用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-12-10 10:40
Mr Yeung已經係我女經常揾嘅阿Sir  

佢讀嘅科大部分Mr Yeung都可以幫到手
請問 那位Math Youtube ,全名是什麼 ?

mcl203 發表於 21-12-23 12:07

每個人可以有佢自己嘅認為和睇法~~~
既然掌握到又教到學生, 咁"始終時間和資源問題" 係指咩?

clz 發表於 21-12-23 07:08
依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔 ...

每個人可以有佢自己嘅認為和睇法~~~

現實係,如果真係真係咁唔負責任,就唔會有咁衷心嘅私下說法,我理解佢哋嘅説法係並非如你所說掌握唔到如何面對DSE,無能力教好學生~~~

DSE課程有幾深幾難,咁視乎你目標係234567了,若果真係咁易,就應該抬頭望星星滿天了~~~

clz 發表於 21-12-23 07:08
依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔 ...

估計⋯分工嘛⋯學校老師做行政工作,補習老師做專科教育,學生做好考試卷

mcl203 發表於 21-12-22 19:00
曾經有行內人話,唔係一個咁話,我哋可以幫到幾多,始終時間和資源問題,我哋不可能夠外面一個團隊嘅力量 ...

依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔到實在不能想像⋯

piyohk 發表於 21-12-22 18:53
畀妳發現咗另一狀元有補習添。
但「基本上」我「估」佢父母已經足夠幫到這位狀元,連學校嘅助攻都 ...

曾經有行內人話,唔係一個咁話,我哋可以幫到幾多,始終時間和資源問題,我哋不可能夠外面一個團隊嘅力量,都鼓勵學生外求~~~

肥豬怪獸 發表於 21-12-22 18:45
沒有補習?  係公文 x 學數學及中文算唔算補習? 我知同屆另一狀元剩係中文都已經補2個補習班/老師
...

畀妳發現咗另一狀元有補習添。
但「基本上」我「估」佢父母已經足夠幫到這位狀元,連學校嘅助攻都唔需要。

piyohk 發表於 21-12-21 23:48
這個可能真的沒有補習,但家長係老師

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣 ...
沒有補習?  係公文 x 學數學及中文算唔算補習? 我知同屆另一狀元剩係中文都已經補2個補習班/老師

mcl203    發表於 21-12-22 18:49

天外之人 發表於 21-12-22 18:31
"行內人"定義都有好多,有知識份子都可以叫"行內人".但亦都有好多所謂"行內人"小朋友都一樣效果參差.他們輔 ...

我認知嘅行內人係得一隻款~~~

mcl203 發表於 21-12-22 18:20
我係話佢父母係‘行內人’,似乎大家都誤會咗~~~

佢父母話,佢無出去補,但大把同學比大量才料佢呢, ...
"行內人"定義都有好多,有知識份子都可以叫"行內人".但亦都有好多所謂"行內人"小朋友都一樣效果參差.他們輔導既定義及時間多久好難得知,但亦都睇出,小學基礎攪唔好,邊間中學都好辛苦.

天外之人 發表於 21-12-22 16:58
真係真心讀書,冇補習都好正常,的確都會如你所講有碰上疑題,以前就真係冇辦法,一係返學校問老師,一係就去補 ...

我係話佢父母係‘行內人’,似乎大家都誤會咗~~~

佢父母話,佢無出去補,但大把同學比大量才料佢呢,似乎好過出去收料了~~~

補,呢個term係無標準答案~~~

mcl203 發表於 21-12-22 12:11
所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~
...
真係真心讀書,冇補習都好正常,的確都會如你所講有碰上疑題,以前就真係冇辦法,一係返學校問老師,一係就去補習問,但現今網絡也算是幫了呢啲小朋友,所以好平常. 當然,我覺得都係從小基礎做好係佔好重要因素,呢啲真係唔係靠補習做出來.

mcl203 發表於 21-12-22 12:11
所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~
...

