用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-12-5 13:13
無所謂,我都唔係好鍾意提人哋學數據,時高時低,啱就讀,唔啱咪啱好讀囉!你好介意用「踩」字?我即刻改一 ...
EK其中一个重要话题就是学校排名,排名就是讲客观数据。现在只不过刚巧碰上MSS这个那么特殊的事例而已,否则其他中学都应该尽量提供数据,让家长学生们可以作出比较。 我看到有些学校索性不提供数据,反正都是英中,都会有人申请。只怕越来越多学校会选择这样做,教育局又没有规定学校要公布什么,那么小六家长们就只能各安天命了。

jiljill 發表於 23-12-5 12:27
後者依家似「林大輝第二中學」或者沙田體藝,重視學業成績嘅家長未必會揀。
...

香港都有大把揞眼家長架。

catf2 發表於 23-12-5 12:13
男女拔買人買得有眼光,全港運動精英基本上9成收歸其校,其他嘅只係陪跑吓,間中殺出一兩個勁嘅下一年又轉 ...

DG 就真係又讀得又玩得啦! 另外果間好在有香港IB醫學院。

猴子爸 發表於 23-12-5 13:07
我只想告诉其他家长,让他们明白MSS的独特性和它在香港教育界的价值,大家就不必再提起MSS的成绩数据,反正 ...

無所謂,我都唔係好鍾意提人哋學校數據,時高時低,啱就讀,唔啱咪啱好讀囉!你好介意用「踩」字?我即刻改一改,因為我自己都覺得好重,呢個字,不過都慣喇,多年前已開始啦,人地唔出聲,你估人地睇唔出咩?

PTL_L 發表於 23-12-5 13:02
今次同你同一時空,認同你,咪係,又提?
我只想告诉其他家长,让他们明白MSS的独特性和它在香港教育界的价值,大家就不必再提起MSS的成绩数据,反正它已经是升上神枱的永远名誉B1A。

猴子爸 發表於 23-12-5 12:58
你意思是“本地学院”里面的%,就是入读本地学院学生中的%? 应该就是这样吧。当然,正如我的领悟,对于MSS ...
今次同你同一時空,認同你,咪係,又提?

Charlotte_mom 發表於 23-12-5 12:48
踩? 都未踩已經俾人片剩半條命
我只不過指出MSS個school report,本地院校個base唔係100%咋,都俾個傻人 ...
你意思是“本地学院”里面的%,就是入读本地学院学生中的%? 应该就是这样吧。当然,正如我的领悟,对于MSS是不必太在意它的数据,在我心目中,它是一间独一无二“永远名誉B1A” “津贴国际学校”。 这间学校是应该得到大众保护,不必再question的。

catf2 發表於 23-12-5 12:13
男女拔買人買得有眼光,全港運動精英基本上9成收歸其校,其他嘅只係陪跑吓,間中殺出一兩個勁嘅下一年又轉 ...
都係果句啦一個願打一個願捱,係父母揀,無得怨

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 23-12-4 18:39
B1A主要睇拔尖,多過3322啦,B1學生選校都唔會話派咗去一間3322 100%,但5+ 5%嘅學校而興奮啩?
DBS有 1/3 ...

踩? 都未踩已經俾人片剩半條命
我只不過指出MSS個school report,本地院校個base唔係100%咋,都俾個傻人追住嚟鬧呀

回覆樓主:

後者依家似「林大輝第二中學」或者沙田體藝,重視學業成績嘅家長未必會揀。

回覆樓主:

DG 真心勁
DB 嘛,見仁見智

回覆樓主:

男女拔買人買得有眼光,全港運動精英基本上9成收歸其校,其他嘅只係陪跑吓,間中殺出一兩個勁嘅下一年又轉左過去,運動成績嚟講是無敵的

jiljill 發表於 23-12-4 21:12
DBS 近年太著重體育,收太多特異功能學生,學術成績下滑係必然嘅。再咁落去,過多十年變成第二間體藝。
...

今年學界報基本上每樣比賽都DBS贏,剛A grade 足球仲一雪前恥,贏返sjc,足球、藍球、乒乓波、游水全部冠軍,所以唔好只係睇成績喇,男仔鬥志都好重要。

woooiiii 發表於 23-12-5 10:35
謝天謝地,此類家長請唔好送小朋友入DB
係呀真係報都唔好報
要比貴學費去補貼果啲免學費的特異功能人士㗎

acgy 發表於 23-12-4 23:49
但本身DBS吸尖子既能力僅次於SPCC,我覺得收咁多尖子但交出來既成績真係強差人意。
...
如果喜欢传统名校,又希望可以选择读IB,就只有SPCC和DBS。 我知道有一定数目的家长都是以这个为目标来选择这两间学校,他们当然知道只有1/3人可以读IB,但都觉得值得。

但本身DBS吸尖子既能力僅次於SPCC,我覺得收咁多尖子但交出來既成績真係強差人意。
...
謝天謝地,此類家長請唔好送小朋友入DB

Poyau 發表於 23-12-4 17:10
SPSS 中一學額180個 (36×5班)
中一新生減少顯示多咗人放棄學位
謝謝,呢個表好啱申請自行或叩門用...數字唔呃人,但用邊個方向睇就各有所好..

...

引用簡單邏輯,尖子出尖子成績,凡子出凡子成績,吸多尖子=/=全部都係尖子~

...
你check吓今年DBS有幾多學生入醫科先講啦
入醫科人數除了DGS,SPCC就到佢哋啦

...

學習要講氣氛嘅,嗰個讀書你咪讀囉;個個玩,你咪跟住玩囉。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