用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

mengye 發表於 22-11-7 17:52
好有用的資訊,出年到我小朋友自行揀校時我心中都有底了,非常感謝hkpapa! ...
升中選校, 太多人云亦云不盡不實既資訊, 最好自己去校網查証
報紙佬同坊間排名網站, 坦白講都係再包裝過既"人云亦云"兼老點居多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chubb88 發表於 22-11-7 16:17
我小朋友剛剛升中,家住將軍澳,可以分享小小所見所聞。將軍澳一線小學中,頭10至15的學生,都熱衷自行跨區 ...
謝謝您將所見所聞分享俾大家,係非常寶貴的經驗,真係學到好多嘢!

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:17
聖馬可成績並無特別進步, 4主科4+平均都只係得 66.85% (上年 66.1%), 只係中婦今年成績大跌, 整體4+得番66 ...
好有用的資訊,出年到我小朋友自行揀校時我心中都有底了,非常感謝hkpapa!

我小朋友剛剛升中,家住將軍澳,可以分享小小所見所聞。將軍澳一線小學中,頭10至15的學生,都熱衷自行跨區band1中學,就算你唔想,老師都會遊說你,目的係留翻本區的band1學位畀級15以外的學生,所以馮晴、將天等先至做到50%的學生升band1中學。所以,風氣所及,一線小學的都唔想留在將軍澳升學,他們自行多選東區及觀塘的好學校,成功機會都高,而通常年年都係果幾間中學,因為校方收過將軍澳一線小學的學生,有信心保證。
不過,話得說回來,唔係猛龍唔過江,即使有移民潮,自行競爭十分激烈,因為學位少,而大抽獎則唔少人都有驚喜。區外的1B中學,只要有啲名氣,如民生、聖馬等,都大把B1級學生去爭,所以派到去通常都好好成績。但有一點值得注意,即使自行失敗,由於大抽獎時,唔少1AB學校由於有學位剩,你去叩門時,今年有好多成功個案。

如果將軍澳三線小學,如果呈分考到級3以上,跨區自行選1A、B可能都仲有的機會,級3以外除非選1C,否則機會不大。其實,可以認真考慮主恩,佢成績真係1A,但本區一線成績好的學生大多跨區,所以二、三線成績好的學生係有機可乘,宣基雖然係大熱門,但成績不及主恩,而景領係1C,但都唔錯。至於直資,可以考慮羅氏,係1C,理科不斷進步中,學校亦不斷投資,起泳池、大型實驗室,潛力大,而且學費平。

最後提一提,如果想入1A學校,自行就要考慮係咪選1C學校,因為一旦入咗,就無機會大抽獎。今年經驗,由於移民潮的影響,大抽獎及叩門,唔少人都如願以償。當然,下一年情況有無變,就不知了。

回覆 BSCYL 的帖子

將官中向來不受追捧,band 1生唔放乙一都入到。如果我係將官小級三/級五,乙一照放迦密主恩,安全D既就乙二放將官中,搏既就乙二放景嶺,乙三放將官中,乙四放王華湘,就算不幸派乙四,叩番入將官中都不會太難

hkpapa852 發表於 22-11-7 14:56
咁你自二會唔會考慮另間呢?

以我保守的性格,自一博,自二守,不會跟一般家長,選喇沙或皇仁作自二。
最多只會改選九華,或者依舊選聖言 (因該校有了新校舍,另外不少活動對阿仔來講,有延續性,而且成功機會率高)

因為不想去到統一階段。 現在乙部已沒有聖言可選,而且原本乙二呂潤財也失去當年的吸引力。

BSCYL 發表於 22-11-7 14:52
放在今日,我依舊會選2間外區給阿仔。

一生人,大多數知心朋友都是建基在中學同學居多。 區內中學,學 ...
咁你自二會唔會考慮另間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BSCYL 發表於 22-11-7 14:38
如果只着眼 DSE 成績的話,無須外闖,能自主學習的選迦密, 要靠外力迫讀的選景嶺。
自行選迦密配宣基 或 ...

放在今日,我依舊會選2間外區給阿仔。

一生人,大多數知心朋友都是建基在中學同學居多。 區內中學,學生主要來源都是本區,圈子比較局限。 與一些傳統名校,來自五湖四海的高手,互相砥礪前進, 視野廣闊。  校友網絡廣大,社會資源豐厚。 另外他們有各自的特色,個別放手學生自主操辦各項活動,從中鍛煉處事的能力,是區內中學無法比的。

mengye 發表於 22-11-6 15:11
聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...

