用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
樓主: Radiomama
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.... 我小朋友今年考grade 3 (130幾分) .... 如果講無用...咁考grade 1-7都係無用..... 咁不用一考考grade 8 ....

原帖由 Sindy 於 09-8-7 18:32 發表

新老師話舊老師d唔好野,就梗架啦....

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 17:27 發表

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師 ...

新老師話舊老師d唔好野,就梗架啦....

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test

原帖由 stbaba 於 09-8-7 17:11 發表
有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我. ...

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師話, 呢 d 1 級已經教喇.....

唉....真係要找一個好 qualification, 又有愛心既老師
教育王國以外之相冊連結已被刪除

有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我.

"老師無話好定唔好", 唔系嘛! 好與唔好爭好遠好遠!架喔.

我都agree. “工欲善其事, 必先利其器”. 我仔仔起初都是用電子琴, 但發覺音質和手指力度與真琴不同, 他開始好像無興趣彈. 最後買了一台琴給他. 現在他每天都practice, 好像有些滿足感.

原帖由 Radiomama 於 09-8-4 13:39 發表
我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐 ...

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 12:32 發表

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左 ...

叫得你考pre-test都唔係路啦,佢又好野知有d咁既野喎....我而家先知有pre-test

原帖由 stbaba 於 09-8-7 11:24 發表
本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自 ...

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左好, 唉....跟得佢, 跟住好難拒絕佢, 可能個位老師經驗唔夠啦

我無意踐踏個位老師, 不過我覺得每個人有不同要求的

本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自己唔係老師麻!

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-8-4 23:51 發表
有無親戚朋友可以介紹琴老師比你呀?
我唔係好相信琴行老師(尤其是柏斯).....

靜雞雞話你聽, 我兩個囝囝而家個鋼琴老師係o係BK度搵o家, 跟左佢大約一年.....

開頭都驚驚地, 我同佢講我比住一堂錢先, 睇下佢同我囝囝 ...

咁你好好彩喇, 我一年前都係係 bk 找老師, 我自己又唔識彈, 所以以為佢 ok 啦, 後尾, 去表哥仔屋企, (表哥仔學左幾年琴 ) 發覺原來個仔一路隻手都係唔得, 我個日先知原來彈琴隻手係要好似 hold 住個 ball 咁, 一路, 老師只係彈歌仔, 沒有教正確手勢, 再問番老師, 老師話, " 係呀, 彈琴隻手係咁先正確 " , 真係俾佢吹脹.............在呢一年裹, 只係不停比賽, 仲要考皇家 (pre-test), 問過好多人, 原來無人考 pre-test 架, 加上少少樂理都沒有教, 後尾先知, 原來要學樂理, 個 base 先打得好......

所以找老師, 都係找口碑好的老師穩震 d

原帖由 小伊 於 09-8-5 00:02 發表
咪系,大部份嘅小朋友都唔識練琴,開頭要tum、逼、利、誘、鬧、鼓勵、稱贊,mud都出齊。無法,我地自己以前學琴都經歷無數次想過放棄。

我放棄過一次啫....但我媽如我所願...

My husband and I believe that playing the piano is mainly to train our son to develop his patience and good temper!  It's ok that he doesn't play very well as long as he has the patience to practise it everyday!!!  It's too boring to play the 3 exam pieces over and over for so many times for the whole year before the exam!!!  hahaha!!!

Some parents just want to show off how good their kids are with the 'certs'!!!  After all when they grow up, they will never touch the piano again!!!

咪系,大部份嘅小朋友都唔識練琴,開頭要tum、逼、利、誘、鬧、鼓勵、稱贊,mud都出齊。無法,我地自己以前學琴都經歷無數次想過放棄。

最好頭o個幾個月都跟埋上堂, 我o個陣都係咁, 起碼知道要做o的咩, 睇下點幫佢....

原帖由 maybaby 於 09-8-3 13:00 發表
但去琴行練琴冇問題,但佢初學比佢自己練真係無從入手,我自己又唔識!!!

有無親戚朋友可以介紹琴老師比你呀?
我唔係好相信琴行老師(尤其是柏斯).....

靜雞雞話你聽, 我兩個囝囝而家個鋼琴老師係o係BK度搵o家, 跟左佢大約一年.....

開頭都驚驚地, 我同佢講我比住一堂錢先, 睇下佢同我囝囝夾唔夾到先, 之後就一路跟佢到而家....

不過我都聽過一o的BK媽咪話o係BK搵o既鋼琴老師超唔掂, 始終都係人夾人緣o既.....睇下好唔好彩啦.....

Bravo Snoopy Mom !!! It makes me sick to read that.

鋼琴與電子琴的觸鍵感相差很遠,所以不要以其代替太長時間。

我諗無人可以講呢句說話.....學無止境........

原帖由 小伊 於 09-8-4 13:07 發表
Overview:
所指的是哪本magazine呢? 網上說他是全港最好的piano teacher, 15歲已經學完"
所有"鋼琴技巧.

I hate seeing kids like this.... and teachers allowing this to happen. Kids only get ONE chance in their to fully intake all there is to learn at THAT stage.

Sure this kid can play Grade 4 when he's only 5 years old, impressing everyone who hears and knows it..... but what happens when he gets to Grade 8, all the foundation work, and knowledge about music, history, counting, appreciation, composers.... all is NEVER learned. Then the child misses out all that because there is no way the child and parents will have patience to go back to pick up these things that he missed along the way.

What would be a BETTER description is : A 5 year old can play THREE examination graded pieces that is at Grade 4. That's all. How's the sight reading? How's the aural? How's the general knowledge of what a real grade 4 piano student should know?

Ughhhh !!!!!!

回覆 10# broadband 的文章

‹ 上一主題|下一主題