到學生及家長都身心疲累,字都未識太多便要考重組句子,又要作句,我個仔現在常常說不想返學,放假便最開心,經常問今天中文堂需不需要作句,要便很恐懼。

我個大女在以前朱校長時代考的中文也沒有這樣深,小一第一個學期也沒有默書,朱校長又重視推行活動教學,學生上課又開心,家長又不用因常常要默書而破壞親子關係,
還有,我大女和細仔相隔幾年,我發現培基中文科在教學上越來越傳統及死谷,沒有絲毫改進和改變的動力,是否年資較深的教師已安於現狀,不思進取呢??(抱歉說這樣說話,只為學生利益著想才斗膽這樣說),究竟d老師及校方有沒有搜集多些學生及家長的意見,看看他們的學習情況是否理想,
從而作出改善??

聽聞現時已有 200 多間小學使用"創意默書",也有許多小學運用”生本教學”或”大量認字法”,究竟培基除了”死谷默書”及通過比較分數激發爭競(以低分挫敗小朋友的自信心)之外,培基中文究竟有乜教學法?? 是否需要與時並進呢??

還有,不知與新校長上任有沒有關係,或許學校還聲稱”活動教學”已名存實亡。

建議:
1)本人建議校方採用新的教學法,提升學生的識字量,取代用大量默書或谷成績的方法。這樣,才能真正幫助學生提升學習興趣,達致全人發展。
2)學校也應考慮於初小運用更多活動教學法或一些已有大學研究有助提升學習效能
及識字量的教學法。

小一家長

有無超時, 我就唔係好知, 但, 肯定既就係最後一批走, d校工都準備落閘放狗(熄燈收工)

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-27 22:10 發表
多一信家長嗎? 妳有無傾到超時呀
希望下次有機會都能夠跟妳們相認啦
:-D

係呀,果日係選下家教會委員, 舉下手通過財務報告,戲碼係老師家長茶聚..似乎拉住一儈班主任傾只得我地3個一信家長...其他同班家可能未有時間出席.

多一信家長嗎? 妳有無傾到超時呀
希望下次有機會都能夠跟妳們相認啦

回覆 # 的文章

KW, pm收到.

sue, 其實都無物特別, 只係通過咗上年度財政報告(我都只係舉下手, 等個報告快d通過就咁咋 ), 同埋選應届家教委員, 最最重頭部份都係茶聚時間, 搵老師問長問短, 見有機會仲唔捉實老師八下阿仔上課程形, 咁會嘥咗撘車錢

:-D

I didn't attend on Sat., any updates can share here?
Thanks!!

Hi Brianmama,

Nice to meet you on Saturday, I just sent a PM to you. Pls check.

原帖由 Brianmama 於 08-10-25 21:17 發表
啱啱先番到屋企, 今日好開心可以結識到kw, 兼且可以埋身同老師針針, 正呀

kw, 我唔記得同你交換電話添, 我send咗個pm, 可以keep住更加密切聯絡 ...

‹ 上一主題|下一主題