用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

請問是否每個學生都有朗誦節表格, 我吾覺有?? 有興趣可否問班主任取表?
原帖由 sandyaloha 於 11-9-8 22:01 發表
參賽表格已派發,
下星期一交回表格及$.....
http://www.hksmsa.org.hk/

Sorry,搞錯左,應該係校際朗誦節才對,音樂節未派表。==!

我個仔(S1)都參加了水運, 不過全軍覆沒. 他說S2 很厲害. 事實他自己游得差才真.  不論什麼, 多d參加活動, 小朋友才懂得拼命做.
原帖由 cherrynequ 於 11-9-8 09:20 發表
唔緊要啦, 至在參與。
阿仔都只係識少少, 游得好慢, 我叫佢試下25米, 佢話個泳池好深 (5米), 學游水都只係0.9米, 怕一下水掂唔到池底會好驚, 所以直頭唔參加

...

請問可否提供一, 兩間口碑好的補習社資料, 讓我查詢. 知吾知皇仁補底幾時開始, 甚樣決定學生要補底?  但恐怕太久, 追吾切. 有勞回覆
原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 16:22 發表

其實你在註冊那日門口企晒d人係度派傳單,我都收左好多。不過我都係睇定d先,睇下邊科唔掂先至補。
呢幾日上黎睇完,發覺皇仁係補底方面做得幾足喎! ...

祝各位中秋節快樂,人月兩團圓!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 23:49 發表
阿仔今年係第一年參加水運會,因為以前學校冇得玩。雖然參加了25M,志在幫house取分(只係佢一廂情願),可惜最後都功敗垂成,重話成班人都好勁,出年都未必會參加咁話。好在啦啦隊拿個第一,放學後重同新同學去食飯。佢話可惜明天 ...

原來阿仔搞錯,每組初賽係計時間,雖然包尾但仍可進入決賽。寄望決賽可以更上一層樓。

Sea Cadet

今個星期六下午1:30集隊
新加入團員不知需要參予與否,
如要集隊應該會有負責同學致電通知。

校際音樂節

參賽表格已派發,
下星期一交回表格及$.....
http://www.hksmsa.org.hk/

Sorry,搞錯左,應該係校際朗誦節才對,音樂節未派表。==!

原帖由 chancharlotte 於 11-9-6 14:39 發表
請問 有沒有補習社 專補皇仁學生

其實你在註冊那日門口企晒d人係度派傳單,我都收左好多。不過我都係睇定d先,睇下邊科唔掂先至補。
呢幾日上黎睇完,發覺皇仁係補底方面做得幾足喎!

早餐我而家跟佢一起落樓下茶餐廳食。不過佢已經開始想離開我的魔掌,成日話要返學校附近食,唔知係未約左其他同學。到時$50每日又可能唔夠!

早餐係屋企食,
八達通我增值,
$240連埋SAT的,
一般慳慳地一定夠駛的。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 00:11 發表

我想問你地每星期$240係包唔包早餐架?
我而家比$50每日,睇怕都應該夠了!
優惠.....唔怪得阿仔話有候選人以優惠吸選票啦。
但佢又想選多活動那個,今年又適逢150周年,我話到時學校d活動多到唔駛讀書。哎,個決定權都係交返比 ...

早餐: 家中享用, 零用主要係 for lunch & 佢一般小開支, 交通費同其他大野就另計

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 00:11 發表

但佢又想選多活動那個,今年又適逢150周年,我話到時學校d活動多到唔駛讀書。哎,個決定權都係交返比 ...

唔緊要啦, 至在參與。
阿仔都只係識少少, 游得好慢, 我叫佢試下25米, 佢話個泳池好深 (5米), 學游水都只係0.9米, 怕一下水掂唔到池底會好驚, 所以直頭唔參加

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 23:49 發表
阿仔今年係第一年參加水運會,因為以前學校冇得玩。雖然參加了25M,志在幫house取分(只係佢一廂情願),可惜最後都功敗垂成,重話成班人都好勁,出年都未必會參加咁話。好在啦啦隊拿個第一,放學後重同新同學去食飯。佢話可惜明天 ...

thank you.

阿仔己一早安排好

原帖由 sandyaloha 於 11-9-7 21:34 發表
S2明天交GEOG教材及作業合共$252,
記得提d仔帶錢。

原帖由 sandyaloha 於 11-9-5 21:41 發表
物價高漲,
學校附近食店相繼加價,
加幅5-20%不等,
阿仔連續兩日幫趁tuck shop(唔知佢懶唔願行定真係唔捨得出去食?)mouth:" />
決定加佢飯錢,
由去年每星期$200加至$240,
不過阿仔都好識做,
待日後學生會爭取到優惠後 ...

但佢又想選多活動那個,今年又適逢150周年,我話到時學校d活動多到唔駛讀書。哎,個決定權都係交返比佢啦!

阿仔今年係第一年參加水運會,因為以前學校冇得玩。雖然參加了25M,志在幫house取分(只係佢一廂情願),可惜最後都功敗垂成,重話成班人都好勁,出年都未必會參加咁話。好在啦啦隊拿個第一,放學後重同新同學去食飯。佢話可惜明天要返學。

GEOG教材及作業

S2明天交GEOG教材及作業合共$252,
記得提d仔帶錢。

Pls check pm!
原帖由 mwldad 於 11-9-7 17:43 發表
Thanks a lot

回覆 2422# sandyaloha 的文章

Thanks a lot

可能我講得唔清楚,
所指的是學器部份,
可自行向老師報名。

合唱團要老師選的,可能要遲少少,