用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

hayamama:

我d朋友同我講笑, 叫我記得帶定d化裝品去生仔, 話唔埋有得上鏡, 就可以化個靚裝wor....

等我都同大家拜定個早年先....祝大家牛年 "身體健康" "心想事成" "風生水起" 小朋友 "學業進步" "科科一百分"
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyng,
好耐無見啦~真係以為你已經生咗!
改咗名未呀?你估我地會唔會年初一見到你同你牛仔上電視?祝你BB肥肥白白,你就身體健康,兩位千金聽話孝順。
.
祝大家來年都順風順水,日日有工開,晚晚有飯食,個個有糧出!

原帖由 alkyng 於 09-1-14 00:21 發表
hi...hi...hi...

見到你地上來發表真係好開心 , 我以為你地唔再上來tim呀.

我預產期係年初一呀(係仔仔黎架)....不過依家都仲未有反應...可能佢知天氣凍, 想留響我個肚到多一陣 .

我個女聖誕前已 ...

hi, 你好!
真巧合,當年我仔預產期又係年初一,心想 : 咪無得去拜年? 未過十二朝朋友又吾來得, 咪好悶. BB好似聽到咁,結果過咗年,足42週, 元宵節先出世.  足月B硬淨d,抱上手吾似豬膏,自己無咁怕.

加油!

原帖由 alkyng 於 09-1-14 00:21 發表

見到你地上來發表真係好開心 , 我以為你地唔再上來tim呀.

我預產期係年初一呀(係仔仔黎架)....不過依家都仲未有反應...可能佢知天氣凍, 想留響我個肚到多一陣 .

我個女聖誕前已 ...

我個女聖誕前已經考試, 放假前已派成績表, 今次全班考第五名, 不過總平均分就差過上年少少, 中文及英文都退左步, 班主任同我講, 覺得阿女應該可以再好d, 所以都要阿女繼續努力. 不過之後都要靠阿女自己去讀, 我都唔得閒理咁多, 農曆年後我地即刻測驗tim, 到時都唔知測成點.

唉,今日第一日考試就滑鐵盧!
呀女一向中文都幾好,就算以前小一用普通話教學及學習併音都有98分,今年第一次大測驗都有90分...點知今日佢返嚟,我問佢考成點,佢話都ok...到3點幾時,老師打電話來;佢話呀女今日考得好差,老師話佢好早已經做完份卷,跟住'爬'咗係張枱到。由於呀女上星期生病了數天,老師好擔心的問我會唔會係佢精神仲未回復過來,還是心散~我好唔開心!其實我都覺得有壓力,一來個女真係未完全灰復過來,佢溫書時佢都話頭暈及心口仔痛,我唔敢過份迫佢,但又唔想比佢鬆懈下來...現在變相好像是自己懶散了,感覺就像是我害了好一樣,因為沒有好好督促她...

原帖由 MIHO.WAH 於 09-1-12 22:27 發表

DEAR HAYAMAMA

又真是喎, 如我也會像妳一樣攪生日會在生日前la, 那會選生日後....可能他是以外國人來看吧 !

小朋友就是這樣, 我仔仔今次溫習比起之前重不在心溫 都不知道是否自已為okay 及不在緊張了 ...

原帖由 hayamama 於 09-1-12 22:03 發表
MIHO,
真係好鬼耐無見你出現啦!呢到真係難搵過以前,所以少咗好多媽咪上嚟囉!
我地係2測2考呀!聽日考中文,不過今次我都懶散咗,無咩點同呀女溫習,我都係咁已叫佢自己go thru晒課文就是了。不過我都好擔心佢數學,雖然 ...

DEAR HAYAMAMA

又真是喎, 如我也會像妳一樣攪生日會在生日前la, 那會選生日後....可能他是以外國人來看吧 !

