用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
樓主: 叮噹媽媽
go

小一面試班 [複製鏈接]

引用:如果你小朋友較內向怕羞,又想幫佢報直資私

原帖由 YanYan08 於 14-07-21 發表
如果你小朋友較內向怕羞,又想幫佢報直資私立,可能不妨一試,但不要期望佢地可以短期內教識他/她學術知識 ...
我個怕羞仔就有用,因為面試當上堂,個個星期要上一次,真面試時無咁驚!

朋友讀過,有比較,佢就報6間4間收。我個仔充報7間乜都無。

回覆:小一面試班

我孖囝讀緊面試班,唔覺得會shape到答案一模一樣。雖然成效未知,但因為佢地係0912細仔,佢地考唔到我都唔介意,我俾佢地上係當興趣班咁,唔會催谷佢地。

暫時我見到佢地有改善,例如排卡講故事,細孖未讀呢個班前,叫佢排親都錯,叫佢講故事就一味話唔識講(佢係內斂型),我点鼓勵都唔得,反而依家肯講,排卡又排啱,我已經覺得好大進步。而大孖上課時成日搶住講野,依家都改善左d。我覺得面試班可以見識下唔同類型的問題,又可以睇到佢地對面試題目的強弱項,老師會教技巧,家長想加強d都可以再幫佢屋企訓練。

joeyhui622 發表於 14-7-31 23:13
回覆 dorothywing 的帖子

Can you PM the info. to me? thx!
Sorry!

每星期一堂,上半年左右都好合理,我係八月至10月係每星期兩堂的。我唔信有倒模同令小朋友一式一樣哩個問題,父母有親身教過小朋友就知道小朋友係無可能比你shape 到一模一樣的!

每星期一堂,上半年左右都好合理,我係八月至10月係每星期兩堂的。我唔信有倒模同令小朋友一式一樣哩個問題,父母有親身教過小朋友就知道小朋友係無可能比你shape 到一模一樣的!

回覆:HappiMom 的帖子

請問點解覺得面試班有需要?因為我心大心細…仲諗緊應唔應該讀,好多讀成個k2咁耐,會唔會有啲係雞精班?

回覆:HappiMom 的帖子

而家啲面試班讀親都要所謂成年咁耐,我去過一間問,話要一星期兩堂,一堂係面試技巧,一堂係學術,怕唔怕應付了面試模式,反而就答案太熟,唔識轉彎?

面試班係要上的!

回覆 dorothywing 的帖子

Can you PM the info. to me? thx!

回覆:sissysze 的帖子

自信心都係要建立既
有一個學位响手當然無咁擔心同in 其他都有多少少信心
相信大部份學校都會收同一班收開既小朋友!唔係點會一係無offer , 有offer 通常都有幾個响手!係有原因既

引用:請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗? +

原帖由 叮噹媽媽 於 14-07-20 發表
請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗?
有時間可以上,多少一定有幫助

引用:我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過

原帖由 thy_ko 於 14-07-31 發表
我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過任何面試班,結果13間全軍覆沒。
今年年頭搵左個老師教我小朋友, ...
音小收咗就有信心

回覆:thy_ko 的帖子

13間有無waiting? 我仔係09年12月B,其實好擔心。

有閒錢時時, 學一期試下, 好的就讀落去, 覺得冇分別的就唔好再浪費金錢時間

我識得有讀過的, 有好幾個OFFER(如CKY YW等等)
亦有讀左成年, 但全軍覆沒

INTERVIEW好睇小朋友自己的特質, 部份特質係可以培育出來, 但唔係一年半載可訓練

其實以我今年考小一经驗,面試班是有用,無論对答,看圖説故事等比其他小朋友優勝,當然上了堂媽媽也需要回家溫習。看!一般小学都三千以上人考,要考到一個学位,真不容易,如果要等大抽獎,父母好苦。

chungmanchung20 發表於 14-7-26 11:24
Could u pls pm info?
Sorry!不打算幫老師宣傳,況且她也忙!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-07-25+發表面試

原帖由 叮噹媽媽 於 14-07-26 發表
請問點解呢?
面試班老師好多似江湖術士,信晒死快啲。而且名校真係唔太like面試班孩子,會西走嗰啲勁上面試班細路

‹ 上一主題|下一主題