用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 ...
樓主: awah112
go

博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 [複製鏈接]

chunyatmama 發表於 13-9-30 17:17
If just on the eternal life issue, both catholic and Christian are the same.  Guess you have a lot  ...
中國古訓:便宜莫貪.......太so既野都系望下就算啦.....費事希望愈大,失望愈仲大.....

獨孤求敗 發表於 13-9-30 16:57
首先,你對「霸道」之理解很有問題,其次,你對宗教之認識及理解更加很有問題,是實上,在任何宗教的角度上只有相信「神」,才能得到救贖,否則死後不會有好下埸,所以,即使以你對「霸道」之理解,也不只限於基教。
首先,你對「霸道」之理解就真的很「霸道」.......
大部分中國人,印度一向都信滿天神佛架啦。仲有信滿天神佛都仲要有善心......
不會好似基督教唯一神論甘「霸道」,只要信就信者得救 .......我已經承認對天主教完成冇接觸, 但我聽過天主教徒講佢地雖然都系唯一神論, 但對教徒就好似冇"信耶穌,得永生" 呢D期許.......

samuel89 發表於 13-9-30 16:42
唔系瓜.....
信耶穌,得永生(唔信就永火BBQ).....系唯一真理, 應該系基督教卦......
...

If just on the eternal life issue, both catholic and Christian are the same.  Guess you have a lot of mis-understanding for these two religions.  Why not give yourself a try to understand more.

引用:Quote:nintendo+發表於+13-9-30+16:11+天主

原帖由 samuel89 於 13-09-30 發表
Thx 天堂兄詳細解釋!.....
基督教讀書果陣接觸過,天主教如你所說印象中與基督教大至相似,所以冇興趣去了解, ...
不敢大你,只講其中一樣不同之處:天主教的《舊約聖經》有46卷,基督宗教《舊約聖經》有50卷。是否有分別,閣下自行判斷及研究吧!

quenlyfa  奇怪啦! 我睇咗十年基督教聖經 (包括中英文不同版本), 都係舊約39卷新約27卷, 合共66卷書.  請問你的50卷是那裏來的? 錯體印刷?  發表於 13-10-9 23:25

獨孤求敗 發表於 13-9-30 16:32
你又搞錯,比較開明啲嘅係基督教,比較霸道啲嘅係天主教。
唔系瓜.....
信耶穌,得永生(唔信就永火BBQ).....系唯一真理, 應該系基督教卦......

醒目開學勳章

引用:Quote:samuel89+發表於+13-9-30+15:44+哦..

簽名被屏蔽

nintendo 發表於 13-9-30 16:11
天主教基督教大至相似,就例如人家説的天下武功出少林,但後來多了派別。
天主教只有一個,中央聽命Vatican ...
Thx 天堂兄詳細解釋!.....
基督教讀書果陣接觸過,天主教如你所說印象中與基督教大至相似,所以冇興趣去了解, 估唔到俾陳sir同1773大到投晒降.......

引用:Quote:1773+發表於+13-9-30+15:36+天主教同

哦....真系唔知道.....我只知道1個信聖母多d,比較開明d, 1個信聖子多d,比較霸道d,信者得救,唔信就一定要落 ...
天主教基督教大至相似,就例如人家説的天下武功出少林,但後來多了派別。
天主教只有一個,中央聽命Vatican,但也有不同分會,有不同的mission。
基督教各會自己獨立運作。
至於聖經,內容都大至相同。只是大家 interpretation and teaching有不同。
現代各教會,是主張互相要 respect。

1773 發表於 13-9-30 15:36
天主教同基督教的聖經是不同的
哦....真系唔知道.....我只知道1個信聖母多d,比較開明d, 1個信聖子多d,比較霸道d,信者得救,唔信就一定要落去永火BBQ....

引用:Quote:awah112+發表於+13-9-30+12:17+基督

大家都系信本聖經啫........本質根本冇唔同的呵。
天主教同基督教的聖經是不同的

ANChan59 發表於 13-9-30 15:08
你可能誤會了佛教,風水術數跟佛教沾不上邊,道教機會多些。
多謝指正...........他應該先諗諗點向太上老君交代就真。

我將滿天神佛,道教,佛教都歸晒玄學,  的確誤會了真正佛學,謹此致歉

samuel89 發表於 13-9-30 14:56
呵呵.....他應該先諗諗點向佛祖交代就真。
你可能誤會了佛教,風水術數跟佛教沾不上邊,道教機會多些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-30 12:20
他不用向人交代,不過要向上帝交代。
呵呵.....他應該先諗諗點向佛祖交代就真。

awah112 發表於 13-9-30 12:17
基督同天主教唔同的。
大家都系信本聖經啫........本質根本冇唔同的呵。

samuel89 發表於 13-9-30 12:11
其實香港領洗證是否甘難攞架????我見陳生好似勁易啫, 仲可以連名都改埋叫peter...... ...
他不用向人交代,不過要向上帝交代。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Artie+於+13-09-30+發表應該

原帖由 ANChan59 於 13-09-30 發表
政府應該不會干涉,教區及學校決定。
就是聽聞菲律賓領洗紙已經不承認。不知道有沒有網友知道詳情?

‹ 上一主題|下一主題