用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
樓主: Radiomama
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

幾歲才開始學琴比較好?

其實學琴有時都要睇下好唔好彩,
一間音樂中心o既老師都有唔少
質素可能好參差,又或者未必同小朋友夾到

所以選一個老師同小朋友夾到便可!
而且當然要有返咁上下質素

果名好似係....我都唔記得咩名, 好似centre係hunghom.本書今星期係library睇到, 所以都唔記起咩名, 只知係親子雜誌.  我最近見有位k3係校際音樂4級拿了第一, 覺得好神奇, 點可以咁細已彈得咁叻, 跟住又有朋友跟我說, 剛剛考完2級, 話出年去考5級, 我知好多人係為考試而考試, 基本功係未夠, 但小朋友會好有滿足感, 咁快就5,6級.

原帖由 小伊 於 09-8-3 23:59 發表
我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。 ...

Which magazine article is this ?

我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐的孩子作初學用,2年前,他們添置新琴於是剛好又搬番給我,讓我的兒子初學用。

坊間二手琴不少,可考慮。

就算初學都要堅持日日練琴,仔仔3歲初學時每天練琴5-10mins,依家4歲半,可以每天練45分鐘。

原帖由 小伊 於 09-8-4 00:07 發表
我都見好多媽咪都系等亞仔真係有興趣先買綱琴,求其揾部電子琴頂住先。不過,結果就系亞仔彈兩彈就就真系無興趣,唔使買琴。

Overview:
所指的是哪本magazine呢? 網上說他是全港最好的piano teacher, 15歲已經學完"
所有"鋼琴技巧.

"柏斯"定"紅琴館" 學琴好?

係呀係呀, 就係呢個人! 我朋友話我知佢呃人的。拎果d獎完全未聽過。打電話去個人又咦咦哦哦,賣廣告咋喎。

原帖由 小伊 於 09-8-3 23:59 發表
我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。 ...

我都見好多媽咪都系等亞仔真係有興趣先買綱琴,求其揾部電子琴頂住先。不過,結果就系亞仔彈兩彈就就真系無興趣,唔使買琴。

我就覺得學琴只有走冤枉路,並無捷徑。學琴之路每個人也不盡同,A可能入門好快,但之後進展好慢;B卻相反。總之離不開3個因素:天份+老師+苦練。至於X世傑,有聽過,但覺得很離奇,不知是何方神聖,只知世界上有很多音樂騙徒。

我信係天份和努力。
另外你講果位男pianist 係咪姓"Yau"?

原帖由 overview 於 09-8-3 19:12 發表
我睇見今期magazine介紹有位男pianist收學生,
話只用2年學生便由初級考到8級, 真係可以嗎?

佢同時list左一堆學生:有k3已有5級, 小一,二己有8級, 有位小朋友小四已到演奏級... ...

It's true. My top student from a number of years ago started with me as a beginner, then in 3 years she finished Diploma. She practiced 6 hours a day, and she said nothing makes her happier than playing piano.

My nephew was 15 years old, suddenly decided to take up piano lessons, in 1 year, took the Grade 5, then in 2 years, took Grade 8, now he's 18 years old, studying his Diploma, and went to Australia for the summer to improve his English because he wants to study Music for college.

So yes, it's possible, but not common, and not everyone is like that.

When parents ask me, how long does it take to take DIploma, I always reply, it can be NEVER, to less than 3 years time. It all depends on the student.

HOWEVER, I can't stress enough how important it is... studying music is about the experience, and journey, not how fast you get to the destination. And, music... there is never ending paths... until today, I am still learning, probably until the day I die.

So, just because your child is SLOWER in the lessons, or achievements, as long as he/she is learning, that is most important. Not how fast he/she can take the Diploma exam.

係有呢類人,起碼我見過啦
一個8歲有8級
一個佢係好大過先黎學,好快有演奏級!
但係呢類人真係唔多!

不過人地背後真係付出左好多ga!
日日練琴,而且一日練幾個鐘

好老師係重要,但係練琴都好重要
有興趣真係會學得快好多
冇興趣練琴o既時候都可能人在心不在

學piano係唔係可以好快?

我睇見今期magazine介紹有位男pianist收學生,
話只用2年學生便由初級考到8級, 真係可以嗎?

佢同時list左一堆學生:有k3已有5級, 小一,二己有8級, 有位小朋友小四已到演奏級...

但去琴行練琴冇問題,但佢初學比佢自己練真係無從入手,我自己又唔識!!!

原帖由 pianology2 於 09-8-3 10:44 發表
可以買個同手掌差唔多既波(最好林林地)比你小朋友掐下,訓練手指既關節

但我個囝左手好D,右手一邊練一邊叫佢曲手指,講到口水都乾

可以買個同手掌差唔多既波(最好林林地)比你小朋友掐下,訓練手指既關節

原帖由 appleycma 於 09-7-29 15:40 發表
學左好耐,手指唔夠曲

Same case as my kid.  He plays the piano almost one yr.  I have alert to his teacher but she didn't take much concern about it.   How should I do?  Should I need to change the teacher?

原帖由 appleycma 於 09-7-29 15:40 發表
學左好耐,手指唔夠曲

認同~多d慢彈真係有幫助~~

原帖由 mrshopiano 於 09-7-30 12:55 發表
手指唔夠曲, 有冇放鬆. keep 好個手型, 多d慢彈真係有幫助.... !!!!

最好就梗係有鋼琴練啦, 不過未買琴都無辦法.....
我提議你可以一星期抽一兩日比囝囝去琴行練鋼琴, 其餘就o係屋企練電子琴~
‹ 上一主題|下一主題