用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or DSE
樓主: PTL_L
go

IB or DSE   [複製鏈接]

RainyRice 發表於 24-5-7 09:27

見大家都好似離題傾緊讀醫…. 但我剛剛才看完片段,所以又 ...
如果真係心儀IB理念!確係讀international school較合適

bettyay 發表於 24-5-7 09:44
「17係計埋外國升學。減4-5個可能差不多」這說法想表達什麼?係咪想表達在香港讀醫才是最叻?醫叻仲要分係 ...

D記都唔係最終去向~

mcl233 發表於 24-5-7 09:47
D記都唔係最終去向~
我見佢website有寫幾多人去邊間U修咩科架喎!唔啱的嗎?

bettyay 發表於 24-5-7 09:51
我見佢website有寫幾多人去邊間U修咩科架喎!唔啱的嗎?

佢係JUPAS offer, =/=真係最終出路~

題外話,點解唔可能識晒全間學校學生?EK不少家長有能力識晒㗎喎,測考幾多分都全知,入group或pta都得~

mcl233 發表於 24-5-7 09:59
佢係JUPAS offer, =/=真係最終出路~

題外話,點解唔可能識晒全間學校學生?EK不少家長有能力識晒㗎喎 ...

弱弱一問Jupas offer係咪只可以係一個?即係就算有港醫offer都可以選海外升學對嗎?
我係其中一個EK家長,但就係唔識亦唔會理曬全校學生的家長,只可理掂自己個件。咁我都知大家好厲害,真係無所不知

bettyay 發表於 24-5-7 09:44
「17係計埋外國升學。減4-5個可能差不多」這說法想表達什麼?係咪想表達在香港讀醫才是最叻?醫叻仲要分係 ...

佢同另外兩間比較, 估係HYS 同GH, SPCS 有AL. 不能直接比較話比較多.
你有內部消息, 不如你講下幾多個外地

bettyay 發表於 24-5-7 10:10
弱弱一問Jupas offer係咪只可以係一個?即係就算有港醫offer都可以選海外升學對嗎?
我係其中一個EK家長, ...

早3兩年,傳媒咪尋找狀元的故事,當佢地尋剩一個,好似,人地咪已經飛左去英國囉,不過又好似,改左行了~

EK友係好利害的,校內既情況乜都知,真係識晒咁多人㗎,又真心膠,無所不暢談~

bettyay    發表於 24-5-7 10:31

cafeva 發表於 24-5-7 10:11
佢同另外兩間比較, 估係HYS 同GH, SPCS 有AL. 不能直接比較話比較多.
你有內部消息, 不如你講下幾多個外地 ...
我就係唔知!佢哋考咩學制而入醫的我都唔知道!所以好奇你點得出4-5個?定你都只係靠估,隨便噏個數字出嚟?字數上係指去咗海外嘅同學定係指佢哋是否考DSE?
HYS/GHS有講明只去香港嘅大學嗎?是否足夠資料比較,留給有需要比較嘅人判斷,而你話唔能夠,我係無意見的。

都係嗰句,入到心儀大學已為她們高興

bettyay 發表於 24-5-7 10:29
我就係唔知!佢哋考咩學制而入醫的我都唔知道!所以好奇你點得出4-5個?定你都只係靠估,隨便噏個數字出嚟 ...

又咁講,如果某校出畢業生去向,會比專家們攻擊的,認為佢地作數去呃人,所以最好都係出JUPAS Offer,否則放洋生會比視為全炒系列,唔慌成績好。分析員都係咁分析㗎,照當全炒去解說~

jiljill 發表於 24-5-3 13:33
以前中學嗰陣時,個個女同學見到曱甴話暈,見到老鼠又話死。

結果劏老鼠嗰陣,嗰班女仔仲變態過男仔,練 ...
其实怕唔怕可以練返泥, 咁其实重有一行可以好有保障, 就係先人化妝. 相信一般医生同一般先人化妝師相比, 收入差不多,如比時薪, 化妝師應該重高. 如有大志, E生可開醫院, 化妝師可开殯 儀館和骨灰龕場, 生意同margin可能重高多好多添.

RainyRice 發表於 24-5-7 09:27

見大家都好似離題傾緊讀醫…. 但我剛剛才看完片段,所以又 ...
佢要搵食,都要小心啲,諗過度過先講,飯碗緊要啲,我呢啲終日無所事事既師奶,先會留意下,所以都好早好清楚自己小朋友既方向!

天外之人 發表於 24-5-3 12:01
考試係必要,不同種類既人才亦都不一定係要限制這個教育考試才會衍生出來,"教育"主要應該係令孩子自願去學到 ...
請問Singapore同中國點改善可令孩子可自由學習呢?

