用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

luplup:

傲宏又唔係成隻歌清楚地唱, 只係有d跟到有d跟唔到, ok啦!

今日大家有無收到通告, 叫大家整個親子蛋糕, 開放日時display呀?

請問幾時開放日?

Wow, 傲宏 is so smart.  Even my son in K2 can't sing the 3rd one!

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-6 22:02 發表
傲宏又係勁喜歡呢隻歌,佢好細個我已經唱俾佢聽,不過只識第一段,係阿仔在維記上pg我才慢慢學識埋其他部份。

第一隻歌是范曉萱的"健康歌",第三隻完全未聽過,不過我仔識唱囉!

...

Melody沒事了吧!

仲有派冬季校服order單,你應該在email也收到。

原帖由 ganen 於 10-9-6 14:14 發表
Hello, Melody上星期請了病假, 連續幾日無返學, 我見freesia話派左中英文書, 請問係咩書黎架, 仲有無派其他野呢?

8月條link好似無左啦!(校歌在8月條link內)

如無記錯好似話係會replaced的,宜家變左9月體操歌啦!

原帖由 開心小儀 於 10-9-6 13:58 發表
唔好意思,請問邊度可以上網學下校歌點唱?

我都要認真學下,再教囡囡唱。

Thanks.

傲宏又係勁喜歡呢隻歌,佢好細個我已經唱俾佢聽,不過只識第一段,係阿仔在維記上pg我才慢慢學識埋其他部份。

第一隻歌是范曉萱的"健康歌",第三隻完全未聽過,不過我仔識唱囉!

原帖由 Julitham 於 10-9-6 09:40 發表
今個月嘅"the wheel on the bus" 係jennifer 嘅favourite song, 佢一聽呢首歌就會又唱又跳!

校歌真係好難學呀,要同囡囡一齊聽多d先得...

其實本週的四張圖分別係:

左上:情緒角
右上:玩具角
左下:主題介紹
右下:Letterland

講真唔問黃老師真係唔知,尤其有些是K1班房才有而PN沒有的。

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-6 10:43 發表

請問邊條link可以睇到?Thanks!

星期六學校email左三隻新歌的片段我地

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-6 14:48 發表

派左中文字card學個人字、派左1本中文故事書、幾頁英文書大既教rubber、ruler果d

唔該你晒呀brrbaby!

原帖由 ganen 於 10-9-6 14:14 發表
Hello, Melody上星期請了病假, 連續幾日無返學, 我見freesia話派左中英文書, 請問係咩書黎架, 仲有無派其他野呢?

派左中文字card學個人字、派左1本中文故事書、幾頁英文書大既教rubber、ruler果d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

PNB

唔好意思,請問邊度可以上網學下校歌點唱?

我都要認真學下,再教囡囡唱。

Thanks.

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-6 00:25 發表
今個月的體操歌, 我本來仲以為未教, 點知一開條link, 阿仔已經跟住唱, 原來已經學左!

八月的體操歌, 我仲未學識校歌, 宜家又有九月的...... 又要學啦! 因為傲宏成日要點歌要我唱俾佢聽! ...

請問邊條link可以睇到?Thanks!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Toffeenut 於 10-9-6 00:05 發表
今個星期的theme activity book功課特別唔識做... 我打開書, 除左letter land同情緒角, 另外一個似乎係玩具角? 另一個唔知叫咩野好, 我續一指下問個囝鍾意邊個多d, 佢可能成個week無返, 眼定定, 話letter, 再問, 咁 ...

我用放大鏡先见到情緒角,其他除左letterland唔知係乜。Btw, 情緒角idea好好,教小朋友表達情感!

今個月嘅"the wheel on the bus" 係jennifer 嘅favourite song, 佢一聽呢首歌就會又唱又跳!

校歌真係好難學呀,要同囡囡一齊聽多d先得...

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-6 00:25 發表
今個月的體操歌, 我本來仲以為未教, 點知一開條link, 阿仔已經跟住唱, 原來已經學左!

八月的體操歌, 我仲未學識校歌, 宜家又有九月的...... 又要學啦! 因為傲宏成日要點歌要我唱俾佢聽! ...

The school song is quite difficult.  I listened to it many times still cannot memorize it...

開心小儀:

Thank you! 無睇到下面細字tim!

八月的體操歌, 我仲未學識校歌, 宜家又有九月的...... 又要學啦! 因為傲宏成日要點歌要我唱俾佢聽!

你識情緒角等已經好叻, 我上週望到本週功課簡直茫無頭緒, 搞到我星期五要在電話問黃老師.

問傲宏呢d係咩時, 佢都係唔知, 結果我只係開LH的相給他看, 同佢討論學校生活.

今個星期的theme activity book功課特別唔識做... 我打開書, 除左letter land同情緒角, 另外一個似乎係玩具角? 另一個唔知叫咩野好, 我續一指下問個囝鍾意邊個多d, 佢可能成個week無返, 眼定定, 話letter, 再問, 咁老師同你响果度做乜架, 佢只答miss kate, 又望下我....
‹ 上一主題|下一主題