用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話   [複製鏈接]

回覆:一段我與直資校長的對話

我諗係T校,因為校長都有比小六作品比我地睇。

當年3rd interview 時,校長也有問有否考慮過自己區內的津貼小學,和我們説其實他們也辦得好。我第一個感覺是校長希望家長唔好盲目追尋直資學校,津校也有不錯的選擇,更重要是知道家長是否與學校有共同理念,純sharing.說話十分親切呢!

樓主,如果是T校,我估你諗多咗。T校學費唔貴,好多人都afford 得起,可能佢真是關心你住得遠,要小朋友捱六年長途車。

is it really principal of Txx?  i don't think he is like that wo, he very nice principal.
but not many school have 3rd interview with Parents, which school then ?

回覆 AgapePa 的帖子

日本有金田一,香港有 AgagePa

樓主, 你很介意自己"沒有中產生活", 唔想自己的子女因此而被學校拒絕嗎? 我睇校長的說話, 唔覺得佢睇低你喎. 見校長, 當然就係互相了解下大家對小朋友栽培的方向, 佢講其他家長點栽培, 你可作為借鏡, 大家share一下而家. 除非當時校長好明顯態度惡劣, 用鄙視眼神望著你兩公婆, 唔聽你地答話只一輪嘴踩你, 否則, 佢未必係你諗嘅意思呢.
而且, 事隔一年了, 你何需耿耿於懷呢.

brrbaby2007  agree  發表於 14-4-3 12:27

真是T校嗎?我們見過校長,覺得他好有誠意和理念,後來放棄學位,我老公直頭話吾捨得,覺得對吾住校長。

一句說話,未必系果個意思的。我識人讀緊,都系普通家庭

引用:最緊要依家讀得開心又適合,+過左去唔好再嬲

原帖由 linhorma 於 14-04-01 發表
最緊要依家讀得開心又適合, 過左去唔好再嬲了...
讚成

最緊要依家讀得開心又適合, 過左去唔好再嬲了...

"學校會收來自不同階層學生", 呢句每一間直資學校都會咁聲稱啦, 唔通開宗名義話只收有錢人子弟咩???

前兩年政府都有報告揭示, 絕大部份直資學校都"唔需要",  "無用" 助學金資助學生啦......

可能校長對心儀人選的家長NICE, 但對不合心水的態度唔同囉......

直資根據家底來考慮收生, 一D都唔奇.....

醒目開學勳章 王國長老

同一句話, 唔同人有唔同解讀模式, 同一個簡介會, 唔同人去有唔同感受
所以幾時都話, 去多幾次, 認識多d, 外人講到天花龍鳳都無用, 唔岩key就係唔岩key, 祝願各位小朋友都入到心儀嘅學校

我無意公開校名,我只想大家留意直資的其中一個玩法,大家無謂去猜度吧!大家又點知我報了多少間直資呢!

我孩子去年也入了第三輪TXX 面試,有offer但沒有註冊,只見校長,他給我們印象很好,他還跟我們説學校有來自不同階層學生,有些家庭還需要fee remission.  我相信樓主只是言語間誤會.

回覆 ha8mo 的帖子

我不是那位校長,不知道佢咁問有乜意思.可能真係開場白或者過場而已.who knows?
我都去過某校3rd in見校長,大家傾咗20幾分鐘,如果每句都思考佢咁問咁講背後既意思,咁自己會好辛苦架.例如佢最後同我講,遲啲我地會收到信, 可能會係waiting, 亦可能會係accept. 難道按佢講既先後次序係透露咗我會收waiting? 結果唔係咁. 另外,我識得有朋友,在3rd in 見家長時,校長傾偈時有同佢地講,其實區內仲有很多很好的官津校,例如XX( 校長更點埋名話邊間津校好), 我朋友當時心諗>冇運行了,連校長都推薦其他津校,咁即係收reject/waiting 多, 但結果佢地係收accept letter .  :)

其實去到3rd in,我相信大局大致已定.實在不必在意校長某一言半句,放鬆自己.仲有,搭地鐵很失禮嗎?

brrbaby2007  agree  發表於 14-4-3 12:26
PotterLai    發表於 14-4-1 18:19

其實本來考小學就係一個配對遊戲,大家均希望選擇一間合適小學或學生來就讀及培養,學校為提昇教學質素而挑選學習背景較接近的學生也合情合理,為何現今那麼多家長報讀直資,何嘗不是害怕大抽獎的制度而不幸跌入一些校風較差或充斥新移民的學校(本人絕不歧視新移民,只是大家對小孩教育理念及文化背景不一樣,故能避則避而已)這樣的學校即使有教無類,但又有多少家長真心願意報讀呢?
在競爭激烈的面試中,能入選3in,相信樓主的囡囡也定必聰明乖巧,但光看樓主的片面之詞,其實不同人也可以有不同理解,或許校長會想到車程過長會影響時間分配,以及你們面對這問題時的處理態度均是考慮之列。試想想,假使學校收了,但每天來回要花上2小時以上在車程上,別說成人,小孩也很辛苦吧,對學習及時間管理真的沒有影響嗎?再者,以校長及副校的工作量,仍抽空去一一與家長面見,這是十分認真及負責任的態度,又有多少學校的校長能做到這點呢?

引用:如果係超多人爭既直資,我諗唔會同副校一齊

原帖由 silvia_ng 於 14-04-01 發表
如果係超多人爭既直資,我諗唔會同副校一齊見,再者,想當年我報地址係深水埗舊區,我地都收左呀!反而有間 ...
似係你嗰間啦。你報嗰年邊有咁多人爭。

不過我又覺得同一句說話,語氣,每個人解說都唔同,樓主、蕭阿姨都唔好耿耿於懷啦。

引用:又到金田一出動,全港只有21間直資小學,+會

原帖由 AgapePa 於 14-04-01 發表
又到金田一出動,
全港只有21間直資小學, 會收女仔只有18間,
落地鉄要行15分, 有3次面試, 只有兩間.
哈哈,樓主好似入咗港同喎

引用:又到金田一出動,全港只有21間直資小學,+會

原帖由 AgapePa 於 14-04-01 發表
又到金田一出動,
全港只有21間直資小學, 會收女仔只有18間,
落地鉄要行15分, 有3次面試, 只有兩間.
咁!樓主2間都有報

‹ 上一主題|下一主題