你位好友有咁好條件,又真的無外出補習社,又無揾個老師/朋友回家補習助攻,這個「稱譽」仍然係「實至名歸」

piyohk 發表於 21-12-22 08:17
學校嘅安排,資源嘅分配,真的能助功/幫助同學

學校為目標生狂谷狂補,所謂嘅補習堂,算否補習呢?在家狂操卷,物資何來?真係去商務買三兩本練習就足夠?咁就算如此,若碰上疑題,支援何在?學校見到有頂級生嘅成長,相信唔少學校都會出力推行去為校增光吧。去得左邊,唔去或少去右邊係可以理解~~~

我有位好友,都應該係1%內認證生,佢父母聲稱話從小無外補,但父母係行內人呢,小學已經晚晚功課輔導到8-9點,365天如是,佢哋嘅剩餘物資,已經係非常充裕。操卷,卷從何來?~~~

mcl203 發表於 21-12-22 00:24
校方亦表示,該校今屆中六生92.5%達到升大學基本門檻,該校亦提供尖子及補底計劃,針對資優生提供額外支援 ...

學校嘅安排,資源嘅分配,真的能助功/幫助同學

piyohk 發表於 21-12-21 23:48

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣 ...
校方亦表示,該校今屆中六生92.5%達到升大學基本門檻,該校亦提供尖子及補底計劃,針對資優生提供額外支援,安排暑假外面資優課程。

b3410 發表於 21-12-21 22:32
問下狀元有冇補習,狀元夠頂級了啩

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣中學首誕超級狀元趙爾納%E3%80%80父母:兒子從不補習

b3410 發表於 21-12-21 22:32

冇補習冇狀元  左丁山

在IFC行商場,碰到以前代理日本藥嘅馬迷N,馬迷N常在馬場沙圈睇馬,最鍾意睇中一隻半冷馬(10至20倍),就用來做膽買QQP(獨贏及位置Q)全餐,每注一百,不時命中幾百元嘅冷Q,扣去本錢2300-2600元,還是有賺,最過癮有一次中咗一條兩千元大冷Q及過千元位置Q,收錢之時,四萬咁口。

賭馬只係嗜好啫,佢以前代理日本藥,不是在香港賣,而係運入內地,直情賺到笑,因為中國人民不愛中國藥,反而拼命搶購日本藥,佢地買藥時高喊前進前進,就是前進去日本買藥也。但呢次碰到面,馬迷N係問一個問題,世姪考IB得34分,入唔到心儀大學,有乜法?間大學曾經「有條件取錄」(Conditional offer),條件係IB有35分,偏偏世姪考到34分,只差一分幾慘情。大學有冇人情味講呀?唉,講呢樣就唔會有甚麼人情,康文署一位兼職(非正式政府僱員)教練,新年期間收咗學員利是,都被康文署告上廉記啦。差一分考唔到35分,大學收生人員咪一於公事公辦。

香港學生考IB,成績全球最好,今年全港IB考試平均分係35.96,及格率96.85%,2285名考生之中,取得40至45分學生有584人(25.6%),狀元(45分滿分)有38人(英基15人,男拔7人,聖保羅男女5人,三間學校已佔27人,71%),香港狀元佔亞太區102人之37%,可見香港學生考試成績特別標青,比較之下,全球有163511人考IB,平均分得29.78,狀元有186人,五成半在亞洲,三分一在香港,自從香港及亞洲學生加入IB試後,英法德西意等學生只好靠邊站!好多家長怕仔女讀本地學校讀死書,冇創意,有能力者皆在國際學校讀IB,誰知要考到高分,仍然係香港模式,靠補習!補習名校遵理嘅母公司精英匯(1775)在7月13日上市,由七科5**狀元梁冠康敲鑼,呢位現時港大牙醫學院學生就係在遵理補習嘅。今年考到9科5**嘅喇沙超級狀元及七位狀元都係遵理補習學生,做成不補習不會做狀元嘅現象。有人話,唓,DSE點同IB呢?唉,咪又一樣,昨日講C媽媽嘅仔嘅英文補習老師就係專門補習IB英文試嘅名師囉,有幾間著名國際學校嘅學生,絕大部份係富二代、富三代,人人有補習先生跟住㗎!佢地興一對一補習,只要有成績,補習費唔會同老師計較,香港學生考IB成績冠於全球,要多謝補習先生啦!

左丁山

October. 發表於 21-12-21 17:06
咁驗證後要幾多粒星?先算係頂級學生。

mcl203 發表於 21-12-20 19:34
我都識果啲已經驗證咗嘅頂級學生,似乎無一個無去補習班~~~

不過,我唔否定真係會有嘅,亦相信存在~ ...
咁驗證後要幾多粒星?先算係頂級學生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