用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 ...
樓主: Bluejazz
go

在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 [複製鏈接]

Re: 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一

成績中下都可以入英中    [quote]
wunma 寫道:
哈, 我也有這樣做, 連平時家課錯過的, 都抽出來給重溫一次, 做足六年.

有一個乖孩子, 因幼稚園和小學程度差異太大, 在初小時, 粗心大意, 默書經常不合格, 錯漏百出. 雖然有父母的鼓勵及全力幫忙, 但無論什樣努力, 成績一直都是中至中下. 他性格沉默, 老師也差不多感受不到他的存在. 看見周圍成績好的同學, 覺得沒可能超越他們; 自信心盡失. 漸漸地連他的父親都暗地裹唉聲嘆氣的覺得自己個仔, 原來是這樣不濟的.

現在正讀英中的他, 活脫是另一個人, 成績名列前茅, 有自信,深信沒有東西是無可能的, 說話滔滔雄辯, 當中的轉變, 有點令人難以置信.

這個轉變的原因不只一個, 但肯定的一點, 是如果他的學校, 不是一所充滿競爭, 充滿壓力的學校, 他絕不會"開竅"成這樣. 雖說這是少有的例子, 你又能擔保誰能, 誰不能?  

[quote]
ChiChiPaPa 寫道:
咁夜都未
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

王國長老

得!我同事個女小學讀Maryknoll,
年年都考尾幾,不過其實唔係好差架,
我睇過佢張成績表(佢老豆拎番黎影印),
我見佢最低分嗰科都係7X分咋。
之後佢派唔返MCS  中學,
而家去左同區一間叫銀禧既中學,
好似係英中黎架,佢去到嗰邊,
仲考到第三呀!佢老豆都話個女開心左。

andrewmummy 寫道:
成績中下都可以入英中    [quote]

多謝麟媽媽解答~
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

wunma 寫道:
有一個乖孩子, 因幼稚園和小學程度差異太大, 在初小時, 粗心大意, 默書經常不合格, 錯漏百出. 雖然有父母的鼓勵及全力幫忙, 但無論什樣努力, 成績一直都是中至中下. 他性格沉默, 老師也差不多感受不到他的存在. 看見周圍成績好的同學, 覺得沒可能超越他們; 自信心盡失. 漸漸地連他的父親都暗地裹唉聲嘆氣的覺得自己個仔, 原來是這樣不濟的.

WunMa,

我個女都係讀一間只有評估,冇默書的幼稚園,上到小學,第一次默書五十幾分。60分才合格。第二次四十幾分。我認為這是很正常的,沒甚麼大不了。不應太重視分數,分數很多時都不能反映一個人真正的處事能力。妳說的這個『他』的故事其實很有鼓舞的作用。在小學畢業,帶走的不是多少個第一和第尾,而是和一班同學相處了6年的寶貴友誼。十多年後,沒有人再會理會你在小學時有多少個第一,但好朋友就可以伴你一生。

在我幫女兒溫習的那方面,我很貪心。我想她用最少的時間去達到最好的效果。這樣她就可以有時間參予多些活動,尤其是群體活動,去享受她的校園生活。

October,

聽你這樣說,我反而覺得很慚愧。其實我和太太都很忙,可以陪子女的時間實在太少。今天的報紙才說父親陪子女的時間太少。明天是父親節,女兒靜靜雞報了屋苑會所的手工班,好像想整些手工送給我。我希望父親節的活動不會太影嚮她的考試。不過,我心裡的確很開心。

:

我女之前讀津校,其實程度差唔多,但我女原來係有情緒問題,所以影響左學業,但現在都在進步中,佢唔轉校既話,今年都應該係衰到貼地果隻架........我覺得有時,細路仔既能力,係唔可以用拎到幾分黎定斷的,好似我女咁,睇呢d就錯啦,佢七十頭又試過,tum一聲可以去到九十五既.......老師都比佢嚇一跳呀.........如果我搞錯左,以為佢係唔得,就損失左個機會囉

October. 寫道:

Sindy,

我都覺得要在能力範圍內, 選擇最好的, 沒試過有時真的不知行不行.
你女儿轉校前讀的是私/直或津/官校呢? 學生程度真有差別嗎?

都係一個好好嘅參巧.
Sindy 寫道:
我女之前讀津校,其實程度差唔多,但我女原來係有情緒問題,所以影響左學業,但現在都在進步中,佢唔轉校既話,今年都應該係衰到貼地果隻架........我覺得有時,細路仔既能力,係唔可以用拎到幾分黎定斷的,好似我女咁,睇呢d就錯啦,佢七十頭又試過,tum一聲可以去到九十五既.......老師都比佢嚇一跳呀.........如果我搞錯左,以為佢係唔得,就損失左個機會囉

[quote]

Sindy,

我都覺得要在能力範圍內, 選擇最好的, 沒試過有時真的不知行不行.
你女儿轉校前讀的是私/直或津/官校呢? 學生程度真有差別嗎?
[/quote]

Sindy 寫道:

考試係會有啲技巧嘅, 應用得好就容易高分, 有啲小朋友セ都識晒, 但就未必考試會考得好好嘍, 我覺得妳囡囡係有過人之處, 唔係,都沒咁易轉得到啊.

