用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?
樓主: stevepoon
go

為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [複製鏈接]

有兩個考生,一個係 daddy 帶,另一個係媽咪帶,兩位考生及家長的表現相若,如果你地係 interview o個位老師,會唔會對個由 daddy 帶的考生印象好 d 呢?

創價係唔係沒有NET呢?  INTERVIEW當日好似唔覺有?  需要出去補英文嗎?

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-24 15:13 發表

但係讀kln tong kinders咪一樣要補習,呢個game永沒法完

yeah,soka係好學校,唔好放棄.

原帖由 brandma 於 10-11-24 15:11 發表
我個friend個case同你一樣, 當年佢老公因為貪近入左將軍澳循道衛理, 而家個仔小一, 佢老公後悔到死, 個個月要洗好多錢請補習.

但係讀kln tong kinders咪一樣要補習,呢個game永沒法完
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 1# stevepoon 的文章

我個friend個case同你一樣, 當年佢老公因為貪近入左將軍澳循道衛理, 而家個仔小一, 佢老公後悔到死, 個個月要洗好多錢請補習.

補充多句...

如果INTERVIEW只可一位家長陪同,我C6一定推我去,佢驚挍唔掂阿囝。

原帖由 fishballbaby 於 10-11-24 15:05 發表
老師係會問DADDY問題架。
上星期六,老師問了我對小朋友的成長感受後,跟住就要DADDY講吓他的感受,我C6答得好過我好多,又"淡定"過我,可能佢平時開會做得PRESENTATION多,覺得好EASY。

但係我小朋友表現得唔好呀,9:00AM IN,對於 ...

老師係會問DADDY問題架。
上星期六,老師問了我對小朋友的成長感受後,跟住就要DADDY講吓他的感受,我C6答得好過我好多,又"淡定"過我,可能佢平時開會做得PRESENTATION多,覺得好EASY。

但係我小朋友表現得唔好呀,9:00AM IN,對於佢嚟講太早了,未瞓醒,唔願講嘢。

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:56 發表

咁你C6有冇同你一齊去in?
佢in既時候表現係點?

原帖由 小克 於 10-11-24 14:59 發表
面試唔係要虛偽講大話!而係要真誠講真話!

Agree
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 小克 於 10-11-24 14:59 發表
面試唔係要虛偽講大話!而係要真誠講真話!

無人要講大話, 但畢竟面試說話係要講技巧的~

回覆 19# stevepoon 的文章

stevepoon, sorry for my misunderstanding.  this year i will go to interview with my small son only!

原帖由 Smartterrence 於 10-11-24 14:17 發表
其實我老公都差唔多咋...又係話家長要答o個d問題好虛偽...話根本自己都唔係噤諗....我都有d嬲o架...但佢又好樂意請假陪阿囝去in創幼...同埋今日突然同我講...話我仲未諗到點面試答問題...不如妳教我啦...雖然我都氣 ...

希望我C6好似所講咁啦~

其實你地 c6 做邊行架?點解會咁怕答問題、咁怕答得唔好o既?定係各位俾得太高o既期望俾你地 c6,令佢地怕答 d 野唔o岩你地心意呢?

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:39 發表

但我之前聽有D媽咪既經驗,
有時老師會主動要求爸爸答呢D問題~
我真好擔心~
唔通我叫C6唔好去, 唔好搞亂檔咩

你唔洗太擔心呢方面, 我上星期六interview左, 我初時都打左張紙叫老公睇睇吓可能會問呢D問題, 但我老公一句叫我自己答, 因佢唔熟幼稚園既野, 佢最多只係和應吓. 當日老師問既問題由我一個人答晒, 佢有中途和應幾句, 我覺得咁都OK!

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
爸爸嘅concern都有道理…
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K ...

其實你所講既野, 我全部有都考慮~
其實我點解咁想女女讀創價, 因為我認為創價考直資牌面大, 而我都有心儀既直資學校~
但C6就話今日唔知聽日事, 而家個女先得2歲咁快講定中學既事, 話我嘥氣喎... 又話唔係名校先有好學生. Band 5 學校都有出6科A喎~
雖然我都認同唔係名校先出叻人, 但係差既學校就好容易學壞囉, 呢個先係我擔心既問題...

其實我老公都差唔多咋...又係話家長要答o個d問題好虛偽...話根本自己都唔係噤諗....我都有d嬲o架...但佢又好樂意請假陪阿囝去in創幼...同埋今日突然同我講...話我仲未諗到點面試答問題...不如妳教我啦...雖然我都氣氣地喇..不過我諗深一層...佢口話好虛偽...實為覺得難為情...怕瘀...驚自己講得好...(由此可見, c6唔係有心破壞..只係唔知點做, 想你教佢)

我咪同c6講...如果當日真係問你, 你就語氣好d, 講出一d正面說話...同埋, 我教佢27號當日面試, c6你主力陪住阿囝完成老師要阿囝既指定問題...而我就主力答老師問題..就ok啦~
所以你可問吓你老公其實係唔係驚唔識講..如係好似我噤, c6主力陪主個小朋友就得啦!

原帖由 sabrina91234 於 10-11-24 13:35 發表

我完全明白你感受,因為我同你一樣, 當年我家留下幼稚園收了女女,我也是非常喜歡創價,我老公同樣話我咁細就要小朋友坐校車及咁多人爭.....等
最後我都堅持去試唔想日後後悔~好好彩創價真的收咗女女~
去嘗試 ...

咁你C6有冇同你一齊去in?
佢in既時候表現係點?

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
爸爸嘅concern都有道理…
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K ...

我都同意你的意見, 如果車程真係太耐會有擔心, 現在阿囝係青衣返深水po, 自己覺得車程可以接受. 同埋, 收左之後, 我們好詳細咁傾過, 如果KG的小學收返阿囝, 我們好大機會俾佢讀上去...起碼不用再適應環境同埋呢間小學最出名係語言環境好, 多外籍老師.. 我們自己都好鐘意...
所以就算考到創價後, 你們都要諗諗小學的路怎樣編排.. 但我認為你C6唔會搞亂檔, 通常幼稚園都係問家長都係一O的好COMMON的問題,唔會太難答...
url=http://www.TickerFactory.com/]
‹ 上一主題|下一主題