用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope letter
樓主: LuLuciaMa
go

Good Hope letter [複製鏈接]

我都好希望GH 今年會好似舊年咁, 我睇番 d 舊 post, 好多媽咪都唔接 offer, 因為擔心學校新辦唔得, 所以都係去番傳統九龍塘個幾間名幼稚園.  不過今年真係唔知呀, competition 好 keen 呀, SC / KV 個 d 話收成 8000 張 form, 舊年話多 (6000), 但今年仲多囉.  一年多過一年, 我仲有個2010 出世架, 真係慘呀我, 黎緊呢幾年, 不停都係申請學校 (大個個今年就k1, 2011就細個個 n1, 2012 又k1, etc), 諗起都想 c ~

原帖由 elmolly 於 10-12-28 12:52 發表
e, 鄰居? 好近我bor

waiting有機會架, 舊年call左好多! 不過通常call你果陣另一間都落左大訂囉

回復 1# Tazman 的帖子

e, 鄰居? 好近我bor

waiting有機會架, 舊年call左好多! 不過通常call你果陣另一間都落左大訂囉

係呀, 我知係尾站上, 車頭落, (太子道, 法國醫院對面附近), 所以我PREFER GH 架...不過而家GH 得 WAITING LIST 咋.

原帖由 elmolly 於 10-12-28 12:42 發表

我都係住九龍城呀, 你條龍好遠! GH就好在尾站車頭站落車囉

原帖由 Tazman 於 10-12-28 12:05 發表
我住九龍城, 問左保母車, 接左我地再去太子道, 又再去西九個幾個屋苑, 之後先過西隧, 成個車程要 1.15 - 1.5 個鐘.  一來一回差唔多成三個鐘, 上三個鐘課, 我覺得小朋友好辛苦囉 ~

...

我都係住九龍城呀, 你條龍好遠! GH就好在尾站車頭站落車囉

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-28 12:18 發表

唔知德望收唔收令千金呢?還是未收到信?

很可惜,我家小公主冇福份到你們大家庭,還望天父對她另有安排呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

好多bk members話教育版d members好惡架, 一有人講間學校唔好, 就成村家出黎反駁.  原因係...間學校本身好好, 學校家長睇唔過眼lor.  我地學校都不是你所說的差, 可能你不太了解.  我本身覺得學校是不斷進步中, 已經合我心水.  希望今年有offer的家長都要好好珍惜, 同心攪好間學校的口碑, 看緊小朋友品行和成績, 也要給小朋友發展的自由空間.

每間學校的課程都差不多, 最重要校長的領導能力, 老師教學方法、經驗和愛心, 同學的品行.  沒有完美的學校, 只要過得到自己都ok啦!

原帖由 babyqueendom 於 10-12-27 22:05 發表
GH的確已經冇以前咁好,但仍是少數幾乎可以由幼稚園直升中學中較有名,雖然炒股買基金的行為非常賤格,中間甚至可能比自己人食佣,但作為家長,在一無能政府所創造的教育制度下,有選擇嗎?

...

~easybring~

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 11:31 發表

恭起你入到GHK,GH小學及中學都很好,不要錯過。

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公 ...

唔知德望收唔收令千金呢?還是未收到信?

pls check pm ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 12:12 發表

可否pm保母車給我?謝謝!

原帖由 Tazman 於 10-12-28 12:05 發表
我住九龍城, 問左保母車, 接左我地再去太子道, 又再去西九個幾個屋苑, 之後先過西隧, 成個車程要 1.15 - 1.5 個鐘.  一來一回差唔多成三個鐘, 上三個鐘課, 我覺得小朋友好辛苦囉 ~

...

可否pm保母車給我?謝謝!

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 11:59 發表

你住邊區?我住西九行西隧好近的!

哈哈, 連媽咪都講 "的確比較趣緻", 咁我估你囡囡真係人見人愛個 d 囉.

