用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有D中學已出叩門安排
樓主: jackjackwin
go

有D中學已出叩門安排   [複製鏈接]

sunnygirl 發表於 16-6-16 21:36
kings 原來唔接受同區叩門,如果真係同區去叩會點? 連form都唔收?

...
KINGS要六年級上下學期中英數最起碼A-, 有幾多個考到又派得唔理想去叩門?

little_yolky  學校無A-呢一級,即係要全A  發表於 16-6-30 13:09
山海兒女  我校級一也不達標  發表於 16-6-20 14:27

引用:希望大家都不必叩門,但我問左以下學校,比

原帖由 aeiou_drm 於 16-06-17 發表
希望大家都不必叩門,但我問左以下學校,比大家參考下。

1.   St Louis - no application form, just hand ...
thanks!

希望大家都不必叩門,但我問左以下學校,比大家參考下。

1.   St Louis - no application form, just hand in referral letter, p5,p6 results copies and other relevant information, starting from 5/7

2.  Wah Yan Hong Kong, download application form from school web by the end of June

3.  Ramondi College - collect application form 'IN PERSON" .  hand in relevant information as stated in the form

4.  SKH Tang Shiu Kin - no application form, hand in relevant information starting from 5/7

jackjackwin    發表於 16-6-22 12:14

中,英,數都要有 A-, 機會仲難過自行同大抽獎。

QES :
http://www.qes.edu.hk/
Methodist College :
http://www.mckln.edu.hk/news_inner.php?id=186

回覆:有D中學已出叩門安排

其實好多學校嘅扣門都安排得幾好,自行有報嘅只需交補充資料,部份學校(如KC,SJC)首日唔收表格,所以只要事前check清楚,作好準備,放榜後決定要扣門時亦唔會太匆忙!

王家爸爸  呢兩間考筆試最公平。   發表於 16-6-17 14:25

引用:Quote:Band5+發表於+16-6-17+10:02+KC未到

原帖由 王家爸爸 於 16-06-17 發表
以前KC係先做卷,後面試,唔知道目前是否一樣。

KC依家揀人面試only, 直接見校長&senior teacher

王家爸爸,KC 至少四年前(即今年中四升中五嗰屆)已開始沒有筆試了。

王家爸爸  唔再先做卷?  發表於 16-6-17 13:23

醒目開學勳章

JasperMelody 發表於 16-6-17 09:27
其實間間都全A先可以叩,但我相信我校只有3-4個人可以全A

same same
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Band5 發表於 16-6-17 10:02
KC未到面試,就先考下學生同家長嘅中文理解,不過我覺得考題出得有問題!

...
以前KC係先做卷,後面試,唔知道目前是否一樣。

引用:Quote:JasperMelody+發表於+16-6-17+09:27+

原帖由 王家爸爸 於 16-06-17 發表
如果係仔,你試下SJC、KC、SPC、LSC呢啲相對比較講實力多過成績表數字既學校。 ...
請問知唔知bps 同ssgc 睇實力定成績重d?

王家爸爸  觀察所見,女校一般都比較重成績。  發表於 16-6-17 10:21

引用:Quote:原帖由+BallBallMaMa+於+16-06-17+發

原帖由 sunnygirl 於 16-06-17 發表
原來我理解錯左
KC未到面試,就先考下學生同家長嘅中文理解,不過我覺得考題出得有問題!

JasperMelody 發表於 16-6-17 09:27
如果係仔,你試下SJC、KC、SPC、LSC呢啲相對比較講實力多過成績表數字既學校。

引用:其實間間都全A先可以叩,但我相信我校只有3

原帖由 JasperMelody 於 16-06-17 發表
我地學校都係

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+16-06-16+發表k

原帖由 BallBallMaMa 於 16-06-17 發表
Kings從來冇話過唔收同區叩門喎,人地淨係話他區都可以叩乍喎
原來我理解錯左

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸  全A?  發表於 16-6-17 09:40

引用:Quote:原帖由+WAIWAI100+於+16-06-16+發表h

原帖由 sunnygirl 於 16-06-16 發表
kings 原來唔接受同區叩門,如果真係同區去叩會點? 連form都唔收?

...
Kings從來冇話過唔收同區叩門喎,人地淨係話他區都可以叩乍喎

sell2japan    發表於 16-6-24 12:20

回覆 sunnygirl 的帖子

咪 form 照收,下過無下文,費事家長.....

引用:+http://www.kings.edu.hk/pages/admission

原帖由 WAIWAI100 於 16-06-16 發表
http://www.kings.edu.hk/pages/admission/admission.htm

jackjackwin 發表於 16-6-16 16:29
Sharing :
上智:
http://www.htc.edu.hk/files/20160616-waiting.pdf
多謝各位提醒
‹ 上一主題|下一主題