用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? ...
樓主: zenwin
go

請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+23:00+升

原帖由 mcl203 於 16-12-10 發表
SPB 小學都係中西區 ~~~
SPB小學近幾年已由中西區舊址搬咗去域多利道口嘅新校舍。 屬南區地段~

mcl203  Thx...可能某網搞錯了 ~~~  發表於 16-12-10 23:54

babybear 發表於 16-12-10 23:00
升中係睇小學屬咩網去派。
若轉網, 例如由弱區轉強區, 可能會降band喎~
除非由強區轉去弱區就話升band啫~
SPB 小學都係中西區 ~~~

babybear 發表於 16-12-10 22:53
據我所知今年RC嘅升中派位的確派得唔錯~
升中派位結果令人興奮~
SPB 係 中環....係中西區 ~~~

babybear 發表於 16-12-10 23:00

除非邊緣人,否則點解擔心跌band?

引用:Quote:babybear+發表於+16-12-10+22:53+ 據

原帖由 siden 於 16-12-10 發表
住址網靚,學校升中網差有乜所謂?

babybear 發表於 16-12-10 22:53
升中派位結果令人興奮~

住址網靚,學校升中網差有乜所謂?

引用:RC+今年校網升中資料只寫79個升上高主教書

原帖由 JKR 於 16-12-10 發表
RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主 ...

升中派位結果令人興奮~

如果兩間比我揀, 我會揀RC!

原因好簡單, 就係因為SPB中學校網係南區, RC係灣仔區。
如果到時唔想上中學部, SPB就係揀南區中學網, 而RC呢? 就係灣仔網。

南區中學網 vs. 灣仔中學網你地又會點揀?

KikiDaddy 發表於 16-12-10 21:25
回覆 786 的帖子

For subsidized / government secondary schools, the reserved places for its feeder p ...

as i mentioned, this "flexibility" comes with the "subsidizing" and 直屬 nature of the "secondary" school, not the "private" nature of "primary" school.

SPC's DSE results are better than RC's in the past few years. I believe SPC's DSE results will continue to show an improving trend after the new principal on board.

That's why I said SPC is better than RC.

回覆 786 的帖子

For subsidized / government secondary schools, the reserved places for its feeder primary school is at Central Allocation Stage. Hence, you can put two other better secondary schools as your 1st and 2nd choices at Discretionary Stage and still well protected by the reserved place at Central Allocation. Of course, you need to make sure you are Band 1 student before taking this approach. In fact, many top RCPS students will choose QC/KC/SJC at Discretionary Stage and apply for SPCC and DBS at the same time.

For a SPCPS student, he needs to reject the offer from SPC before he is eligible for entering SSPA. This is too risky and I don't think any SPCPS student's parent will do so. Well, you can sign the confirmation of offer from SPC and still apply for DSS schools like SPCC and DBS. You can wait until you got the offer from SPCC or DBS and then inform SPC that you will give up the offer. The school will not know that. This is "practical" but not that "ethical". For top subsidized or government schools, you can only try your luck at "knocking the door" but the chance is not that high.  

This is what I meant for "flexibility".

manmonster 發表於 16-12-10 17:14
回覆 mcl203 的帖子

請問,你朋友子女當年,沒有選高主教書院為乙一的,最終係咪去了比它差的中學?

朋友果年有1半女仔係無升去高中(高小女仔係唔多)...佢當然會派左去Banding比高中高既中學
客觀地...灣仔女仔派去比高中高既Banding係唔算難...男仔都係好既
令我奇怪既係高小生竟然咁大數字放棄高中...甚或連乙1保險線都唔要
可以參考下入QC數字(應係抽入)...但似乎直資/自行又唔係咁標青
另一估估吓既睇法...高中只肯用~60%去收直小生...似乎...對高小生信心不大...亦可能係近年高中DSE成績欠理想有關

相對地...我會揀SPB...比較穩陣...但要預讀12年 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

請問,你朋友子女當年,沒有選高主教書院為乙一的,最終係咪去了比它差的中學?

另,spcps 同高主教書院小學部比較,你會建議前者?除升中保障外,是否因為 spc 比 rc 公開試成績較佳?
先謝。

siden 發表於 16-12-10 15:14
不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibi ...
朋友升中果年既派位後分享....高小有一現象係...前列學生係全攻型....唔會以升高中為目標
自行2個位全搏他校...連乙1亦唔少家長會放棄高中條保險線...佢甚至放高中係乙5/6
只睇佢果年...個人睇法...考直資/自行只係成績平平 ~~~

siden 發表於 16-12-10 16:14
想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校 - true

個仔資質性情的確呢刻難估,見步行步。

同意,所以那flexibility, actually comes with price.

我只識兩位高小生,都去了band 2中中和大埔直資。應該都不能回原校吧。

JKR 發表於 16-12-10 16:18
RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主 ...
所我之前個post講,我prefer SPB。
壓力細些。

回覆:請問如高主教小學同st paul boys ,你地會點揀?

RC 今年校網升中資料只寫79個升上高主教書院,無寫其它同學去咗邊幾間中學,亦唔知有幾多同學係去咗比高主教更好的中學。高主教書院今年只收79個高小學生,咁應該自行時都只收小部份高小學生(估計排名好前先收) ,大部份都係收外校生,高小學生主要靠乙一抽獎入高主教書院 .
係咁嘅情況下, 自行兩間,一間填比RC 好的,另一間填高主教書院, 除非名次好前先有機會自行成功,否則都係靠抽獎。
大抽獎時band 1 生一定可以入書院,band 2生就驚險啦,因為要抽簽,唔係排前啲就收先,band 3 差唔多一定無得入書院。
所以,如果肯定成績好,名次可以排得好前,就可以選RC 搏升中時可以多個機會去好啲津校。但6年小學都要不停打仗,長期作戰狀態。

siden    發表於 16-12-10 16:19

786 發表於 16-12-10 16:03
我想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校。

至於其他,有得必有失。spb會包底線但會流失 ...

想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校 - true

個仔資質性情的確呢刻難估,見步行步。

反而父母願意承受壓力程度現在可以作主。

siden 發表於 16-12-10 15:14
不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibi ...

我想指出個flexibility是出自中學係津貼而不是小學是私校。

至於其他,有得必有失。spb會包底線但會流失最尖,而高記不能全收band 2而包最頂個層,所以差不多。小朋友會成為那個band學生無人可預計。

786 發表於 16-12-10 14:25

這不是太正確。

不太認同。

我覺得正正就係SPB 如要自行名津中如皇仁或大抽獎,必須放棄自己學校必收權,呢樣減低flexibility。

有幾多個夠膽放了必收權出公海搏過?有,但唔會多。一試津中,就冇SPB包底。

咁即係,SPB如果想跳走,只能靠考其他直資。

高記個好處係,想搏高一線津中,自行仲有兩個選擇,band 1生只要抽獎乙1放高記,就已經有高記包底。仲可以同時報直資。咁當然,如果已經有直資收咗又注冊,就冇自行冇大抽獎。

SPB對校內成績中游/中下游學生係有保障(超下游升唔到中la),但對上游學生有些制爪。

RC,中下游成績學生煩惱升中,但上游學生可經自行或派位去更好津中。

有錯請指正。

zenwin 發表於 16-12-9 14:29
如題

樓主考左先算啦
‹ 上一主題|下一主題