用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩小學 - 請指教
樓主: Maisy
go

軒尼詩小學 - 請指教 [複製鏈接]

Re: 軒尼詩小學 - 請指教

Dear cczzko

知唔知幾時有消息?如果你又入軒官下午,大家就可以交流吓心得.

請問各位聖若瑟(灣仔)好啲,還是軒官下午好啲?

Dear cczzko,

終於interview完呢辛苦晒啦,係唔係好攰呀?放心呢,你
嘅付出一定有回報嘅(見你仔仔之前兩間都成功,呢間都
唔会難度佢架啦!祝你一擊即中,希望你怏D加入軒官嘅
大家庭,到時就可以分享學校嘅點滴啦!

今日下午天氣好差呀,好在你黃昏過後至去interview,
如果唔係就会好狼狽啦!真係好多人去interview呀?
有冇50-60人呀?原來interview嘅時候係唔俾家長
陪同架,甘真係要靠小朋友臨場嘅表現啦,軒官都幾多
誇區小朋友讀架,或者同佢本身係一間幾出名嘅官校
同埋有联系名中學有關。

有咗好消息 記住上嚟講聲呀!

醒目開學勳章

Hi cczzko,

我諗好快有通知,因7月3日註冊日已編班,
祝你成功!!   

[size=small]hello各位,我都有小朋友在下午校就讀,最近考完試,緊張到我不得了,請問知唔知平均分多少才能入精英班?
Shirley

jmak006 ,

因我今天仲未收到信交回條,所以我今天到校務處取回信件,碰考校長剛剛在而校員室之校工介紹我認識,我便大膽問她有關普通話之問題,校長非常好,很和謁,好主動提供資料及很樂意回答問題,沒有什麼隱瞞。

我問她入了普通話班是否不能轉回精英班?她提供資料是她有幾組班別,之前jmak006提及過,有部份學生之學習程度會快些,有些會慢些,另一組便是普通話組。我更問她教科書及教材是否不同,她提供是完全相同的,可能進度有少偏差,但如讀緊普通話組之同學,校方會在某一時間詢問家長或小朋友是否適合!如普通班別如有學位是可以跳回的,但都是要看小朋友,我直接問了如精英班派學校是否會好d,但校長解答得非常之好的,她提供是某一位學生是g班的,在舊年都能派到queen's,因為小朋友可能三年班成績很差,但到了四年班頭腦打開了,成績會特飛猛進,另四年級會在分班,她的資料能解決我憂慮。

但我今天晚上同先生商量後,他直接了擋拒絕了我提問,因為他認為不讀普通話班不是損失,因為為咗揀間好的中學,他認為要讀精英班緊要d,所以我應該會放棄,因為如當時沒有學位時跳回出來時,便沒有選擇了,只是有些可惜,因為很多人想讀普通話班都不能抽到。

不知如何是好!   :  :  :

Dear jmak006, hidemode,

首先多謝你

cczzko,

你今天interview,希望你成功,不用在煩了,我看見之前有 interview其他學校,請問那幾間,可否透露一下?其實我都有兩個朋友都在6:00pm在今天晚上 interview,希望大家一同成功!!     

ypy_clara

jmak006,

我忘記問你拿書單,(英文有沒有變 long man express),因為我覺得wellcome太淺,我已看過了,如果方便的話請你pm給我,謝謝!

email address : [email protected]      

醒目開學勳章

Hi ypy_clara ,

通告話7月3號註冊日有P.1課本買,可以比支票

醒目開學勳章

Hi shirleylam111,

你小朋友讀幾年級??

以我知一般官小通常90分以上平均分先會穩陣d,問吓jmak006知唔知?

