用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話   [複製鏈接]

回覆:AgapePa 的帖子

我從來無講過這次的學校名稱,請不要代我發言.我絕不會透露這學校名稱,因為這不是我發帖的原意,謝謝.

引用:Quote:bubuG+發表於+14-4-2+21:48+KTS冇thi

原帖由 AgapePa 於 14-04-02 發表
請睇番上一頁#61
DJfamily 轉了講私小2nd in 的經歴. KTS 就係DJfamily 講個間.
Oic.... 這間學校......in 小朋友和家長好似測謊機咁㗎。

bubuG 發表於 14-4-2 21:48
KTS冇third in
請睇番上一頁#61
DJfamily 轉了講私小2nd in 的經歴. KTS 就係DJfamily 講個間.

至於樓主講個間就係TSL

有什麼問題?如你是校長,當然喜愛專業人仕,做老闆呀!開廠.......可止直資.一些名津校要是要叩門,都想要些多貢獻的家長吧!現在的學校要岀位,岀名,家長們就要多投資小孩,岀賽為校爭光!

引用:Quote:DJfamily+發表於+14-4-2+14:34+對.+

原帖由 AgapePa 於 14-04-02 發表
私小第二輛面試會問"幾多時間陪小朋友", 而且校園環境真令人神往.

梗係 九龍塘學校(小學部)
KTS冇third in

回覆:tantanmama 的帖子

我覺得校長似係睇吓樓主的應對点睇自己多過踩佢,其實呢D情況喺家長之間都會有發生,早一點體驗吓都係好事!

回覆 小花媽咪 的帖子

可以講港島或是九龍這邊! thanks

回覆 小花媽咪 的帖子

是否 G??

DJfamily 發表於 14-4-2 14:34
對. 不是T牌. 這間校園環境真令人神往!
私小第二輛面試會問"幾多時間陪小朋友", 而且校園環境真令人神往.

梗係 九龍塘學校(小學部)

AgapePa 發表於 14-4-2 12:34
地區直資, 又有同系屋邨幼稚園, 應該係講緊:
保良局陸慶濤
間幼稚園係: 保良局方王換娣幼稚園   

陸慶濤簡介會話: 讀保良局幼稚園加5分.  (總分115 )

noplanner    發表於 14-4-3 09:36

回覆 Charlotte_mom 的帖子

aiya,版主替簡介會位創造了更大需求。
不過唔緊要,下次班齊馬去報 ... 名!

回覆 PoohsBaby 的帖子

Got the office from other private school... now would like to try the luck in June... school T is really a good school, when I decline it, I struggle a while and called my hubby twice.

相信被選中的小朋友一定是出類拔萃的, 呢一點無庸置疑!

cowmoon 發表於 14-4-2 14:34
我相信絕大部份的學校都係首先睇學生,再睇家長態度,最後睇家境和資源。
有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差 ...
同意,最緊要係小朋友面試表現。如果吾係,親友有錢,全職亞媽,細路ok,都吾會嗌晒救命,成日被人reject。
有實力,又報得合理數量的學校,多數會有offer。但最終去到邊,運氣係一個好重要的因素,這就是人生。

Yanamami  我叫呢d做“緣份”吖~~  發表於 14-4-2 18:00

cowmoon 發表於 14-4-2 14:34
我相信絕大部份的學校都係首先睇學生,再睇家長態度,最後睇家境和資源。
有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差 ...

對, 找適合自己的就是!

有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差,幾個小朋友,一樣個個名校加品學兼優。小朋友天資本來聰穎,態度良好,讀名校,是 good match。
又,有好多直資名小學的學生係不用補習的。如果小學的功課已感吃力,要媽媽或補習老師幫,一路讀落去,不容易成為一線成績學生。
我自己心態係,名校不收我,只說明這學校不適合我,咪讀第2間囉。

MrBeast 發表於 14-4-2 14:27
我估我知你講邊間(不是T牌),因為很多fd如實作答都out 哂。
至於樓主的story, 我覺得似誤會多d。
...
對. 不是T牌. 這間校園環境真令人神往!

noplanner  山上嗰間 PIS?  發表於 14-4-2 17:58

回覆:一段我與直資校長的對話

其實呢類學校一定要揀全天候父母喎,家長又唔鍾意學校谷,又想學校有成績,咁唔揀呢類自己會花時間在自己小孩身上的家長,仲可以點?

DJfamily 發表於 14-4-2 12:45
絕對同意! 私校同直資有權選擇自己學生, 一些學校更會偏向有全職家長"全天侯"跟進學生於"放學後"事無大小 ...

我估我知你講邊間(不是T牌),因為很多fd如實作答都out 哂。
至於樓主的story, 我覺得似誤會多d。

悠揚 發表於 14-4-2 14:08
點解個個都估 T 校而不估另一間 ? 不過邊間都好, 根據今年自己同朋友考小一體會, 確實好多受歡迎學校係預算 ...

如要學生能享用"私人助理"服務, 該家庭一係是"真"中產, 一係是"食"政府. 如果兩者都唔係, 咁就得一個字...."捱".

依家香港教育制度就係"講呢啲"!
‹ 上一主題|下一主題