用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd round interview
樓主: kiaune
go

DBSPD 2nd round interview   [複製鏈接]

阿仔都有唔識,有問叫乜名,有一條問比較題,有一條問形狀,有用珠仔放去正確答案上邊,又有聽錄音答問題⋯⋯(阿仔話全部都有Timer限時作答)

我仔好似面試完冇拿到貼紙😂

回覆 kiaune 的帖子

We are similar in Math questions: but it was asking how many sides for 1 square and 2 stars, mrs wong has 10 candies, she eats 3, how many candies left? how many corners for 5 circles and 4 squares in total, and categorizing letters ABC in different objects. My son picked G for gecko...
In our timeslot, 4 children with 2 gold, and 2 blue stickers

回覆 AdrainChester 的帖子

我個仔就係話有一條題目要擺四個膠粒定係四個波上去佢淨係識兩個然後兩個唔識定唔肯定
老師就叫佢再嘗試下
佢就話最後係啱咗呢條係佢話覺得最難

不過好似冇乜問過錄音帶以外既問題

Btw 感覺上貼紙好似冇乜特別象徵

貼紙有關係? 佢出嚟貼左粉紅色貼紙
我小朋友話入到去老師問佢叫乜嘢名,之後聽一段野答問題,計時。
跟住又係聽嘢跟指示擺嘢
佢話佢做晒,但我聽落去就好似有啲難囉,都唔知係唔係🤔😒

我仔只記得一條問佢之前有無in過其他學校,同今日呢間有咩唔同

阿仔話有兩個老師IN,一個按電腦。形式好似蔡繼有咁,全程對電腦答問題。開頭有問叫咩名,同埋問佢今日IN呢間學校叫咩名。之後做TASK係好似一個故事咁,佢話係GRANDPA GOES PICNIC WITH HIS NEIGHBOUR,聽指示將PLASTIC OBJECT放喺D SHAPES上面同埋放GRANDPA RIGHT SIDE。跟住聽一段野,問左佢幾條問題,電腦叫佢LISTEN CAREFULLY。
唔知佢識幾多呀。貼紙係金色,但果段時間所有人都係金色。

Has anyone attended interview in English?

My son mentioned there were 3-4 Math tasks, talking about weather, month, date. Writing his name in English and Chinese. Circling human body parts on the paper when teachers called out the body part (sounds strange, not sure that’s true (emoji)). Recognising words amongst clusters of letters and some game with A-B-C boxes where he had to pick a “special” object.

2 teachers and another boy waiting outside. He mentioned timer was there and tasks were quite tricky.

No Lego...(he was looking forward to that)

回覆 laisan225 的帖子

一樣n無人士
聽老公講 校舍好正 連個廁所都好正🤣
讀書得 體育音樂又得
希望大家小朋友都good luck 🍀🍀🍀

回覆 kawaiiB 的帖子

都係~ 我都未必有佢地咁大胆,

當日都睇到D老師其實都係有D 幾嚴咁,
同埋我果場好多ALUMNI 帶小朋友入去, 沿路係咁同老師打招呼,
我本身N無人士, 但見到咁多ALUMNI 都會想小朋友入返去, 即學校本身都好好

回覆 Lilianyu500 的帖子

DBS 過去面試都有用哩個形式 仲要問完問題 呀囝話限時內要答到/做到

回覆 laisan225 的帖子

我諗都唔易 班小朋友已經好叻豬啦 !😊

kawaiiB 發表於 20-11-16 16:01
回覆 xAlexNgx 的帖子

佢話黃色

we are same here.
我個仔都係咁講

回覆 xAlexNgx 的帖子

佢話黃色
爸爸陪佢入去
你哋唔講我都冇留意有貼紙

Btw 我哋係廣東話面試
佢話全程淨係聽錄音同埋答問題同埋做返個答案出嚟
無其他項目

原來係咁複雜, 唔怪得知阿仔話唔記得就算~

我仔仲話有畫畫。他畫船畫車站。
可能我地用英文面試,比較遲開始,所以有畫畫?

你個小朋友走時label上的貼纸是甚麼顏色?

我囝話係聽錄音答問題 又聽又答/做返個task出黎
例如:爸爸在洗車,我在客廳看書和練琴。但佢無話我知問乜⋯

佢話無maths 圖形 我都唔知真定假

我諗哩關係考專注力

我仔一出來就話考過咁多間學校,最難系男拔,其餘乜都唔肯講

仔話有 問佢名,學校叫什麼名。再問Math。
有圖型問題。
没拼圖没積木。
回家時並告訴我有2個examiners 和她們的名字。
不過有時他說的東西未必是真的,只是想象。

我仔in 完次次都話唔記得~
‹ 上一主題|下一主題