用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心2歲8個月仲未講到詞語
樓主: kinheimom
go

[聽/語障] 好擔心2歲8個月仲未講到詞語 [複製鏈接]

星期四去協康 (22.1.09) 希望知道原因, 最近已經出盡力同個細仔講野, 好似有小小進步,

另有d家長提及 i 位, s 位?  不知有何分別?

原帖由 言語治療部 於 09-1-19 16:56 發表
kinheimom:

希望可以解答你的疑問。

小朋友持續地啜手指有可能令口部肌肉未能充分發展,同樣地小朋友到2-3歲仍多吃奶嘴/飲奶而不吃一些固體類食物, 亦有可能有礙口部肌肉發展。

合資格的言語治療師已經可以評估口肌 ...

??
?

由那個機構評定你個仔有口肌問題?  另何謂  i 位? thx!

原帖由 may123 於 09-1-15 18:57 發表

我仔仔都係,有食手指習慣,我又係係佢兩歲時發現佢講野唔得,咩都唔會講,同健康院講左同轉介,七個月後見醫生同言語治療師,而係見之前幾個月就排定協康,到評估日,話佢言語能力及認知遲成年半,當時仲未排到協康,我去左 ...

有冇人囉過社會福利署兒童傷殘津貼?有幾多錢ga?

原帖由 kinheimom 於 09-1-9 14:21 發表
細仔2歲8個月, 明我們講野, 認知ok 但不太叻, 在他2歲時已覺得他講野慢,諗住返學 (N1)會好d, 但已返了5個月都仲係講單字多, 老師話他都不大主動和其他小朋友玩, 亦少有眼神交流,但你叫佢望住你都可以的, 他自少有啜 ...

我仔仔都係,有食手指習慣,我又係係佢兩歲時發現佢講野唔得,咩都唔會講,同健康院講左同轉介,七個月後見醫生同言語治療師,而係見之前幾個月就排定協康,到評估日,話佢言語能力及認知遲成年半,當時仲未排到協康,我去左威記私人做住先,好好彩做左幾次就等到協康,二月會去埋i位

而家呀仔講野好左好多,但佢原來係口肌問題,所以佢想講,但咬唔到及講唔到個音,但我係呢幾個月見佢進步左好多,可用簡單詞語去表達

彩虹計劃是本港一非牟利慈善團體,為幫助本港正輪候政府言語治療服務但未能支負昂貴之私人言語治療服務的小朋友,現特設收費減免予有需要人士。

如3至4人家庭收入$20000以下,5人家庭收入$25000以下即可以$150至$300接受45分鐘的言語治療堂
最好有社工轉介

可到www.rainbowproject.org或致電2548 7123

好希望可以幫倒大家!
‹ 上一主題|下一主題