小朋友就是這樣, 我仔仔今次溫習比起之前重不在心溫 都不知道是否自已為okay 及不在緊張了.
MIHO

MIHO,
真係好鬼耐無見你出現啦!呢到真係難搵過以前,所以少咗好多媽咪上嚟囉!
我地係2測2考呀!聽日考中文,不過今次我都懶散咗,無咩點同呀女溫習,我都係咁已叫佢自己go thru晒課文就是了。不過我都好擔心佢數學,雖然乘數表及加減題都好有把握,但係今年有好多tricky嘅羅緝思考題目,有d跟本就唔合羅緝,攪到呀女好混亂;好似有題問:如果1月9日是小明生日,媽媽想在最近的星期六給小明慶祝,應該是在那一天? 我教呀女選未到生日的那個星期六(1月6日)為答案,點知老師話係1月13日! 係咪吹漲?!  英文同常識又好似唔知叫佢讀咩好... 見到個女咁疏附;我自己就好驚,好似係我考試多d!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-1-11 01:24 發表

HI ALL

我有嘗試找此TOPIC但找了很多頁都沒有 ......我想妳們很久沒有來了.
今次我剛想到要來看看有沒有人找到及上來TALKING .

ALKYNG , BB何時出來見大家 ? 他是否BOY呀 ? 妳身體好嗎 ?小心近日 ...

原帖由 hayamama 於 09-1-10 21:42 發表
alkyng,
Long time no see! 而家上BK麻煩過以前,所以咪少咗上嚟囉。你點呀?我早前係商場見到你同大細女一齊,你個肚好大呀!幾時生呀?我都好耐無上嚟啦,因為之前公司好忙,仲裁員,雖然未到我個部門,自己都好驚 ...

HI ALL

我有嘗試找此TOPIC但找了很多頁都沒有 ......我想妳們很久沒有來了.
今次我剛想到要來看看有沒有人找到及上來TALKING .

ALKYNG , BB何時出來見大家 ? 他是否BOY呀 ? 妳身體好嗎 ?小心近日天氣很泠穿多D衣服.

HAYAMAMA

妳囡囡現在才考試即是貴校也是3考對嗎? 我仔仔在放聖誕節前已考完了, 成績像以前差不多. 不過英文的R&W比較失準不合格連英文老師都說怪,叫我們提高英文難度給他多做, 因他他英文G.E都有89分而英文聆聽都有成80-90幾分老師說忘了大約有.

祝妳囡囡考試科科取一條腸仔+兩隻EGG
晚了要睡覺
MIHO

alkyng,
Long time no see! 而家上BK麻煩過以前,所以咪少咗上嚟囉。你點呀?我早前係商場見到你同大細女一齊,你個肚好大呀!幾時生呀?我都好耐無上嚟啦,因為之前公司好忙,仲裁員,雖然未到我個部門,自己都好驚 ;係呢間公司做咗成11年,我算係高危一族。不過我同老公都覺得唔好諗太多,所以聖誕節時都唔理三七廿一,全家大細同埋我媽咪一齊開開心心去日本玩。見到呀媽同呀女開心嘅樣子,我同老公都無留手,隨得佢地買咩食咩,總知最緊要盡興!
我地下星期開始考試,你地呢?希望大家都考到好成績啦!
仲要係呢到祝各位靚媽青春美麗,小朋友學業進步,個個身體健康 !!!

原帖由 alkyng 於 08-11-29 23:17 發表
大家依家係唔係好忙呀, 點解你地唔見晒????? 趁我仲未去生bb之前, 多d上來傾下計啦....., 如果唔係我怕遲下真係無時間上來呀.

你地d小朋友上到小二點呀?????? 我個女都係同小一時差不多, 叫佢溫書都係慢幾拍, 不過 ...

大家依家係唔係好忙呀, 點解你地唔見晒????? 趁我仲未去生bb之前, 多d上來傾下計啦....., 如果唔係我怕遲下真係無時間上來呀.