October,

考試係會有啲技巧嘅, 應用得好就容易高分, 有啲小朋友セ都識晒, 但就未必考試會考得好好嘍, 我覺得妳囡囡係有過人之處, 唔係,都沒咁易轉得到啊.

教吓我考試技巧~thx~

唔肯溫書,神仙都難變囉.......話佢唔得咩?佢又唔係喎.....有溫書就會高分........舊年D野淺,唔係點溫,都可以過關,但今年唔得麻.......
[quote]
Sindy 寫道:

考試係會有啲技巧嘅, 應用得好就容易高分, 有啲小朋友セ都識晒, 但就未必考試會考得好好嘍, 我覺得妳囡囡係有過人之處, 唔係,都沒咁易轉得到啊. [/quote]

andrewmummy 寫道:
October,

教吓我考試技巧~thx~

andrewmummy,

我都唔識, 正係道摸索緊嘍, 要問問補習天王至得
不過, 我囡囡係属于粗心大意那種的, 測驗考試前, 我不會只口頭吩咐她要小心cheuk卷啦,不要粗心啦,  而是根据她各個科目容易因大意而出錯的地方, 俱體個案分析如何避免不小心犯錯,我覺得嘛, 小學階段,一定要溫熟課本內容, 再避免粗心大意,  成績就都不會差到哪兒去了.

麟媽媽 寫道:
得!我同事個女小學讀Maryknoll,
年年都考尾幾,不過其實唔係好差架,
我睇過佢張成績表(佢老豆拎番黎影印),
我見佢最低分嗰科都係7X分咋。
之後佢派唔返MCS  中學,
而家去左同區一間叫銀禧既中學,
好似係英中黎架,佢去到嗰邊,
仲考到第三呀!佢老豆都話個女開心左。

差點就符合:在名校考第尾  VS  在次一級的學校考第一!      

G-Ma 寫道:
"俗語說:人往高處,就咁簡單,我會試咗唔得,然後再放棄。"

唔通真係要二年級幫佢轉一次去名校, 一年後先發覺佢唔得又幫佢轉過? 係咪真係要一個小學階段讀三,四間學校咁先至知道小朋友個"頂"係邊? 係咪咁真係對小朋友好呢? 好多小朋友可能要去到中學或者大學先開"hil"架.

有心去試吓既家長,通常都因為d仔囡的能力有番咁m上下,所以想讓仔囡爭取多d發展機會。而轉咗深一d的學校並不代表小朋友一定跟唔到,事實上好少機會會在一年後又轉過,絕大部分都掂,我都認同間學校收得個小朋友,係覺得個小朋友讀到既,唔使太過擔心。

課餘活動時識得一位家長個仔,今年小六,整個小學階段讀了四間不同的小學,不但没有發生過唔適應的問題,還越來越出色,自行收生階段獲兩間九龍塘的男校先後錄取。這個case比較特別,我唔想以偏概全,但真係有呢類情況存在,所以唔好輕易放棄機會,自動降grade,小朋友的可塑性好大既。

當然,如果在「普通學校」都讀得「普通」的學生,家長就唔好揠苗助長了。

[quote]
Sindy 寫道:
唔肯溫書,神仙都難變囉.......話佢唔得咩?佢又唔係喎.....有溫書就會高分........舊年D野淺,唔係點溫,都可以過關,但今年唔得麻.......[quote]

我係測驗考試一定要小朋友全情投入溫書嗰隻, 久而久之囡囡對溫書都入晒腦, 雖然唔講得好自動自覺, 但係一经提點就會去做嘍, 佢逐漸大啦, 睇得出佢考試考得好,都好有成功感, 自我形象又會高啲.

我女唔會因為有成功感而有動力做野既人........佢係神仙,無慾無求架........    
我係測驗考試一定要小朋友全情投入溫書嗰隻, 久而久之囡囡對溫書都入晒腦, 雖然唔講得好自動自覺, 但係一经提點就會去做嘍, 佢逐漸大啦, 睇得出佢考試考得好,都好有成功感, 自我形象又會高啲.

Sindy 寫道:
我女唔會因為有成功感而有動力做野既人........佢係神仙,無慾無求架........    

