用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

醒目開學勳章

me too . 但係我仔唔夠高, 平時又無玩開, 點會入到籃球校隊.

你亞仔好可惜呀, 做小一特攻好玩加, 不過呢D真係機會掌握係自己的手中, 佢放棄咗就無啦.

就如今年去河源, 我咩話人哋星期五要交通告, 佢星期六先俾我, 星期一佢交返去, 人哋唔收了.

上年又係咁, 自己先話唔參加去孔子的故鄉, 咁連俾老師選擇的機會都無啦.

原帖由 sara11 於 10-9-7 10:16 發表
我都好想呀仔試下打籃球,可惜驚太忙,所以都無參加選
拔!
呀仔仲衰到自已推左學校既小一特攻,其實呢個活動幾有意義,真係俾佢激C!

...

zoey,
小一特攻係去幫小一學生適應校園生活,真係好有意義架! 呀仔話小息好想去玩,所以唔參加!

樂團小一係主要學口風琴,到小二再分配唔同既樂器。我仔係第一年既成員,當年全部都分配學長笛,佢都學得好開心。今年小一迎新日佢都有份表演!
學校有好多課外活動,亦都好鼓勵小朋友參加。應該遲D會有節奏樂、中文集誦、合唱團等等。
你女響邊度學游水架?

原帖由 zoeywen 於 10-9-7 10:47 發表
Sara : 小一特功 是否幫小一新生 呀 ? 如果是 其實應該 幾好玩 ..... 幫到人同埋學到野.... 不過 呢 d 都係 我地大人想法 ....... 小朋友想法真的很不同.... 你有冇問下佢點解 ?

你地現在 甘 快討論 課外活動 .... ...

醒目開學勳章

lkv ,無呀, 要等五年級, 我等呢一日等咗好耐啦.
因我好想好想亞仔打羽毛球
佢都好鐘意

但如果同羽毛球無緣, 就會改打乒乓球啦, 但二者不能並存.  因打羽毛球手腕要硬, 打乒乓球要軟. 平時玩就無所謂, 專業就唔得.

原帖由 lkv945 於 10-9-7 09:54 發表
各位早晨
雪文,3年級有無羽毛球隊啊?我仔喜歡打羽毛球   

醒目開學勳章

Sara : 小一特功 是否幫小一新生 呀 ? 如果是 其實應該 幾好玩 ..... 幫到人同埋學到野.... 不過 呢 d 都係 我地大人想法 ....... 小朋友想法真的很不同.... 你有冇問下佢點解 ?

你地現在 甘 快討論 課外活動 .... 我只收過 游泳 同 埋 樂團 (唔記得原本個名)...... 二個......其他應該都冇份啦.....

游泳  : 阿女出面學緊, 應該 會學落去.... 教佢的姐姐 , 教得幾好.....

樂團 : 唔知阿女喜歡 定不喜歡.... 但 佢 daddy  一得要佢學 piano ...... 之前 已經 學緊 ...... 生 弟弟時 停左 ..... 不過見佢唔係甘 想學......

原帖由 sara11 於 10-9-7 10:16 發表
我都好想呀仔試下打籃球,可惜驚太,,所以都無參加選
拔!
呀仔仲衰到自已推左學校既小一特功,其實呢個活動幾有意義,真係俾佢激C!

...

我都好想呀仔試下打籃球,可惜驚太忙,所以都無參加選
拔!
呀仔仲衰到自已推左學校既小一特攻,其實呢個活動幾有意義,真係俾佢激C!

原帖由 雪文 於 10-9-7 09:28 發表
都話未有囉.

我昨日推咗足球同藍球校隊選拔, 五年級唔可以有太多時間去訓綀, 游水, 奧數, 羽毛球就OK啦

希望快D有羽毛球校隊選拔, 仲要祝我仔好運.

...

醒目開學勳章

LokLok89 : thanks for your reply!!!! 我都覺得 Ms Liu 幾好........有小小幼稚園老師的感覺, 希望 冇感覺錯啦......