你地d小朋友上到小二點呀?????? 我個女都係同小一時差不多, 叫佢溫書都係慢幾拍, 不過好彩就係今年做d抄寫功課快左 .

原帖由 Amytim 於 08-10-12 16:35 發表
各位媽媽,

請問可唔可以介紹尚德有邊間功課輔導好呀?? How much??   Thanks.

尚德只有一間但很難入. 我也不知道好不好.
我都想知道.
MIHO

我是住將軍澳的媽媽,但我不熟悉這區的小學,請大家指教:以下的小學好嗎??這些小學校風好不好??功課深唔深?中學派位如何?

天主教安德肋小學
將軍澳天主教小學
黃永樹小學
保良局馮晴小學
循道衛理小學
聖公會宣基小學

.
謝謝!!!  

各位媽媽,

這裡雲集不同將軍澳區小學的媽媽, 可否提供聖公會將軍澳基德小學, 港澳信義會明道小學和宣基小學的意見?

各位媽媽,

請問可唔可以介紹尚德有邊間功課輔導好呀?? How much??   Thanks.

原帖由 alkyng 於 08-9-5 15:32 發表
大家好.........

你地係唔係好忙呢...........點解唔見你地上來呀...........

我細女響八月中已經入讀k1, 只係喊左兩日就適應左, 都算好彩....但唔好彩就係....已經比同學仔傳染...發燒...咳...流鼻水... ...

alkyng, 恭喜你呀...九成係仔仔, 你老公實好開心..要事事小心呀, 個肚應該己開始大. 你都好辛苦, 又要照顧大女既測試功課, 又要照顧住細女返學...你自己要更加照顧住自己呀..

我己交左表, 報左將天...
希望大家都入到心儀既學校啦

Hi, Hayamama,

I've never moved.  I think you mixed up with other mummy living in Fu Ling Garden

My girl is just so so.  Those school book and homework is acceptable.  But those worksheet and assessment is quite tought and tricky !

My girl is quite a talkative, her oral is quite OK.  I prefer to share with a higher level (P2-3) than my girl.   Tabotabo, if you want to share with me, you may PM me.

I am living in Tseung Kwan O mtr nearby.

原帖由 hayamama 於 08-10-4 23:53 發表
Hi Lily,
Long time no see ! So, have u move ? I remember u used to live in Fu Ling Garden, right? How is your girl? Does she like the school in Lam Tin? And you, everything alright?
I know tabotabo i ...

Hi Lily,
Long time no see ! So, have u move ? I remember u used to live in Fu Ling Garden, right? How is your girl? Does she like the school in Lam Tin? And you, everything alright?
I know tabotabo is also looking for Native English tutor for her son in P2. Wud u like to pm her? Why u insist to have a P3 student to share with u?

原帖由 Lily2003 於 08-10-3 13:40 發表
Hi, dear all,

很久無上來 chat.  

請問有無 小三左右小學生肯同我 share :

私人鬼佬英語
(現在幼稚園教英語多年, 個人覺得佢幾好)
@200/ hour
after sharing : @$100/hour
venus : 在我家 (nearby Tseung Kwa ...

有無將天家長呀 ? 我想問吓小一測驗既問題, 唔知佢地用什麼形式測驗呢 ?  e.g. 是非題, 填充...
其中以Science最難搞, 做工作紙唔識解題就已經唔駛做, 有無高班家長可指點迷津.  Thanks.  

Hi, dear all,

很久無上來 chat.  

請問有無 小三左右小學生肯同我 share :

私人鬼佬英語
(現在幼稚園教英語多年, 個人覺得佢幾好)
@200/ hour
after sharing : @$100/hour
venus : 在我家 (nearby Tseung Kwan O mtr)
time : weekday 5:30 or 6:30pm

For details, please PM me.

elaineho73 / MIHO:

多謝你地呀... , 不過我老公一日未睇到個b出來, 佢都唔係太肯定自己真係會有個仔, 佢要睇到bb真係有"條條"佢先至會信:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題