我小朋友S4后去了外面讀,先發現同港英式的精英制好唔同,外面year幾或grade幾只係年令的代表,唔等如HK的真正在學某年級的科目,好似呀仔去讀G11,佢上G11 math時,身边有G9有GI0同學,也有G12同學,即個制度係可彈性處理d叻同冇咁啲的同學, 按每位同學科的进度,e.g., G9位同學,可能math讀緊G9 math,英文讀緊G10 English, history讀緊G12 history,但geog讀緊G8 geog.

唔理你係正常水平,資優,定係學野慢,一個制度已cater 晒,所以唔會好似HK 咁,自己小朋友係資優就好似特別叻,要特別倍養,又或者自己小朋友係學習能力差,就會感到自卑,怕比人睇低,要去搵特殊學校讀.

總之,學生有能力,可讀多d and/or讀快d,學得慢就比佢讀少d讀慢d,一個制度教晒由叻,到正常,到能力差的同學仔,一間學校搞定,也唔洗分什么b123去標籤啲同學.

可能亦因為咁, 叻同学去到可更叻(可按能力讀多d), 差的也可有大改善, 慢慢追返上去(最多就遲d畢業).

twhkleung 發表於 24-5-7 20:12

我小朋友S4后去了外面讀,先發現同港英式的精英制好唔同 ...

關唔關資源事先?
例如:當地人俾好多稅/外地學生俾好貴學費換來學校資源?

liverpool2023 發表於 24-5-7 20:21
關唔關資源事先?
例如:當地人俾好多稅/外地學生俾好貴學費換來學校資源?
...
本来想慢慢講, 呃多两個posts, 比你一句講晒出泥...
正係資源分配问題, 但以HK人均GDP, 同政府財政來講, HK係可做到有如, 只係唔知点解, 仍然维持過去的(表面)精英制, 但又唔見得比前面講的弹性制倍養出更多d叻人(人地d顶尖U重多呢)

twhkleung 發表於 24-5-7 20:39
本来想慢慢講, 呃多两個posts, 比你一句講晒出泥...
正係資源分配问題, 但以HK人均GDP, 同政府財政來講, HK ...
香港教育都投放唔少資源,只係唔覺有咩成效。升小升中都好痛苦!

cafeva 發表於 24-5-7 20:45
香港教育都投放唔少資源,只係唔覺有咩成效。升小升中都好痛苦!
"香港教育都投放唔少資源", 佢地可能覺得比多d錢就一就有成效...

twhkleung 發表於 24-5-7 20:12

我小朋友S4后去了外面讀,先發現同港英式的精英制好唔同 ...

你講嘅正正係我日前聽一個youtuber的內容好類似, 他已移民英國, 孩子在公立學校, 香港就要求孩子去到某個歲數就要達到一個目標, 所以有不同考試測驗去評估是否達標, 唔達標就係學生問題, 但忽略了每個孩子學習能力和強弱項也有分別

個YouTuber亦有講無話那個制度好D, 香港孩子一般水平可能高D, 考試成績叻D, 外國就無香港咁吹谷, 可能部分會好hea, 但有心有興趣有能力的孩子亦可以跑得好遠

poonseelai 發表於 24-5-7 21:00

你講嘅正正係我日前聽一個youtuber的內容好類似, 他已移 ...
但又唔見得,外國既小朋友叻過香港小朋友好多,就算長大後既情況都一樣,咁究竟呢個安排真係合適?

PTL_L 發表於 24-5-7 21:07
但又唔見得,外國既小朋友叻過香港小朋友好多,就算長大後既情況都一樣,咁究竟呢個安排真係合適? ...

個youtuber 也有講, 其實大部分人也都只會係普通人, 打份普普通通嘅工, 所以外國不會吹谷, 但有能力的孩子就有機會可以跑好遠, 目前好多新嘅發明仍在西方出現, 同此有無關?

近日邱成桐教授亦有講及教育, 大意係中國如果唔改變目前大學制度, 將會落後外國20年, 個YouTuber解讀係西方大學教授一個帶幾個研究生, 目標係協助研究生去做研究, 以學生為本, 相反中國一個教授帶30個(?), 目標以教授為本, 因研究生發表文章數目會影響教授升級, 所以普遍研究生做的研究會同教授專長相關, 最大得益並非學生。我唔熟悉中國和西方這方面的分別, 只講個youtuber大意

twhkleung    發表於 24-5-7 21:37

PTL_L 發表於 24-5-7 21:07
但又唔見得,外國既小朋友叻過香港小朋友好多,就算長大後既情況都一樣,咁究竟呢個安排真係合適? ...
香港學生嘅考試成績, 或者講亞洲區嘅學生考試成績一般都係比較叻,可能因為亞洲區嘅學生全部都係以谷成績為主.

但係考試成績好,係咪代表該地區的各行業就會很繁榮很成功? 印度學生成績可能比香港學生更好,但係结果呢?

所以,考試成績好, 同該地區行業發展, 或個人成就,未必形成一個必然關係.

不過,影響結果的因素很多,很難簡單的用一兩個原因來總結.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