Dear Shirleylam111,

你嘅小朋友係唔係讀一年級架,我只係知道仔仔嘅班主任曾
經同我親自講過關於成績嘅計分方法大概係如果你嘅小朋友
中、英、數、常加埋計出嚟嘅平均分大約有90分或以上就
差不多一定入(但不知係唔係一定H班,有可能R班),而每一
次測驗佢是否有平均分85-90分啦?(每次測完驗班主任
都應該会係家長会講俾家長知你嘅小朋友係班裏面嘅名次
同全級考幾多名次,應該会分析埋你嘅小朋友要攞幾分,班
裹面大概考乜嘢名次至会入到精英班,等你有一个目標,
(老師講過保持水準好緊要,你要知道每一次測驗嘅同時,
其它班嘅每一个小朋友都係度進步緊,加上應該你都会知道
編入精英班只係計今次嘅考試成績(你諗吓重要程度有幾高
啦?)可能今次会有好多學生係呢次考試至發力,(之前測驗
幾好都冇用,只睇今次考試嘅成績,我都有D無奈,不覺自己同
自己講(如果今次考試仔仔成績唔夠人地好,入唔到精英班
只係証明到佢今次成績差過其他嘅小朋友入唔到啫,
並唔代表一切,最緊要睇嘅係佢平時嘅學習態度同埋係
唔係巳經盡咗力,唔好太緊張,平常心呢,(況且呢次考試
範圍多咗、深咗而且每科都係200分滿分,真係有一定
嘅難度,小朋友表現到平時嘅水準我巳經好開心呢!
(另外仔仔呢幾日番嚟巳經陸續講晒中、英、數、常嘅
分被我知呢!因為考試卷係唔被小朋友攞番屋企架,你
嘅小朋友讀果班係唔係架?)得間多D上嚟交流吓意見
同心得,好難揾到讀緊軒官下嘅家長上bk。

*小二入唔到精英班,小三重有机                                               
   会入番嘅!*

jmak006,
我明白了!十分感激!   
Don't worry!Be happy![/color purple]

Dear chingbb,

你係唔係14區嘅,(之前見你問我關於北官同軒官嘅意見)
如果本區無疑机会大一半以上,不過第一輪自行無分區嘅
遞咗表試吓先算啦!唔得就第二輪統一派位甲部放軒官      
响first choice 再試過,世事無絕對嘅,或者最後好彩派到
都唔定。

(我本身住西區嘅11網誇區揀軒官都派到)証明一日仲
存在統一派位嘅制度,每个人都係机会均等嘅)如果真係
唔好彩派唔到,重有最後一著,因為軒官嘅叩門位係要睇
選校表嘅,由第一輪、第二輪開始放軒官係first choice嘅
通常一定有得interview,而最後叩門成功嘅机会亦都
大好多,放心啦!出年唔会太多人爭,努力、努力,希望
你最終都成功。

jmak006,
係呀!我將會搬去北角(14區網) ~ 但我覺得好似軒官比北官好少少, 因為我細個係住係灣仔, 呀媽有同我考這個小學架, 但我考唔到 所以有少少想囡囡考到, 又可以同細佬鋪路 但我頭先唔記得在那個topic睇到出年北官下午會搬和改全日制, 所以真係要到時再睇   
Don't worry!Be happy![/color purple]

Hi Clara,

書單巳經 E 咗俾你,(黑咗嘅部係原本都係咁嘅),收到后請話俾我知啦,謝謝!

[size=small]Dear jmak006, 多謝你的解釋,我個小朋友讀一年級,聽佢講有
Shirley

Hi jmak006,

請問軒小下午校的程度深唔深及功課多唔多?

Thanks & regards

jmak006,

我已收到了,萬分感激!   我看到書單同我以前讀之中文及數學一模一樣出版社,我最記得唔知第二課 --
我的家---
課文是:我的家有爸爸和媽媽,也有哥哥和姊姊,我的家一共有五個人。   
現在應該不是這樣的課文了嗎 ?

另學校給我張通知書話太約$1100. 但我見書單只是差不多$800元,唔知計不計簿費呢?你是跟學校買定自己買?  

Dear ypy_clara,

E-mail俾你嘅係剩書本嘅費用(小一$778.6)另外薄費
單因為(9日5日)當天購買,所以冇須要E俾你(小一簿費
合共$54.40(簿費係指定要係學校買嘅)因為簿名印有學
校名嘅!

今年一年級嘅中文科同普通話科同舊年唔相同。

Dear shirleylam 111

全部科目今次考試都係劃一(200分滿分嘅) 當中
中文科: 試卷一(150滿分)+作文(30分滿分)
            聆聽(10分滿分)+口試(10分滿分)合共=200分

英文科: 試卷(180分滿分)+口試(10分滿分)+
            聆聽(10分滿分)合共=200分
數學科: 200分滿分
常識科: 200分滿分

我嘅小朋友你讀S班嘅。      

‹ 上一主題|下一主題