原帖由 qyeternity 於 10-12-28 11:50 發表
我也絕對認同, 其實interview當天囡囡只答了一條問題, 之後老師已沒有再理會她, 在20分鐘interview囡囡只有一份玩具玩, 不過囡囡的確比較趣緻, 所以暫時長戰長勝, 我與丈夫也認為是合眼緣, 老師鍾意收佢教佢就係o甘 ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:51 發表
哈哈...我呢 d 唔算呻啦...發表下自己意見囉~

不過個間學校番學好遠囉, 係 hk side, 我住九龍.  如果保母車攪唔掂, 我就寧願佢讀另一間 international school.  因為真係覺得小朋友係幼稚園階段都應該以開心為重要  ...

你住邊區?我住西九行西隧好近的!

哈哈...我呢 d 唔算呻啦...發表下自己意見囉~

不過個間學校番學好遠囉, 係 hk side, 我住九龍.  如果保母車攪唔掂, 我就寧願佢讀另一間 international school.  因為真係覺得小朋友係幼稚園階段都應該以開心為重要 ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 11:44 發表

我記得你有間很好的one dragon收左,不用呻呢

我也絕對認同, 其實interview當天囡囡只答了一條問題, 之後老師已沒有再理會她, 在20分鐘interview囡囡只有一份玩具玩, 不過囡囡的確比較趣緻, 所以暫時長戰長勝, 我與丈夫也認為是合眼緣, 老師鍾意收佢教佢就係o甘簡單。

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:37 發表
"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下 ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:37 發表
"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下 ...

我記得你有間很好的one dragon收左,不用呻呢

"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下囉, 唔駛太介懷既...有 offer 既都已經係鐵一般既事實, 唔需要去拗個中 details 囉...大家都係著緊自己既女兒啫 ~

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 11:31 發表

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公 ...

原帖由 chu__chu 於 10-12-28 11:12 發表

Congratz Fishlo, 下年我個女有機會同你個女同班喎....

我在同意所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝的同時, 係唔係都要考慮一下當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 要調整一下自己的expectatio ...

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公平呢。我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

咁我又覺得咁, bk 都係比大家一個分享既平台啫, 每個人都有佢地既意見.  學校收生既標準當然大家係唔會知, 不過當係大家交流 interview 過程中, 發現老師連問既問題都唔一樣 (e.g. 有的問一條問題, 有的三條, 有的更多, 6條), 唔好計識唔識答 / 收生標準先, 咁睇落就真係令人有 d 質疑既.  咁比 d waiting list / reject 既 mami 講下自己既感受啫, 我覺得都唔係咩大不的事了.

原帖由 chu__chu 於 10-12-28 11:12 發表

Congratz Fishlo, 下年我個女有機會同你個女同班喎....

我在同意所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝的同時, 係唔係都要考慮一下當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 要調整一下自己的expectatio ...

原帖由 Fishlo 於 10-12-28 10:15 發表
終於有機會講"收咗亞女啦"! 雖然係PM offer 都好開心!

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖,  ...

所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝, 呢點我唔會有異議, 但當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 係唔係要調整一下自己的expectation呢? 為什麼非要說學校不是呢?

面試的標準事前(什至事後)所有家長都唔知, 又何來不公平之有?

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

只可以講唔好彩, 我囡一直都表現好乖, 排隊等 in 大半個鐘, 其間無扭過計.  入房自己坐低, 問左 6 條問題, 答晒, 派糖有講多謝及 byebye, 不過係 waiting list.  唔知係唔係當日我地 in 我好晏, 差唔多五點幾, 可能老師 in 到麻目左, 又或者已經收滿人, 所以 in 得好都係 waiting list.  同日上午我地都有去另一間女校 in, 亞囡表現差唔多, 我可以講 gh 仲好d, 不過呢間學校都有 offer, 所以我只可以講同 gh 無緣啦, 唔收又唔會好唔開心, 因為另一個offer 都係天主教女校 + 英文私小, 而且我都仲 struggle 緊讀 local school 定 international school 好.

Congrats to those who got offers
原帖由 Fishlo 於 10-12-28 10:15 發表
終於有機會講"收咗亞女啦"! 雖然係PM offer 都好開心!

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖,  ...

‹ 上一主題|下一主題