咁似我個女:無所謂、無慾無求。

不過,這都好,因為我可以借機同佢溫D唔考的,佢都無所謂。

我記得小一時考到某名校收咗,後來呀爸話唔去讀啦,因為政府派到公屋比我地要搬,到大個我都仲記得,所以青春期都一路怨呀爸.(可能我今日唔止咁     )

之前有個人提及香港教育唔好,有成四十人一班,唔讀也吧,咁我有些問題想問? (我就比較豬,究竟    )

以我細個果時:
' 係一班四十幾人,我讀得好開心呀!唔覺有問題.
' 以前小學d學科都唔淺架,都要個個星期默書架啦,又要背書,一樣要抄生字,仲要讀多幾科,有社,科,健.咁米仲慘,但我又唔覺慘.
' 返半日又話教得緊,唔夠時間,而家全日唔係應該好咗咩.
' 課外活動以前都冇咁多類, 而家仲有咁多比賽,可以增加自信心幾好.我細個好細胆,搞到出嚟搵工interview都腳鎮.

咁,我真係唔明~~~~?

不過係米而家d細路好多都有過度活力躍症,or 讀寫障礙,所以須要特別照顧?
我寫字超勁慢,手腦永遠都唔配合,嘻 我可能都有d讀寫障礙喎

CHUCHU 寫道:

我記得小一時考到某名校收咗,後來呀爸話唔去讀啦,因為政府派到公屋比我地要搬,到大個我都仲記得,所以青春期都一路怨呀爸.(可能我今日唔止咁     )

我都記得我小時候考了三間小學,其中一間是名校。三間都收我,我呀爸不知幾開心,不過,最後因為遠,所以沒有選讀那間名校。我沒有怨的感覺。不過,如果你問我為何三十多年後還記得這件事,我又不知點解。何能因為覺得有點可惜,尤其是現在替子女找學校,就知道如果自己當年讀名校,無論成績如何,今天他們都可以受惠。連幼稚園入學申請表,都要寫父母讀那家中小學,反而父母的最高學歷就不用填。這好明顯是受到政府的小學學位分配辦法的影嚮。

//連幼稚園入學申請表,都要寫父母讀那家中小學,反而父母的最高學歷就不用填。這好明顯是受到政府的小學學位分配辦法的影嚮。//

係呀你考ST CATXXX 幼稚園,(根x園不需要)要填父母中小學讀邊間+,如果你係九龍塘紅塼仔or啦x小學既OLD BOY AND OLD GIRL,甘你小朋友INTERVIEW點差,都會收.   

豬﹕

你係唔係指對我的言論唔明呀?
你若乜都唔明,我可能幫唔到你d乜喎,因為我講完你一樣唔明吧?如果正如你所講你係......
       仲有,如果你覺得香港教育好ge...咁咪得囉,無問題架。每個人想法不一樣姐。又你話一班四十人唔覺有乜吾開心丫,咁你覺得開心咪得囉。
       有些人好似我阿仔咁,俾人打pat時都仲係度笑,有些人就呼天搶地;意思其實係一樣道理。
       活得開心咪得囉。
唔鍾意一班四十人果個係我阿仔喎,li個問題,要問我阿仔先知喎,至於佢答唔答你又係另一回事,答左你你明唔明又係另一回事姐。

見你咁開心,真係鄧你高興喇。     

補充﹕
你話你寫字慢,手腦永遠配合唔到,我好同情你(不過或者你覺得咁樣都好開心,咁我都慳返d同情喇),咁你更要多謝你阿爸無比到機會你去讀名校,如果不是...真係.....

還有,不要借用過度活躍症及讀寫障礙的孩子來....
如果你覺得自己有這個症狀都覺得好開心咁恭喜你。
但大部分有這些孩子的父母已經夠辛苦喇.....知冇?

CHUCHU 寫道:

之前有個人提及香港教育唔好,有成四十人一班,唔讀也吧,咁我有些問題想問? (我就比較豬,究竟    )

以我細個果時:
' 係一班四十幾人,我讀得好開心呀!唔覺有問題.
' 以前小學d學科都唔淺架,都要個個星期默書架啦,又要背書,一樣要抄生字,仲要讀多幾科,有社,科,健.咁米仲慘,但我又唔覺慘.
' 返半日又話教得緊,唔夠時間,而家全日唔係應該好咗咩.
' 課外活動以前都冇咁多類, 而家仲有咁多比賽,可以增加自信心幾好.我細個好細胆,搞到出嚟搵工interview都腳鎮.

咁,我真係唔明~~~~?

不過係米而家d細路好多都有過度活力躍症,or 讀寫障礙,所以須要特別照顧?
我寫字超勁慢,手腦永遠都唔配合,嘻 我可能都有d讀寫障礙喎
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗
‹ 上一主題|下一主題