如果只着眼 DSE 成績的話,無須外闖,能自主學習的選迦密, 要靠外力迫讀的選景嶺。
自行選迦密配宣基 或迦密配景嶺

BSCYL 發表於 22-11-7 14:15
只是非抱定自行一定要成功,迦密加外闖無問題。

如果是將官小的話,更有利。 自行盡博,真的全部落空。 在統一甲部照博 乙一選將官力守, 不甘心,派位後叩門。

BSCYL 發表於 22-11-7 14:15

雖然說西貢中學校網弱,但對統一抽籤的學生有着數。  
首先區內不少前列的學生外闖,自行離開的 Band 1 生不少。
由於名氣或其他因素,外區闖入的佔比較低。
還有區內有一間不錯的王華湘,作為 Band 1 生保險線, 在統一抽籤時,大可盡填本區+外區 的 Band 1, 再填王華湘。 不用怕,如果 連 Band 1 生都派不到王,他早就成為全英文班的英中了 。

mengye 發表於 22-11-6 14:53
嗯,明白!朋友都知道佢哋所在學校自行外闖相對較困難。據您所講幾年前有同校1x 自行港島民生冇得面試,吾 ...

聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...

聖馬可成績並無特別進步, 4主科4+平均都只係得 66.85% (上年 66.1%), 只係中婦今年成績大跌, 整體4+得番66.2% (上年係75.2%)

聖馬可一直不如迦密主恩, 中婦除今年外, 過往都較迦密主恩出色

迦密主恩成績上年並非"特別出色", 只係保持一貫水平, 只係一直大家"太睇小"佢
迦密主恩聖言藍田聖保祿
整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均
2011-201257.50%57.75%
2012-201360.50%61.00%67.64%69.82%
2013-201464.10%62.75%66.64%67.82%
2014-201566.90%65.50%63.63%64.55%67.73%
2015-2016~71%67.90%66.25%71.18%76.83%
2016-201771.30%71.20%65.40%62.55%64.87%65.99%
2017-201864.08%61.10%59.50%
2018-201967.53%69.10%65.63%
2019-202065.93%64.00%59.63%
2020-202170.58%67.80%64.25%
2021-202270.88%

藍田聖保祿成績最好個年出咗個狀元, 馬上又受人"吹/追捧". 不過之後其實已經打回原型, 近年再無家長分享成績

回覆 mengye 的帖子

呢個最好問老師,睇下早一兩年有無人報過。不過我覺得,如果我/小朋友真係好鍾意呢間學校,就算之前無人報過,我都會試一試;相反,如果純粹想自行搞掂,揀景嶺會好過揀東區三寶

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:02
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就吾係好識,想請教hkpapa,今年計是否似我朋友所講咁樣?因為出年就到我小朋友開始揀校。現係區內二線就讀五年班,成績暫時保持在級前五內。可能到時揀校策略會同我朋友依家大同小異,吾夠膽去搏張祝珊,謝謝您!

Chenglc 發表於 22-11-6 13:14
回覆 mengye 的帖子

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津 ...

嗯,明白!朋友都知道佢哋所在學校自行外闖相對較困難。據您所講幾年前有同校1x 自行港島民生冇得面試,吾知朋友前三/前五有冇機呢?!朋友可能都會去試,都係搏一搏。

回覆 cltw1211 的帖子

一線精英班向外揾食,剩番落黎非精英班既三甲,就會留守區內,呢批先至係樓主既主要競爭對手

cltw1211 發表於 22-11-6 13:43
我地舊年一線小精英班,大部部同學自行都填外區。無乜人留守本區,最終放榜後同班只有2-3人留低,其他都他 ...
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

medicine 發表於 22-11-6 01:48
補充:正如樓上有講,王華湘劃入B1,又有幾多個是入王而幾多個入其他真B1中學尼?
他區個幾間,應該是一至兩個( ...
其實一間不受主流家長追捧既小學要做靚盤數反而仲易
當一級得番20人時,只要教好8個學生考好Pre-S1,B1比例自然達到40%

但當佢日後畢業生增加(如多咗一班),情況會慢慢有變(兩年後一轉用新Pre-S1成績分Banding就會見到分別)

所以要留意呢D學校過去同將來有幾多畢業生

呢個情況係多區既佛教學校經常見到:人少時升B1比例真係可以達到40%
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