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-6 17:03 發表
佢都做過我個囝囝班主任,我都有時打返學校電話遘通及小一開學初期佢會打比妳講小朋友適應如何.

醒目開學勳章

各位早晨 !!!!!

嘩 ! 雪文 你仔仔囡囡 每天都甘早起身.... 仲甘好很 中英文 各讀一次 , 我叫阿女讀中文 一次 佢同我, 昨晚 已讀很次, 為何仍需讀........!!!!

原帖由 雪文 於 10-9-7 09:25 發表
各位早晨 !

今朝我精神飽滿, 我對仔女又早起, 咁早起身無所事事, 6點20分我忍唔住爬起身陪佢哋早讀, 中英課文各讀一次, 我仔好唔情愿, 態度麻麻地

明天我講唔可以再咁早起啦, 要較閙鐘瞓到六點半先好起身 ...

醒目開學勳章

各位早晨
雪文,3年級有無羽毛球隊啊?我仔喜歡打羽毛球
原帖由 雪文 於 10-9-7 09:28 發表
都話未有囉.

我昨日推咗足球同藍球校隊選拔, 五年級唔可以有太多時間去訓綀, 游水, 奧數, 羽毛球就OK啦

...

醒目開學勳章

都話未有囉.

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-6 16:59 發表

我都未收到啊

醒目開學勳章

各位早晨 !

今朝我精神飽滿, 我對仔女又早起, 咁早起身無所事事, 6點20分我忍唔住爬起身陪佢哋早讀, 中英課文各讀一次, 我仔好唔情愿, 態度麻麻地

明天我講唔可以再咁早起啦, 要較閙鐘瞓到六點半先好起身, 我怕佢二個瞓太少精神唔夠.

Good morning!

雪文囡囡 :
快高長大,精靈可人

佢都做過我個囝囝班主任,我都有時打返學校電話遘通及小一開學初期佢會打比妳講小朋友適應如何.
原帖由 zoeywen 於 10-9-3 15:56 發表
其實我 見到上年 1 F 好多同學都升上 2A or B , 所以 我都唔覺得 有何 問題 ...... 只係個二位家長的對話.......

係呀 ! 係 Ms Liu 教中文的, 有教你小朋友嗎 ?

...

原帖由 lkv945 於 10-9-6 12:32 發表
請問興趣班資料派佐未啊 我仔話老師問有無同學有興趣參加乒乓球班,點解無通告返

我都未收到啊

醒目開學勳章

原來系甘 明白啦
原帖由 雪文 於 10-9-6 16:14 發表
問咋, 問咗會叫你去打一場來選掛, 今年早咗三年級有校隊

醒目開學勳章

Thank you Zoe

原帖由 zoeywen 於 10-9-6 15:40 發表
雪文 : Happy birthday to your daughter!!!!!

祝佢身體健康, 快快樂樂 !!!!!

醒目開學勳章

問咋, 問咗會叫你去打一場來選掛, 今年早咗三年級有校隊

原帖由 lkv945 於 10-9-6 14:51 發表
原來系校隊 校隊唔系要選拔嗎 報名參加就得啦  

醒目開學勳章

雪文 : Happy birthday to your daughter!!!!!

祝佢身體健康, 快快樂樂 !!!!!

原帖由 雪文 於 10-9-6 09:38 發表
各位早晨 !   

今日我個寶貝女生日, 希望佢開心快樂, 身體健康

醒目開學勳章

原來系校隊 校隊唔系要選拔嗎 報名參加就得啦
原帖由 雪文 於 10-9-6 13:06 發表
未派.

我囡咁講, 上星期老師問有無人有興趣參加乒乓球校隊, 有興趣的請舉手.

醒目開學勳章

Sara : 我睇咗校園電視台北京之旅啦, 真係好正wor,行程豐富, 我仔女睇咗都話想去.

原來北京的小學咁大咁新, 設備又齊, 大開眼界

各位有時間都去睇睇啦
‹ 上一主題|下一主題