用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
樓主: antonyada
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 18-8-27 09:30
自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣 ...
我基本上同意,但係覺得最好先考慮讀唔讀得掂。

回覆樓主:

綜合咁多位既經驗,相信要點樣面對黎緊既選擇',各位小六家長應該有些方向了。總括都係要心中有策略,有兩手準備成功機會就大增。

little_yolky 發表於 18-8-27 09:17
其實讀高一線既情況响B1直屬學校會普遍出現, 一定有一批B2生可以順利抽入。 ...

所以參考DSE往績會有另類參考性~~~

除非堅持深信中學會勸退學生~~~

自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣人,睇本區同Band位多定少,著重填表策略,我覺得同自行分開考慮。

王家爸爸 發表於 18-8-27 00:34
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

...
其實讀高一線既情況响B1直屬學校會普遍出現, 一定有一批B2生可以順利抽入。

一,二次考試。真係能評估到1A 定1B, 根本係定吾係,係知架,吾勤力但有思考,上堂專心,好記憶力,對得失看得開,有自信,社交能力強,愛看書但又會去玩,有獨立判斷力,唔洗父母協助讀書,但仍能科科A,已經顯現到
1A 係咪一定配1A 校呢?我覺得吾係一定架
1A 去左1B校,係咪嘥左呀!吾係架,反而大把在手,輕輕鬆鬆添
1B 去左1A 校,係咪著數左呢?吾-定架,可以嚇親架

Jasmine-4711 發表於 18-8-26 14:02
自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾 ...

有d小朋友會下學期先發力或,呈一呈二出來系band1b, 考埋呈三1a有可能,又或邊緣變band1,'既然有喜歡高一格的學校,應該要試下, 見過有後悔例子,如果本區吾夠band1位,可以填表時保守d,無理由自行就要投降

Jasmine-4711 發表於 18-8-26 14:02
自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾 ...
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

angiehouse 發表於 18-8-23 20:16
提議自行高一格,1C選1B,1B選1A, 當然選個間系自己中意啦,吾得大抽獎隋時入番
...
其實好睇邊區,如果區內B1位多,可以咁做;如果區內B1位唔夠,最好保守啲。

回覆樓主:

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾,入左我都有排担心。咁不如報d本區或他區啱佢程度的。

Ktfk 發表於 18-8-25 15:27
-回覆 abcbb 的帖子

我都係咁認為,如果仔女自己咁有思想,係值得自豪嘅事😘😘

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:22

[/url

回覆 abcbb 的帖子

好欣賞。
小六朋友仔有咁識諗同咁堅定嘅心態已經嬴了好多人。入唔入到1a已是其次。
做父母有咁乖嘅子女必定開心不已。

fionaytwong    發表於 18-8-25 17:38

abcbb 發表於 18-8-24 10:53
同意, 我小朋友Band 1A 成績, 自一1A校, 自二 1B 校.  入了1B校.  因大抽獎沒選1B校, 肯定自行入.  同班一 ...
仔女開心, 我們比她們更開心, 安全感受非言語形容, 總之係滿足,

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:20

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-24 07:58
升中選校最重要是學校理念是否與家長相乎,小朋友能力是否可達,唔一定要睇高一缐,鷄頭定鳳尾,任君選擇, ...

完全同意。找一間適合孩子的學校其實更重要。

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:19

醒目開學勳章

CMMANDY 發表於 18-8-23 22:55
好贊成樓主的分享, 打一篇文章, 說出心聲,心得, 感受給後輩, 好難得, 多謝妳,  ...
同意, 我小朋友Band 1A 成績, 自一1A校, 自二 1B 校.  入了1B校.  因大抽獎沒選1B校, 肯定自行入.  同班一半同學入了1A校, 很多老師, 家長為我小朋友感到不值, 因成績好但入不到1A校.
放榜那天, 我問佢叩不叩門?  佢話No. 佢話很高興1B校欣賞佢, 佢有信心在1B校發揮更好, 更開心!  有時, 小朋友的想法, 家長未必估到.

BHT    發表於 18-10-9 19:37
ppww    發表於 18-10-9 08:53
Joyceyim    發表於 18-8-27 10:59
YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:19
Ktfk    發表於 18-8-25 15:23

升中選校最重要是學校理念是否與家長相乎,小朋友能力是否可達,唔一定要睇高一缐,鷄頭定鳳尾,任君選擇,只要適合孩子就是最好的學校,最重要一點是入了都不會後悔的學校才好選。

Joyceyim    發表於 18-8-27 10:57
王家爸爸    發表於 18-8-27 00:36
YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:17

978212 發表於 18-8-23 23:46
唔使吓吓睇高一綫嘅,最緊要程度啱小朋友。

其實睇高一線嘅定義只在成績上為基礎,但選校係咪揾間理念同教學模式合適自己小朋友呢?小學階段應付考試測考,若小朋友乖巧聽話再加上家長幫忙;不難取得好成績。但上中學嘅學習不再是勤力就得。靠學生自己探索、分析、批判去學習解難。所以揾間合適自己程度嘅中學,佢自己有成就感又享受中學生活不是更好?
:-P

唔使吓吓睇高一綫嘅,最緊要程度啱小朋友。

王家爸爸    發表於 18-8-27 00:36

好贊成樓主的分享, 打一篇文章, 說出心聲,心得, 感受給後輩, 好難得, 多謝妳, 前年, 自行一選本區心儀, 自二選他區心儀, 乙一照選自一, 最後中左自二, 由於自二無他區位, 而甲部只填了一間, 非自2 校, 所以肯定係自2 入左, 一年過去, 仍好回味學校的賞識, 非常開心充實, 原來人最開心, 係生活係自然和舒服的環境中, 找好學校就是找一間適合自己的學校.加油呀!

joeyxlma 發表於 18-8-23 21:54
其實到中學叩門,係唔係有好多中學介意自-1-1?
同區叩門先難,有君子協定。沙田同區叩頭都唔掂。
‹ 上一主題|下一主題