用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 夠竟幼稚園係咪真係會影響入邊間小學?? ...
樓主: Wishhavebb
go

夠竟幼稚園係咪真係會影響入邊間小學?? [複製鏈接]

not only matters your chance to get admitted, but your kid's ability to get along with the curriculum.

as some others said the rules of the game do not care which kindergarten your kid is studying... however, it is at least equally important if the K could train up your kid the skill set and ability to handle what they will face in PS and forthcoming life...

引用:我絕對唔會選直資,+咁係咪我唔需要選咩私立

原帖由 Wishhavebb 於 13-02-25 發表
我絕對唔會選直資, 咁係咪我唔需要選咩私立幼稚園都得? 相對我係咪俾多D個女學吓其他既嘢, 例如音樂, 唱歌, ...
你only抽奬的話~可以什麼都唔做都得!

我絕對唔會選直資, 咁係咪我唔需要選咩私立幼稚園都得? 相對我係咪俾多D個女學吓其他既嘢, 例如音樂, 唱歌, 知識性既活動, 對佢日後面試咪重有幫助??

回覆:luilui007 的帖子

回覆:Wishhavebb 的帖子

沒有標準答案,但有些出名小學愛收某一些名幼生也是事實!
我覺得考小學,真是面試最重要!如果屋邨或名幼生大家面試分數差不多時,就可能在幼稚園方面下手,無可否認,名幼點解出名一定有佢原因

LAWYIMYU    發表於 13-2-26 13:42

kerkermui 發表於 13-2-22 17:59
首先,你必須清楚現時所謂小一派位嘅玩法
小學,分官立/資助(津貼),直資,私立
官津校要跟派位,學校無自 ...
補充一點,假設某邨幼取錄了貴子女,但貴子女同時又獲幾間名幼取錄,如聖羅撒、崇真、協恩、培道等名幼;而該等名幼又與該邨幼一樣有學劵的話,咁點解唔讀名幼呢?

引用:請問有冇分享,+小朋友讀D唔出名既幼稚園,+

原帖由 Wishhavebb 於 13-02-22 發表
請問有冇分享, 小朋友讀D唔出名既幼稚園, 但成功入讀好既小學?? 其實小學係咪會睇你讀邊間幼稚園, 家係只會 ...
我都想知

醒目開學勳章

首先,你必須清楚現時所謂小一派位嘅玩法
小學,分官立/資助(津貼),直資,私立
官津校要跟派位,學校無自主收生權 (但派完位就有少量叩門位,可以自己話事) 一切講運講關係
另外直資同私立就要自行報名,面試,學校有收生權

所以,你見到d學校post出嚟嘅派位成績,官津校就多數同KG無關,而要面試嘅就睇面試表現,都可能同你所讀學校有關

講到底,邨校一樣有人入名校,名校一樣有日食白果,孩子面試表現最緊要!

Chirley  非常同意x2,都係睇小朋友嘅表演  發表於 13-2-23 10:44
apple1990  非常同意  發表於 13-2-23 09:03
‹ 上一主題|下一主題