用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝唔想再學violin
樓主: kkhon
go

囝囝唔想再學violin [複製鏈接]

好文采!

原帖由 yinyin0609 於 29/11/2011 12:30 發表
小女在小四時放棄了, 因為有一天, 她寫了一首詩給我 :-
輕輕的我走了,
正如我輕輕的來;
我輕輕的拉手,
拉出很難聽的音符。
那低死的星期六,
是惡夢的開始;
課室裡的琴聲,
在我的耳邊蕩漾。
音樂事務處的訓練,
慢慢 ...

小朋友好多時都係對某一種樂器有興趣, 家長先比佢地學... 佢地唔知學... 原來並唔係想像中咁好玩... 慢慢就唔想再學...

我個仔都係... 佢話想學琴, 好啦.. 學... 不過學左一排, 練新歌時, 總會有發脾氣的時候.. 當熟左.. 又好enjoy佢彈比我地聽..

我想放棄.. 但又唔捨得, 當中有好多呀仔付出的努力...

原帖由 Gabrielma 於 11-11-29 13:16 發表
學樂器係咪一定要考幾級幾級?  當係興趣會好d !

其實當初都係搵興趣而學,但因考小學時老師建議考級所以考左,而今次我都同老師我唔急考,只希望繼續培養佢對小提琴的興趣,所以我都冇比壓力呀仔。

回復 6# kkhon 的帖子

學樂器係咪一定要考幾級幾級?  當係興趣會好d !

原帖由 yinyin0609 於 11-11-29 12:30 發表
小女在小四時放棄了, 因為有一天, 她寫了一首詩給我 :-
輕輕的我走了,
正如我輕輕的來;
我輕輕的拉手,
拉出很難聽的音符。
那低死的星期六,
是惡夢的開始;
課室裡的琴聲,
在我的耳邊蕩漾。
音樂事務處的訓練,
慢慢 ...

P.4 girl?! Wow! Her chinese is so bright!!!

回復 4# yinyin0609 的帖子

回覆 1# kkhon 的文章

我阿仔本身手腳有不協調情況, 個腦根本就控制不到隻腳去打拍子, 所以成日比阿SIR鬧  拍子打得不準. 我聽到佢係咁鬧 , 我自己都覺得好唔開心 ( 可想言之當時人的感受 ) . 但是他又沒有直接跟我說他不想學, 所以我都沒有停到佢. 其實阿仔都是由升 P.5 才開始學. 我沒有要求什麼了. 都是只是等他學一樣學器罷了

其實做老師真係有時會好忟, 老師咁出力話佢, 其實知佢得, 不過懶(或者其他原因啦)... 都係為佢好...

如果老師話完佢有改善, 我會好多謝個老師... 少少挫折係好的... 如果個老師話得合理, 唔係過份, 不如同個仔傾下... 當然, 同老師多溝通幾時都係好...

我都有差不多的問題, 不過我個仔唔驚老師.. 真係衰懶同興趣不大, 佢彈到, 但唔想練, 情願去睇電視... 當首個彈到熟晒, 佢又好enjoy 喎... 真係唔知佢想點...
‹ 上一主題|下一主題